Zanimljivosti i savjeti - 20. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Frane Herenda, mag. pharm.

Što kada ih opteretimo: Bubrezi trebaju vašu pomoć

Bubrezi imaju zadatak eliminiranja štetnih tvari iz organizma, a nezdrava prehrana, uzimanje lijekova ili dodataka prehrani neminovno ih opterećuju

Bubrezi prehrana

Užurbane životne navike, brza prehrana, raznorazni dodaci i lijekovi… naši bubrezi moraju podnijeti brojne izazove suvremenog života. Bubrezi su organi koji imaju više iznimno važnih funkcija: sudjeluju u kontroli tlaka, imaju endokrinu funkciju, reguliraju acidobazni status te su bitan organ za eliminaciju štetnih tvari iz tijela.

Imamo dva bubrega koja se sastoje od malih jedinica – nefrona, svaki bubreg po milijun. Čini se puno, no nefroni rade zahtjevan posao pa ih treba čuvati. I tu dolazimo do detoksikacije. Ta famozna riječ koju treba uzeti s oprezom, no nju provode upravo bubrezi. Ne postoji čarobna molekula ili biljka koja provodi detoksikaciju, no ono što ipak možemo učiniti jest pomoći bubrezima da lakše odrađuju svoj posao. I manje ih opterećivati.

Poštujte ih: 8 zlatnih pravila da vaši bubrezi ne otkažu i da budu zdravi

Rasteretite bubrege

Opterećivati ih manje možemo na nekoliko načina. Što uzimamo više stranih tvari, to će bubrezi imati više posla. U životu u svemu treba imati mjeru. U zdravlju, odnosno u održanju homeostaze, iznimno je važno uzimati dovoljno svega potrebnog da organizam funkcionira, ali ne i previše – svaka namirnica ili tvar koju uzimamo u većim dozama lako prelazi iz hrane ili lijeka u otrov ili nešto opterećujuće za naše organe. Zato imajte na umu da ako uzimate lijekove ili dodatke prehrani koji vam nisu nužni – potencijalno opterećujete i jetru i bubrege. Razmišljajte i o tome da su nam u modernom svijetu često dostupne veće količine nepotrebne hrane. Ako uzmete, primjerice, proteina više nego što vam je potrebno, bubrezi će dijelove aminokiselina iz njih morati u obliku ureje izbaciti putem urina. Isto vrijedi i za DNK koji dobivamo svakom stanicom koju pojedemo – u obliku mokraćne kiseline izlučit će se bubrezima.

Post se tijekom povijesti ne provlači slučajno svim religijama, a sad se, neovisno o religijama, vraća u raznim dijetama. To je posebna tema, no treba razmisliti o tome uzimate li jednostavno previše toga. Ako su vam povišeni tlak, kolesterol, šećer i urati, odgovor je vjerojatno da. Dobar dio nas može s manje – stvari i hrane.

Prehrana i bubrezi: hrana i piće koji alkaliziraju

O alkaliziranju možemo govoriti u nekoliko kolumni, no zaključimo jednostavno: želite li pomoći organizmu, posebno bubrezima, koristite hranu i biljke koje alkaliziraju. Nemojte to činiti sodom bikarbonom.

Uroinfekcija, escherichia coli, upala mokraćnih putova

Otkrijte upalu mokraćnih putova pravovremeno!

Upale mokraćnih puteva su najčešće infekcije (uz infekcije dišnih puteva) i najčešći razlog propisivanja antibiotika. Većina upala mokraćnih puteva...

SAZNAJTE VIŠE

Jedite raznoliko povrće koliko želite i umjereno voće, koristite razne začine, pijte biljne čajeve – od zelenog čaja, mente, metvice, pa do koprive i breze te smanjite namirnice koje zakiseljuju – kruh, tjesteninu, rižu, krumpir i meso. Imat ćete manju šansu razviti bubrežni pijesak i kamence.

Da bi se u urinu mogli otopiti štetni spojevi iz tijela, treba ga i biti. Ako slabije pijemo i mokrimo, slabija će biti i eliminacija iz tijela. Zato – pijte. I odaberite biljke koje pomažu dreniranju bubrega, a imaju i druge učinke kao što su posebno kopriva (koja djeluje i protuupalno, izvor je silicija za kosti i željeza), preslica, breza… Sjetite se da povećani protok urina smanjuje šansu za infekcije mokraćnog trakta.

Čuvajte bubrege kako bi mogli aktivno sudjelovati u nadzoru krvnog tlaka cijelog vašeg tijela. Osim toga, šećer, uz povišeni tlak, uništava nefrone. Nefropatija je česta komplikacija dijabetesa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button