Rekreacija i fitness - 2. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Okrećite pedale: Bicikliranje vodi ravno prema zdravlju

Uslijed pandemije više se počelo pješačiti i voziti bicikle. Gradovi širom svijeta žele to zadržati jer dobrobiti su višestruke

bicikliranje bicikl zdravlje voznja bicikla

Vožnja bicikla u uvjetima pandemije novog koronavirusa svakako je sigurnija od javnog prijevoza budući da nema bliskog kontakta s drugima, a ujedno je i odlična tjelovježba. Promet se rasterećuje te se time smanjuje nastanak štetnih plinova i onečišćenje zraka.

Svjetski dan biciklista: Nekoliko zanimljivosti o biciklima

Stoga mnoge svjetske metropole u jeku borbe protiv koronavirusa proširuju pješačke zone i biciklističke staze. Stručnjaci za održivi razvoj ističu da bismo živjeli puno lagodnije kada bi se sve generacije svugdje mogle sigurno i udobno voziti biciklom.

Od djetinjstva do ureda

Utjecaj bicikla vrlo je važan kako u djetinjstvu, tako i u starijoj dobi. Kod djece bicikliranje razvija motoričke sposobnosti te ih potiče da se maknu od televizora i kompjutora, da izađu van i bave se tjelesnom aktivnošću na zabavan način. A posebno prilagođeni bicikli mogu pak unaprijediti kvalitetu života starijih i teže pokretnih osoba.

Svaki okretaj pedale bitan je i kad se biciklom ide na posao. Znanstveno je dokazano da već desetak minuta svakodnevnog bicikliranja do radnog mjesta čini veliku razliku: manje je bolovanja, a veći je osjećaj zadovoljstva. Potvrđuju to stanovnici zemalja s najrazvijenijom biciklističkom kulturom. Nizozemci rado ističu da im u vožnji biciklom ne smetaju kiša i hladnoća jer tako jačaju imunitet i manje su skloni prehladama. Danci su pak izračunali da samo u Kopenhagenu i okolici godišnje imaju milijun dana bolovanja manje zbog povoljnog utjecaja bicikliranja.

Slobodni i zdravi

Pomoću bicikla na fleksibilan i ekonomičan način možete poboljšati tjelesnu kondiciju, razgibati zglobove bez velikog opterećenja i riješiti se suvišnih kilograma.

Bicikliranje izuzetno povoljno utječe i na mentalno zdravlje.

Istraživanjima širom svijeta utvrđeno je da redovita vožnja biciklom smanjuje tjeskobu i depresiju. Za razliku od automobila u kojemu smo zatvoreni kao u kapsuli, na biciklu smo u neposrednom dodiru s okolinom. Bicikl povezuje ljude, on je sredstvo druženja i zabave.

Također bicikl daje osjećaj slobode i fluidnosti. Mogu se brže obavljati stvari i odabirati putovi kojima će se ići, ne uzrujavajući se zbog prometnih gužvi i parkinga.

Cikloturizam

Važan je dio biciklističke kulture i cikloturizam. U vožnji biciklom često ćete naići na neka skrivena blaga, mjesta za koja možda niste ni znali da postoje.

bicikliranje, zdravlje, zadovoljstvo, bicikl

Užitak na dva kotača: Bicikliranjem do zdravlja i zadovoljstva

Koristi bicikliranja za zdravlje su brojne i znanstveno dokazane. Iskoristite sunčane dane za užitak na dva kotača u dobrom...

SAZNAJTE VIŠE

Stoga djeci od najmlađe dobi usadite naviku kretanja i vodite ih u prirodu kako bi iskusili njezine ljepote. Osobit je doživljaj otkrivati biciklom rijeke, jezera, šume, slikovita sela, vinogorja, parkove prirode… Krenite stoga zajednički u istraživanje te si osigurajte možda najbolje i najpovoljnije ljetovanje u životu. Za avanturu nikada nije kasno.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button