ADIVA Plus sadržaj - 19. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Lucija Cvitanović, mag. psych., Mentalni trening, ADIVA Plus sadržaj

Mentalni trening sportaša: kako se pripremiti za loše situacije tijekom natjecanja?

Jeste li ikada bili u situaciji da ste na važnom natjecanju za koje ste se dugo spremali i odjednom, zbog nekog razloga, jednostavno sve krene u nekom krivom smjeru i počnete gubiti? Doznajte savjete sportskog psihologa

motivacija sportaša-psihologija sportaša

Vidiš da nisi sav svoj/a. Vidiš da ti pažnja luta na sve strane te da više odlazi na neke negativne situacije, nego na pozitivne. Samogovor (ono što sam/a sebi pričaš) postaje destruktivan. Razina energije se polako spušta i nestaje.

Kako se izvući iz ovakvih situacija? Kako pronaći sebe i preokrenuti smjer natjecanja kako bi pobijedio ne samo sebe, već – na kraju – i protivnika?

5 načina kako ostati motiviran za postizanje zdravih ciljeva

Gubitak fokusa na natjecanju

Situacije u kojima izgubimo fokus i motivaciju su sastavni dio sporta, bilo na treningu ili na natjecanju. Svakome se mogu dogoditi takvi trenuci gdje zbog jedne pogreške krenemo negativno razmišljati i fokus se izgubi. Također, može se dogoditi da stvari jednostavno ne krenu onako kako smo si mi to zacrtali, a s negativnim destruktivnim samogovorom situacija se još samo pogorša.

U takvim je trenucima zapravo bitno to osvijestiti, razumjeti zbog čega je do toga došlo i znati kako se vratiti u tračnice.

Vježbanje „mentalnih mišića“

Psihička priprema treba u stopu pratiti fizičku pripremu. Te dvije komponente trebaju ići „ruku uz ruku“ ako želimo da naša izvedba na natjecanjima bude vrhunska.

Na isti način, kako s treninzima treniramo mišiće tijela, tako postoje i načini kako uvježbavati naše „mentalne mišiće“ koji će nam pomoći da u izazovnim situacijama ostanemo visoko s fokusom i odrađujemo zadatke onako kako bismo htjeli.

Odlično bi bilo da naučiš nekoliko rutina koje možeš napraviti bilo tijekom treninga ili natjecanja u trenutku kada stvari krenu nizbrdo kako bi se vratio, odnosno vratila na pravi put. Rutine mogu biti nešto što si u tim trenucima govoriš ili nešto što napraviš, a može pridonijeti da se osjećaš bolje.

Rutine za samopomoć

Dakle, kako si pomoći kad ne ide dobro na natjecanju?

  • Stavi fokus na disanje kako bi se doveo/la u sadašnji trenutak. Samim time otpuštaš taj negativni samogovor i emocije koje su te snašle. Možeš raditi udisaj-zadrška-izdisaj po formuli 5-5-5 sekundi (5 sekundi udišeš, 5 sekundi zadržavaš dah i 5 sekundi izdišeš). Tu jednostavnu vježbu možeš napraviti unutar jedne ili dvije minute ili, ako imaš malo više vremena, možeš izdvojiti čak i do pet minuta.
  • Možeš si ponavljati neke rečenice koje će ti vratiti fokus i snagu, ohrabriti te da nastaviš dalje i odradiš na samom natjecanju ono što si radio/la na treningu, ako ne i bolje.
  • Fokusiraj se na ono što možeš napraviti u tom trenutku bez previše razmišljanja o učinjenim pogreškama.
  • Svjesno odluči nastaviti se boriti bez obzira na okolnosti natjecanja. Najvažnije je dati sve od sebe bez obzira na to kako se osjećaš u tom trenutku.
  • Gledaj na natjecanje kao izazov, a ne kao na prijetnju. Osjeti uzbuđenje oko pronalaženja načina kako da se vratiš u natjecanje. Vjeruj u svoju sposobnost da se vratiš u natjecanje i nastoj biti samopouzdan/a.
motivacija za vježbanje

7 savjeta kako zadržati motivaciju i ne odustati od fitnesa

Četvrti stup zdravlja je tjelesna aktivnost. No čak i kad žarko želimo uložiti u svoje zdravlje, teško je održati...

SAZNAJTE VIŠE

Vježbaj rutine prije natjecanja

Konačni cilj je da neke od ovih savjeta koristiš na natjecanju kada vidiš da ti ide loše ili da gubiš fokus. No, jako je važno da sve to uvježbavaš na treninzima, u situacijama gdje ti neće ići onako kako bi htio/htjela. Jedino tako ćeš zaista moći primijeniti ove savjete te ćeš imati vjere da ti oni mogu pomoći i na natjecanju.

Probaj. Vidi što ti odgovara, a što ne. Budi uporan/na. Padni. Ustani. Nastavi se boriti. Vjeruj u sebe i dalje!

Izvor: Mentalni trening

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button