promo signPROMO ČLANAK

Dodaci prehrani - 1. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Möller’s Omega-3: ostanite zdravi, ojačajte imunitet

Odgovarajući unos omega-3 izuzetno je važan za naše zdravlje, a današnja prehrana rijetko zadovoljava potrebe organizma. Stoga treba razmisliti o njihovoj nadoknadi

Möller's Omega-3 ulje jetre bakalara imunitet prehrana zdravlje

Omega-3 su višestruko nezasićene masne kiseline esencijalne za čovjeka. Prema duljini razlikujemo dugolančane masne kiseline, odnosno eikozapentaensku (EPA) i dokozaheksaensku (DHA) te kratkolančanu alfa-linolensku (ALA).

ALA se nalazi u biljnim izvorima (lan, chia) i tek se u organizmu mora pretvoriti u EPA i DHA. EPA i DHA su važne za niz metaboličkih procesa u organizmu, a najvažnije je njihovo protuupalno djelovanje kroz zaštitu srca i krvnih žila, smanjenje razine triglicerida u krvi i određeno antiaritmijsko djelovanje. Ima povoljan utjecaj na imunosni status. Tijekom razvoja, u dječjoj dobi, sudjeluju u izgradnji membrane živčane stanice, a postoje studije koje su pokazale povoljan utjecaj kod djece s ADHD-om. Važna je u toj dobi i za izgradnju mrežnice oka te time za dobar vid.

EPA i DHA nalazimo u našoj plavoj (masnoj) ribi poput srdele, skuše, inćuna ili tune te ribama hladnih mora: bakalaru, lososu i haringi, zatim u algama i zooplanktonu (kril račići).

Zašto trebamo dodatni unos omega-3

Znamo da se posljednjih 150 godina njihov unos prehranom znatno smanjio, pa se smanjio i unos omega-3, koju sami ne možemo sintetizirati. Kako su nam omega-3 izuzetno važne, treba značajno povećati unos plave ribe ili ih dodatno unositi obogaćenom hranom ili pak dodacima prehrani. Međutim, za osobe kojima je nužan povećan unos omega-3, mnogi stručnjaci daju prednost dodacima prehrani u odnosu na samo prehranu plavom ribom. Naime, trebalo bi unositi velike količine ribe, koje potencijalno mogu sadržavati i veće doze žive. Poznato je da se živa kumulira u organizmu, pa je ribe na vrhu hranidbenog lanca imaju više. Stoga se, primjerice, trudnicama preporučuje ograničeni unos tune. Preporučeni dnevni unos za odraslu osobu za EPA i DHA iznosi 250 mg/dan. Stav je to stručnjaka EFSA-e, odnosno Europske agencije za sigurnost hrane, koju prenosi i Hrvatska.

Za dodatke prehrani omega-3 se dobiva iz visoko koncentriranih ribljih ulja ili ulja dobivenog iz krila. Suvremeni proizvodi, za razliku od ribljeg ulja kojeg pamte naši djedovi i bake, gotovo da više i nemaju miris i okus po ribi, a imaju dostatan sadržaj EPA i DHA. Mogu biti u tekućem obliku ili pak u kapsulama te s dodacima vitamina koji potpomažu povoljan učinak EPA i DHA, ovisno i o specifičnoj namjeni proizvoda.

Doziranje

O potrebnom unosu omega-3 treba razmišljati već u trudnoći – preporučuje se 200 do 300 mg EPA i DHA za zaštitu majke i djeteta, posebno u posljednjem tromjesečju. U dječjoj dobi, do druge godine života 100 mg DHA, a potom 250 mg EPA i DHA. Dakle, za zdrave odrasle osobe preporučen je unos od 250 mg, no ako već imaju ustanovljen kardiovaskularni rizik, doza se može povećati do 500 mg na dan. EPA i DHA uzimaju se i prema preporuci liječnika u višim dozama: za snižavanje triglicerida 2 do 4 g na dan, kod koronarne srčane bolesti do 1 g na dan, kao potpora u liječenju depresije 200 mg do 2 g na dan, za liječenje suhog oka i atopijskog dermatitisa do 1 g na dan te kao potpora za oboljele od karcinoma, uz posebnu prehranu, do 2 g na dan.

Möller's Omega-3 imunitet prehrana zdravlje2

Pri izboru dodatka prehrani koji sadrži omegu-3 treba čitati deklaraciju. Naime, u sastavu može biti ukupnog ribljeg ulja od 500 mg do 2 g, a EFSA navodi da je dozvoljeno do 5 g na dan. No, važan je sadržaj EPA i DHA. Sadržaj EPA može biti u dozi od 180 / 800 mg, a sadržaj DHA 120 / 600 mg. Prema dozi EPA i DHA u proizvodu te potom prema  potrebnoj dozi koju je potrebno unijeti u organizam, određuje se i dnevna doza pripravka, odnosno odabranog dodatka prehrani.

PROMO
ulja jetre bakalara Möller's omega 3 masne kiseline dodatak prehrani

Ulje jetre bakalara: dragocjen izvor omega-3 masnih kiselina

Dodatak prehrani Omega 3 masne kiseline iz ulja jetre bakalara Möller's dolazi u tekućem obliku i predstavlja najviše standarde

SAZNAJTE VIŠE

Ulje ili kapsule?

Izbor između tekućeg ulja ili kapsule u pravilu neće utjecati na bioraspoloživost dodatka prehrani. Svatko će odabrati ponaosob, kako mu je draže ili lakše uzimati. Češće su na tržištu prisutne kapsule, jednostavno zato što mnogi zaziru od unosa ulja. No treba znati da je omega-3 u obliku ulja pripremljena tako da ima vrlo ugodnu konzistenciju, okus i miris, pa je sigurno lakše onim osobama koje imaju problem s gutanjem ili pak zaziru od kapsula.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button