Srce i krvne žile - 14. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Mr. sc. Ante Petrušić, dr. med., spec. internist, kardiolog, endokrinolog i dijabetolog

Kako je i kada oticanje nogu povezano s bolešću srca

Problemi s cirkulacijom, a posebice popuštanje srca, mogu utjecati i na oticanje nogu. Međutim, otečene noge ne moraju uvijek upućivati na popuštanje srca, posebno ako je riječ o samo jednoj nozi

oticanje nogu popustanje srca

Srce je živa pumpa koja svojom aktivnošću, relaksacijom i kontrakcijom mišića, usisava krv u svoje šupljine i iz njih je izbacuje. Bez takvog rada srca, život se ne bi mogao održati.

Cirkulatorni krug

Svakoj živoj stanici ljudskog organizma je potreban stalan dotok kisika i hranjivih tvari. To se osigurava dotokom krvi koja je iz pluća preuzela udahnuti kisik, a nosi i hranjive tvari apsorbirane iz probavnog sustava ili nastale u nekim organima (primjerice u jetri). Kada takvu krv izbaci lijeva klijetka u aortu (najveću arteriju u ljudskom tijelu), ona to preko velikih ogranaka, pa sve manjih i sitnijih, dovede do najsitnijih krvnih žila, odnosno do kapilara. Kapilare se nalaze na završetku najsitnijih arterija te su zapravo spoj najsitnijih arterija i početka najsitnijeg venskog sustava.

Slabosti naših nogu: poboljšajte cirkulaciju i pomozite krvnim žilama

Cirkulatorni krug je zatvoren i nema „prolijevanja” krvi izvan žilnog sustava. Dakle, iz arterija krv ide u kapilare, pa iz kapilara u periferne vene putem kojih se vraća u desnu pretklijetku, a potom u desnu klijetku. Odatle biva izbačena preko plućne arterije i njenih ogranaka do plućnih kapilara, obogaćuje se ondje kisikom, pa se preko plućnih vena vraća do lijeve pretklijetke i lijeve klijetke gdje je spremna za izbačaj u aortu.

Kako se odvija izmjena plinova

Na razini kapilara u perifernim organima se događa izmjena plinova: za kisik koji ide u tkiva, preuzima se iz tkiva ugljični dioksid da krvotokom stigne do pluća gdje će biti izdahnut u zamjenu za udahnuti kisik. „Transport” kisika i ugljičnog dioksida obavljaju eritrociti (crvena krvna zrnca) koja u sebi imaju hemoglobin koji je pravi „transporter” tih plinova. Sada uviđamo važnost dobre krvne slike (normalnog broja eritrocita i normalne količine hemoglobina).

Ravnoteža tekućina

Na početku (na arterijskom kraju) kapilare nešto tekućine izlazi iz cirkulacije, iz kapilare, iznoseći hranjive tvari, a na venskom kraju kapilare tekućina se vraća u kapilaru i biva odvedena u venski sustav. To se događa zbog nešto višeg tlaka na arterijskom kraju kapilare u odnosu na venski kraj kapilare. Tako se održava ravnoteža između izišle tekućine iz kapilare i vraćene u kapilaru.

Obično nešto malo tekućine zaostane izvan venskog kraja kapilare, no to u sebe usiše limfni sustav. I eto ravnoteže! Koliko je tekućine arterijama došlo, primjerice u nogu, toliko se je preko vena i preko limfnih žila vratilo nazad prema srcu.

Što se događa kad srce popusti?

Kada srce kao pumpa popusti, nema snage usisati krv iz periferije u desnu stranu srca ili pak iz pluća u lijevu stranu srca. U srcu se već nalazi „obilje” krvi, koja se zbog slabog izbačaja krvi iz klijetki, nalazi u njima, te dolazi do proširenja srčanih šupljina i povećanja srca. Isto tako su vene prepunjene krvlju, što se vidi po nabreklim venama na vratu već pri sjedećem, a osobito u ležećem položaju.

Može se raditi o popuštanju lijeve klijetke, pa krv zaostaje u plućnim venama i kapilarama, što izaziva jak osjećaj nestašice zraka. Može se pojaviti i izljev tekućine u prsnom košu (oko pluća, a ponekad i oko srca).

Kod pretežnog popuštanja desne klijetke, nabrekle su vene vrata, povećana je i na opip bolna jetra (zbog zastoja krvi u njoj), a vene nogu su prepunjene krvlju. To dovodi do porasta tlaka i na venskom kraju kapilare te zastoja tekućine u tkivima oko kapilara. Tekućine je toliko da to ni limfne žile nisu u stanju „pokupiti”. Zbog zastoja tekućine u međustaničnom prostoru dolazi do edema nogu (naticanja nogu). Otok nogu može se proširiti i na trup, s pojavom ascitesa (tekućine u trbušnoj šupljini). Isto tako otok se može pojaviti čak i na podlakticama koje vise uz tijelo.

Može se raditi i o takozvanoj globalnoj srčanoj insuficijenciji, gdje je popustila i lijeva i desna strana srca, pa uz jaku zaduhu imamo i jake otoke nogu, povećanu jetru, vodu u trbuhu, nabrekle vratne vene.

U najtežim slučajevima, tekućina više ne može stati pod kožu, pa koža puca, a iz pukotina se cijedi tekućina (najčešće na nogama). U svojoj dugogodišnjoj praksi imao sam priliku liječiti takvu osobu koja je uz medikamentoznu terapiju izmokrila 28 litara vode.

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Dijagnoza se postavlja na temelju anamnestičkih podataka bolesnika, primjerice da nema zraka ili da natiču noge, te na osnovu pregleda, EKG-a (elektrokardiograma), rendgena pluća i srca te ultrazvuka srca. Uz to se naprave i laboratorijske pretrage, a neke od njih ukazuju na popuštanje srca.

Liječi se medikamentima uz praćenje nivoa kalija u serumu (čija visoka ili niska razina uzrokuje poremećaje srčanog ritma).

Ostali uzroci oticanja nogu

No, nije svaki otok nogu vezan uz popuštanje srca.

  • Teško pothranjene osobe s nedostatkom bjelančevina u serumu (hipoproteinemija), mogu imati obostrane edeme nogu. Dokazuje se laboratorijskim analizom bjelančevina u serumu, a liječi se korekcijom prehrane.
  • U Africi je poznata parazitarna bolest, elefantijaza, gdje paraziti začepe limfne žile i nema mogućnosti vraćanja ni onog malog zaostalog dijela međustanične tekućine u krvotok. S vremenom noge postanu tako otečene da onemogućuju normalno kretanje. Zbog sličnosti sa slonovskim nogama, bolest se zove elefantijaza.
  • Smanjena funkcija štitnjače (hipotireoza), u teškim slučajevima, nakuplja višak tekućine u cijelom tijelu, a time su i obje noge natečene. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda, ultrazvuka štitnjače, određivanja nivoa hormona u krvi, TSH (kojeg luči hipofiza), T4 i T3 (koje luči štitnjača). Liječi se nadoknadom hormona štitnjače u obliku tableta.

Natečena jedna noga ne pobuđuje sumnju na bolest srca.

  • Erizipel, bakterijska je infekcija mekog potkožnog tkiva na jednoj nozi, najčešće na potkoljenici s crvenom i toplijom kožom na mjestu infekcije. Od mjesta infekcije prema odgovarajućoj preponi, gdje su povećani limfni čvorovi, pružaju se crvene „pruge” (inficirani limfni vodovi). Lokalne simptome prate drhtavica te povišena tjelesna temperatura. Dijagnosticira se postavlja  kliničkim pregledom, laboratorijskom analizom (povećani su upalni parametri, SE-sedimentacija eritrocita, L-leukociti, CRP-C reaktivni protein). Liječi se mirovanjem i antibioticima.
uvecano srce

Zašto nastaje uvećano srce i kako se liječi?

Zbog određenih srčanih mana i bolesti može doći do povećanja srčanog mišića. Stanje je to koje se mora na...

SAZNAJTE VIŠE
  • Lokalni otok noge s vidljivom upaljenom površinskom venom ne stvara dijagnostički problem. Kada je cijela noga jako natečena (poput „balvana”) uz bolno prigibanje stopala prema prednjoj strani potkoljenice, najvjerojatnije je riječ o dubokoj venskoj trombozi koja zahtjeva hitnu hospitalizaciju, mirovanje i primjenu antikoagulantne terapije (sredstva protiv zgrušavanja krvi). Antikoagulantna terapija je najbolja moguća prevencija otkidanja ugruška iz velike vene noge ili zdjelice s posljedičnom, po život opasnom, plućnom embolijom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button