Obiteljsko zdravlje - 26. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Sunce ili nešto drugo? Poremećaji pigmentacije kože

Postoji niz poremećaja pigmentacije kože. Ova stanja su često bezopasna, ali mogu biti uznemirujuća za pacijente te značajno narušiti kvalitetu života

poremecaji pigmentacije koze

Boja ljudske kože kreće se od najtamnije smeđe do najsvjetlijih nijansi. Razlike u boji kože među pojedincima uzrokovane su varijacijama u pigmentaciji, koja je rezultat genetike (naslijeđene od nečijih bioloških roditelja), izlaganja suncu ili oboje. Razlike među populacijama evoluirale su prirodnom selekcijom zbog razlika u okolišu te reguliraju biokemijske učinke ultraljubičastog zračenja koje prodire u kožu.

Vrijeme je za pripremu kože preosjetljive na sunce

Koža je najveći ljudski organ, ima nekoliko važnih funkcija, a sastoji se od nekoliko sojeva: epiderme, derme i subcutisa, od kojih je svaki sastavljen od nekoliko podslojeva. Boja kože, neposredno i primarno, ovisi od količine i kvalitete pigmenta u epidermi. Osnovni kožni pigment, melanin, prisutan je u tri forme epidermskih stanica koje proizvode i zadržavaju melanin.

Brojnost poremećaja pigmentacije

Postoji niz poremećaja pigmentacije kože – hiperpigmentacije (povećane pigmentacije) i hipopigmentacije (smanjene pigmentacije).

Tipični poremećaji hiperpigmentacije uključuju postupalnu hiperpigmentaciju, melazmu, solarni lentigo (sunčane ili staračke pjege), efelide (pjegice) i makule café au lait. Ova stanja su općenito benigna, ali mogu biti uznemirujuća za pacijente. Odgovarajuća dermatološka anamneza, pregled kože i biopsija kože, kada je to prikladno, mogu pomoći u isključivanju melanoma, jednog od najzloćudnijih tumora ljudskog organizma.

Poremećaji hipopigmentacije uključuju vitiligo, pityriasis alba, tinea versicolor i postupalnu hipopigmentaciju.

Poremećaji hiperpigmentacije

  • Postupalna hiperpigmentacija se manifestira kao nepravilna, tamno pigmentirana koža na mjestima prethodne ozljede ili upale, kao posljedica laserske ili svjetlosne terapije ili nakon krioterapije. Češća je kod osoba tamnije kože.
  • Melazma je stanje gdje dolazi do stvaranja tamnosmeđih do sivo-smeđih, simetričnih mrlja pigmenta na licu. Tijekom trudnoće to se zove maska ​​trudnoće. Smatra se da izlaganje suncu, hormoni i kontracepcijske pilule uzrokuju melazmu.
  • Solarni lentigo (sunčane ili staračke pjege) najčešće se vidi na dijelovima tijela izloženima suncu kao što su: lice, dorzalne (gornje) strane šaka, podlaktice i gornji dio trupa (ramena). Solarni lentigo češći je u osoba iznad 40. godine života, koje su se tijekom života intenzivno izlagale suncu. Klinički se manifestira u obliku svijetlo ili tamno smeđih mrlja nepravilnog oblika, veličine od nekoliko mm do jednog centimetra u dijametru.
  • Efelidi (pjege) su kozmetska anomalija kože. Pjegice su česte kod osoba crvene ili crvenkasto-plave kose, najčešće se pojavljuju u ranoj dječjoj dobi, a smještene su u središnjem dijelu lica, na prsima, nadlakticama i gornjem dijelu leđa. Promjene su izraženije ljeti, nakon izlaganja UV zrakama. Zimi promjene blijede.
  • Makule café au lait su urođene hiperpigmentacijske promjene kože, nepravilnog kružnog oblika različite veličine, koje često mogu biti povezane s nekoliko vrlo ozbiljnih sistemskih bolesti te je potrebno praćenje dermatologa, pedijatra, oftalmologa, a i drugih specijalista.

Poremećaji hipopigmentacije

  • Albinizam je rijedak, nasljedni poremećaj. Smanjuje količinu pigmenta melanina u koži, kosi i očima. Ljudi s albinizmom (albinosi) imaju bijelu kosu, blijedu kožu i plave oči. Njihove oči mogu izgledati crvene u različitim uvjetima osvjetljenja. Mnogi također imaju probleme s vidom.
  • Vitiligo je imunološki posredovano stanje kože koje rezultira gubitkom pigmentacije. Njegova točna etiologija nije poznata. Utječe na sve tipove kože. Općenito se smatra kozmetičkim stanjem, ali može uzrokovati znatan psihički stres, što dovodi do potrebe za liječenjem. Kvaliteta života često je izuzetno smanjena.
  • Pityriasis alba je poremećaj koji se obično povezuje s atopijskim dermatitisom. Obično se manifestira kao hipopigmentirane, nepravilne mrlje na licu, glavi, vratu i podlakticama u djece i mladih odraslih osoba. Povremeno je prisutna fina ljuska uz svrbež. Pretjerano nezaštićeno izlaganje suncu može biti okidač. Budući da je pityriasis alba samoograničena, liječenje nije potrebno. Međutim, lokalni kortikosteroidi i kreme za sunčanje prva su linija liječenja u simptomatskih bolesnika.
melasma ili trudnička maska je oblik hiperpigmentacije

Zaštitite se od sunca i spriječite nastanak neestetskih tamnih mrlja na licu

Hiperpigmentacije zahvaćaju kožu kod velikog broja ljudi, a pojavljuju se zbog prekomjerne proizvodnje melanina u pojedinim dijelovima kože. Očituju...

SAZNAJTE VIŠE
  • Tinea versicolor (pityriasis versicolor) je površinska gljivična infekcija kože, uzrokovana Malassezia spp. Često se manifestira kao hipopigmentirani ili ružičasti plakovi s finim ljuskama na vratu, prsima, leđima, trbuhu i rukama. Dijagnoza je uglavnom klinička, s potvrdom mikroskopijom pomoću pripravka kalijevog hidroksida. Liječenje može provoditi obiteljski liječnik kremama protiv gljivica, dok se vrlo rijetko moraju koristiti tablete protiv gljivica.

Zaključno

Velika većina poremećaja pigmentacije je vrlo neugodna za bolesnike, veliki dio njih je nasljedan te je vrlo malo onih koji se mogu učinkovito liječiti. Za liječenje je potrebno konzultirati dermatologa, za njegu kože dobru kozmetičarku te biti izuzetno strpljiv i koristiti samo dobro provjerena sredstva.

Prevencija je kod određenih stanja bitna, a uključuje smanjeno izlaganje sunčevim zrakama i korištenje krema za zaštitu od sunčevih zraka s visokim zaštitnim faktorom. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button