Ljekovito bilje - 7. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Gotu kola ili “izvor života” iz biljne ljekarne daleke Kine

Prema legendi, jedan je kineski travar živio više od 200 godina jer je svakodnevno koristio gotu kolu, poznatu i kao „izvor života“

gotu kola u kineskoj medicini je poznata već stoljećima

U tradicionalnoj kineskoj medicini poznata stoljećima, gotu kola koristila se za liječenje rana, poboljšanje mentalne funkcije, liječenje kožnih bolesti, hepatitisa, proljeva i čira na želucu. Danas se koristi za liječenje proširenih vena i kronične venske insuficijencije te za poboljšanje pamćenja.

Centella asiatica (Apiaceae), u nas poznata kao gotu kola, puzavica je koja se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi već stoljećima. U ljekovite se svrhe rabi nadzemni dio biljke. Gotu kola višegodišnja je biljka. Ima listove nalik na bubreg, raste na močvarnim područjima južne Afrike, Južne Amerike, Australije i Indije.

Povijesno, ta se biljka koristila za liječenje rana, poboljšanje mentalne funkcije, liječenje kožnih bolesti (na primjer psorijaze), liječenje hepatitisa, proljeva i čira na želucu. Ovu su biljku nazivali „izvor života“ jer je, prema legendi, jedan kineski travar živio više od 200 godina upravo stoga što ju je svakodnevno koristio. 

Povijesno, gotu kola se koristila za liječenje rana, poboljšanje mentalne funkcije, liječenje kožnih bolesti (na primjer psorijaze), liječenje hepatitisa, proljeva i čira na želucu

Danas se ova biljka koristi za liječenje proširenih vena i kronične venske insuficijencije te za poboljšanje pamćenja. Za izradu preparata gotu kole koristi se standardizirani ekstrakt (standardiziran za 10 posto aziatikozida).

Što sve sadrži biljka

Ova biljka sadrži saponine, eterična ulja, masne kiseline, aminokiseline, flavonoide, polifenole, tanine i karotenoide. Glavna je komponenta – aziotikozid (triterpenoidna tvar) koja ima antistresno i antianksiozno djelovanje. To je tvar koja je uključena u prijenos živčanih impulsa u mozgu, izaziva brži protok krvi i bolju opskrbu kisikom.

Za ljekovite se pripravke upotrebljava osušena zelen koja sadrži različite biološki aktivne tvari. Specifičan sastav gotu kole važan je i za blagotvoran učinak na vene pa se zbog toga i koristi u pripravcima za liječenje i olakšavanje tegoba vaskularnog sustava. Kemijski sastav gotu kole izravno utječe na sprječavanje procesa nastanka venskih varikoziteta, odnosno umanjuje tegobe kod varikoza (proširenih vena) koje već postoje.

Ljekovito djelovanje

O primjeni gotu kole znamo sljedeće:

 • U fitoterapiji se koristi kod reumatskih bolesti i površinskih rana koje sporo zacjeljuju. Gotu kola sadrži triterpenoide. Prema istraživanjima, dokazano je da ti spojevi pomažu zacjeljivanju rana.
 • Neke studije ukazuju na to da te aktivne tvari – triterpenodi, jačaju kožu i povećavaju dotok krvi u tom području. Na temelju tih dokaza gotu kola se koristi za manje opekline, sprječavanje ožiljaka nakon operacije i sprječavanje ili smanjenje strija.
 • Topikalno se mogu primijeniti i u liječenju celulita. Kreme koje sadrže gotu kolu vrlo su dobre i cijenjene za zacjeljivanje rana i smanjenje veličine ožiljaka te u borbi protiv starenja.
 • Gotu kola koriti se za liječenje bakterijskih i virusnih infekcija, kao na primjer infekcije urinarnog trakta, gripa, prehlada…
 • Češće se koristi kod umora, tjeskobe, depresije, psihičkih poremećaja, za poboljšanje memorije.
 • Novija istraživanja potvrđuju neuroprotektivni učinak, pojačava radnu memoriju i povisuje potencijal pamćenja. Iste kemijske tvari – triterpenoidi smanjuju anksioznost i povećavaju mentalnu funkciju. Kliničke studije koje su ispitivale djelotvornost gotu kole na anksioznost koristile su vrlo velike doze, tako da je nemoguće reći u kojoj se dozi može koristiti za liječenje anksioznosti.
 • Pripisuju joj se brojna djelovanja (antistresno, antianksiozno, antioksidacijsko, diuretičko, imunomodulatorno) i učinci (potiče regeneraciju kože i zacjeljivanje rana, osigurava bolji metabolizam, revitalizira živce, poboljšava oksigenaciju tkiva i organa).
 • Kliničkim je studijama dokazano svojstvo poticanja protoka krvi, poboljšanje cirkulacija krvi u mozgu i u nogama te nedvojbena djelotvornost pri kroničnoj slabosti vena. Kada krvne žile izgube elastičnost, tekućina istječe iz njih što uzrokuje otečenost nogu (venska insuficijencija). Nekoliko kliničkih studija dokazuje da uzimanje gotu kole može smanjiti otekline i poboljšati protok krvi.

>>Švedska grenčica ili gorčica biljna je tinktura koja se koristi već tisuće godina. Originalna receptura ove tinkture koja sadrži velik broj biljaka potječe još iz vremena drevnih Egipćana, a recept je u 16. stoljeću “oživio” švedski liječnik i alkemičar Paracelsus.<<

Pri uzimanju gotu kole potrebno je pridržavati se i određenih mjera opreza

 • Ovaj je preparat siguran kada se koriti oralno. Nuspojave su rijetke, ali postoji mogućnost oštećenja jetre, želučanih tegoba, mučnine, svrbeža kože. Ako se uzme više nego je propisano, uzrokuje pospanost. 
 • Ne smije se davati trudnicama i dojiljama te osobama koje imaju oštećenu jetru. Koristite li ovaj preparat, a planirate neki kirurški zahvat, važno je znati da ga morate prestati koristiti najmanje dva tjedna prije zahvata. 
 • Nije namijenjen osobama mlađim od 18 godina. U osoba starijih od 65 godina potrebno je prilagoditi dozu.
 • Osobe koje imaju melanom ili su imali kanceroznu povijest ne bi smjele uzimati ove preparate.

Interakcije s lijekovima

Gotu kola stupa u interakciju sa sedativima te s lijekovima koji inače oštećuju jetru, na primjer amiodaron, simvastatin, lovastatin, itrakonazol… Osobe koje boluju od dijabetesa prije uzimanja ovog preparata trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Koristite li neki diuretik, potreban je oprez: može doći do povećanog gubitka tekućine iz organizma, jer i gotu kola pokazuje diuretičke učinke.

Gotu kola djeluje i kao sedativ pa je potreban oprez kod osoba koji koriste sedative, jer se može povećati učinak lijeka. Isto vrijedi i za biljne preparate, kao što je na primjer valerijana.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button