Obiteljsko zdravlje - 14. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Uzroci oticanja nogu: limfedem i lipedem

Oticanje nogu je relativno česta pojava, posebice tijekom vrućih dana. No nije svako oticanje bezazleno i prolazno, a postoji i značajna razlika između nakupljanja limfe, odnosno međustanične tekućine te nakupljanja masnog tkiva

oticanje nogu-limfedem i lipedem

Edem je povećano nakupljanje tekućine u izvanstaničnim prostorima i tjelesnim šupljinama, a može biti generaliziran i lokaliziran. Nastaje zbog izlaska tekućine iz žilnog sustava periferne cirkulacije. U međustaničnom prostoru nalazi se zastojna tekućina koja je bogata bjelančevinama, što dovodi do povišenog osmotskog tlaka, a to posljedično pogoduje istjecanju tekućine.

Zašto nastaju edemi? Najčešći uzroci oticanja nogu te ostalih dijelova tijela

Uzroci i liječenje limfedema

Vremensko trajanje razvoja limfedema može se mjeriti u tjednima, pa čak i godinama. Do zastoja limfe može doći zbog smanjenog limfnog prijenosa te smanjenih kapaciteta limfne cirkulacije, a razlog tome su ponavljajuće infekcije, opekline, česte alergijske reakcije, ciroza jetre, duboka venska tromboza, tumori, kirurški zahvati i radioterapija.

Primarni limfedem predstavlja kroničnu oteklinu tkiva nepoznatog podrijetla nastalu zbog abnormalnosti limfnih žila ili žlijezda, bez očitog vanjskog uzroka.

No, mnogo se češće susreće sekundarni limfedem koji nastaje oštećenjem limfnih putova ili žlijezda kirurškim zahvatima kod operacija karcinoma dojke ili drugih zahvata u zdjelici, kao komplikacija radioterapije te kod nastanka metastaza tumora u pazušnim regijama ili u zdjelici.

Važnu ulogu u liječenju limfedema ima sama bolesnica koja za preporučeno liječenje mora biti zainteresirana, dobro informirana i motivirana. Osnovni ciljevi terapije su:

  • smanjiti volumen tekućine i fibroznog tkiva,
  • povećati limfnu cirkulaciju,
  • poboljšati stanje kože i potkožnog tkiva,
  • podučiti samostalnoj njezi, samobandažiranju i upotrebi kompresivne odjeće,
  • spriječiti infekciju i komplikacije,
  • poboljšati funkcionalni status mišića i zglobova te
  • poboljšati psihosocijalnu svijest bolesnice i osigurati povratak u obiteljsku i radnu sredinu uz poboljšanje kvalitete života.

Što treba znati o lipedemu

Lipedem je kronična bolest od koje pati čak 10% žena, dok su kod muškaraca zabilježeni samo sporadični slučajevi.

Manifestira se obostranim, simetričnim nakupljanjem depozita masnog tkiva u predjelu bokova, cijelom dužinom nogu (od skočnih zglobova sve do prepona) i javlja se u kombinaciji s otokom nogu koji se pogoršava nakon dugotrajnog stajanja. Potkoljenice i gležnjevi gube svoju normalnu konturu, ali uvećanje prestaje ispod zgloba skočne kosti i ne zahvaća stopalo. Noga izgleda natečena i može boljeti, a pritisak prsta na kožu ne ostavlja uleknuće. Koža noge izgleda normalna, ali može biti napeta, vjerojatno zbog nakupina masti koje se pod njom nalaze. Nenormalno povećanje masti također može utjecati na ruke, s izuzetkom šaka.

Lipedem se često pogrešno dijagnosticira kao limfedem ili kao debljina. U slučaju pretilosti, nakupljanje masti obično se događa proporcionalno po cijelom tijelu. Lipedem se javlja samo na određenim dijelovima tijela, uz brz i nagli porast masnog tkiva. Ovo abnormalno nakupljanje nije posljedica prehrane, već promjene adipocita (stanica masnog tkiva) i posljedičnog stanja sustavne upale.

oticanje nogu popustanje srca

Kako je i kada oticanje nogu povezano s bolešću srca

Problemi s cirkulacijom, posebice popuštanje srca, mogu utjecati i na oticanje nogu. No, otečene noge ne moraju upućivati na...

SAZNAJTE VIŠE

Još uvijek se ne zna točan uzrok nastanka lipedema, ali se pretpostavlja da je u pitanju nasljedno stanje. Drugi mogući razlozi nastanka lipedema su različiti metabolički, upalni ili hormonalni poremećaji.

Iako se obično povezuje s ljudima s prekomjernom težinom, lipedem može utjecati na svakoga, uglavnom na žene. Genetska predispozicija i hormonalne promjene su glavni čimbenici rizika. Lipedem je nenormalno nakupljanje masnog tkiva pod kožom, najčešće u donjem dijelu noge između listova i gležnja.

Liposukcija može značajno poboljšati izgled noge. Liječenje lipedema kozmetičkim ili restriktivnim dijetama ne donosi nikakvu korist, to je složena bolest s nasljedno-genetskom komponentom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button