Obiteljsko zdravlje - 3. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Zašto nastaju edemi? Najčešći uzroci oticanja nogu te ostalih dijelova tijela

Oticanje nogu, a ponekad i ostalih dijelova tijela može imati razne uzroke. Iako često hitna intervencija nije potrebna, svakako su razlog da se javite liječniku

edemi

Edem je oticanje mekih tkiva uslijed nakupljanja tekućine u međustaničnom prostoru. Tekućina je pretežno voda, ali se u slučaju infekcije ili opstrukcije limfnih žilica može nakupljati tekućina bogata bjelančevinama ili stanicama. Edem može biti generaliziran ili lokaliziran (ograničen na pojedini ekstremitet ili dio tijela).

Kako se edem razvija

Edem se češće razvija postupno, počinjući s povećanjem tjelesne težine, oteklim kapcima nakon jutarnjeg buđenja ili osjećajem da su cipele premalene pri kraju dana. Ponekad se razvija naglo, pa bolesnici opisuju da je ekstremitet najednom otekao.

Endokrinolozi upozoravaju: Debljina može biti simptom bolesti

Ukupni volumen tekućine u organizmu je u normalnim okolnostima stalan, ali tekućina cirkulira između prostora unutar krvnih i limfnih žila te okolnog tkiva (međustanični prostor). Hidrostatski tlak unutar krvnih žila održava srce pumpanjem krvi. To je pritisak na krvnu žilu koji potiskuje tekućinu izvan žile. Osmotski tlak ovisi o molekulama bjelančevina koje na sebe vežu vodu i time zadržavaju tekućinu unutar žile.

Dok su u ravnoteži, volumen koji cirkulira krvnim žilama je stalan. Stanja koja dovode do smanjenja osmotskog tlaka, odnosno gubitka bjelančevina iz cirkulacije, uzrokuju prijelaz tekućine u međustanični prostor.

Bolesti i stanja koja uzrokuju naticanje

  • Kod teških bolesti bubrega bjelančevine se gube mokraćom. Pothranjenost i kronični nedostatan unos bjelančevina kao i bolesti jetre dovode do smanjene sinteze bjelančevina. Poremećaj je na razini organizma, pa rezultira generaliziranim edemom uz druge specifične simptome koji ovise o uzroku bolesti.
  • Povećan hidrostatski tlak u nekom dijelu tijela najčešće nastane radi opstrukcije cirkulacije. Proširenje vena i oštećenje zalistaka unutar vene dovodi do sporijeg povrata krvi prema srcu i pojačanog izlaska tekućine kroz stijenku vene. Tome pomaže i djelovanje gravitacije, pa pacijent primjećuje da su noge pred večer otečene i teške. Kako bolest napreduje, otok se ne povlači ni preko noći. Ugrušak nastao u veni blokira daljnje otjecanje krvi prema srcu i uzrokuje porast hidrostatskog tlaka u dijelu vene neposredno prije mjesta ugruška. Javlja se otok obično dijela potkoljenice ili čitave noge, bol, ponekad crvenilo.
  • Zatajenje srca zbog bolesti desne ili lijeve polovice srca dovodi do zadržavanja krvi u venskom sustavu i stvaranja edema uz otežano disanje, brzo zamaranje i druge simptome.
  • Stanja koja oštećuju stijenku krvnih žila dovode do povećane propusnosti i nakupljanja tekućine u međustaničnom prostoru uz normalne tlakove. Tako kod udarca tupim predmetom ili opekline dolazi do otoka dijela tijela uz bol i druge simptome.
  • Upalne reakcije, bilo da su uzrokovane infekcijom ili alergijskom reakcijom, dovode do oslobađanja niza molekula koje nazivamo medijatori upale, a koji povećavaju propusnost krvnih žila te uzrokuju otok koji može biti ograničen na dio tijela ili generaliziran.
  • U kasnoj trudnoći edem nogu se smatra fiziološkom pojavom zbog povećanog cirkulirajućeg volumena, hormonskih promjena i porasta maternice koja svojim položajem ometa povratak venske krvi u srce. Međutim, treba biti oprezan jer je u trudnoći veća sklonost krvi zgrušavanju, što znači i veća mogućnost nastanka ugrušaka u venama. Oticanje nogu koje nije simetrično, bol i crvenilo trebali bi biti znakovi za uzbunu, slično kao i edemi praćeni povišenim krvnim tlakom u trudnoći i pojavom bjelančevina u mokraći.
Bubrezi prehrana

Što kada ih opteretimo: Bubrezi trebaju vašu pomoć

Bubrezi imaju zadatak eliminiranja štetnih tvari iz organizma, a nezdrava prehrana, uzimanje lijekova ili dodataka prehrani neminovno ih opterećuju

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje ovisi o uzroku

Kod postavljanja dijagnoze, razgovor s pacijentom, ciljana potpitanja i detaljan klinički pregled usmjerit će dijagnostičku obradu. Liječenje ovisi o uzroku edema, obzirom da je edem simptom različitih stanja od kojih neka mogu biti bezopasna, a druga zahtijevaju hitno prepoznavanje i liječenje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button