Obiteljsko zdravlje - 7. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Omega-3: vratar i čuvar naših stanica

Omega-3 masne kiseline su važan dio staničnih membrana u cijelom tijelu te utječu na funkciju staničnih receptora u tim membranama. Iznimno ih je važno konzumirati, najbolje prehranom ili putem suplemenata

omega-3 masne kiseline

O omega-3 masnim kiselinama pišemo često, no ovaj članak će vas potaknuti da ponovite svoje znanje iz kemije i biologije. Naime, uloga omega-3 masnih kiselina u ljudskom organizmu je vrlo bitna i složena, a za objašnjenje ćemo koristiti i pojmove koje rijetko koristimo.

Uloga omega-3 u stanicama

Ljudsko tijelo se sastoji od stanica koje su, u stvari, daleko složenije od onoga što smo učili u školi, odnosno da se sastoje od membrane, jezgre, organela, mitohondrija… Membrana stanice je posebno kompliciran dio stanice, a odgovorna je za ulazak i izlazak elemenata (kalij, natrij, kalcij, magnezij…) i spojeva (od glukoze do raznih proteina) u stanicu i van nje. Velik broj stanica u svojim membranama imaju različite receptore, posebne tvorevine koje „otvaraju i zatvaraju“ dijelove membrane i dopuštaju ili blokiraju ulazak pojedinih kemijskih elemenata ili spojeva u stanicu. 

Što su pokazala istraživanja o ulju jetre bakalara i njegov utjecaj na razvoj djeteta

Po čemu su omega-3 kiseline posebne? One su dio staničnih membrana u cijelom tijelu i utječu na funkciju staničnih receptora u tim membranama. Osnovni su sastojci pri stvaranju hormona koji reguliraju zgrušavanje krvi, kontrakciju i opuštanje stijenki arterija te upalu. Također se vežu na receptore u stanicama koji reguliraju genetsku funkciju.

Ljudsko tijelo može proizvesti većinu vrsta masti koje su mu potrebne za funkcioniranje organizma stvarajući ih od drugih masti ili sirovina. No, to nije slučaj s omega-3 masnim kiselinama (koje se nazivaju i omega-3 masti i n-3 masti). One se mogu proizvesti u izuzetno malim količinama, nedovoljnim za normalno funkcioniranje stanica ljudskog organizma, stoga ih je potrebno unositi putem hrane ili suplementa.

Tri glavne vrste omega-3 i prirodni izvori

Postoje tri glavne vrste omega-3 masnih kiselina:

  • EPA (eikosapentaenska kiselina). To je “morska omega-3” jer se nalazi u ribi.
  • DHA (dokozaheksaenska kiselina). Ona je također morska omega-3 koja se nalazi u ribi.
  • ALA (alfa-linolenska kiselina). ALA je oblik omega-3 koji se nalazi u biljkama.

Omega-3 esencijalne su hranjive tvari koje trebate unijeti prehranom. Kada dobijete ALA iz hrane, vaše tijelo može dio ALA pretvoriti u EPA, a zatim u DHA. Međutim, ovaj proces osigurava samo malu količinu EPA i DHA. Dakle, prehrambeni izvori EPA i DHA (poput ribe) su neophodni.

Namirnice s visokim udjelom omega-3 uključuju, uz ribu, i biljna ulja, orašaste plodove (osobito orahe), sjemenke lana, laneno ulje te lisnato povrće.

Što kažu znanstvenici?

Zašto su omega-3 kiseline toliko bitne za naš organizam?

Možda najznačajnija uloga omega-3 kiselina je u regulaciji nivoa triglicerida. Naime, povišene razine triglicerida i kolesterola dovode do stvaranja aterosklerotskih plakova u krvnim žilama koji ih sužavaju i mogu dovesti do srčanog i/ili moždanog udara. Stoga je normalna razina triglicerida i kolesterola u ljudskoj krvi od životne važnosti.

Omega-3 kiseline pomažu u njihovom snižavanju. Ipak, to ne znači da se ne trebate pridržavati zdrave prehrane i očekivati da će vam omega-3 kiseline smanjiti razine triglicerida koje vi povisite nepravilnom prehranom.

Godinama se je mislilo da omega-3 kiseline imaju veliki učinak na smanjivanje arterijske hipertenzije i manju pojavnost aritmija, što najnovije studije i meta analize ne potvrđuju.

S druge strane, postoji sve više dokaza da omega-3 kiseline imaju vrlo pozitivan učinak kod Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, depresije.

Njihov učinak na astmu i upalna stanja se još uvijek proučavaju jer postoje kontroverzni podaci te su potrebna daljnja istraživanja. Uloga omega-3 kiselina se istražuje i vezano uz bolesti kože i bubrega.

Što je važno znati o dodacima prehrani

Iz svega možemo zaključiti da moramo unositi omega-3 kiseline, najbolje prehranom, a ako postoje prepreke prirodnom unosu, onda ih trebamo unositi putem suplemenata, odnosno tableta ili kapsula koje su dostupne u ljekarnama.

PROMO
ulja jetre bakalara Möller's omega 3 masne kiseline dodatak prehrani

Ulje jetre bakalara: dragocjen izvor omega-3 masnih kiselina

Dodatak prehrani Omega 3 masne kiseline iz ulja jetre bakalara Möller's dolazi u tekućem obliku i predstavlja najviše standarde

SAZNAJTE VIŠE

Ali prije početka uzimanja omega-3 kiselina, konzultirajte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom jer ako pretjerate u uzimanju, postoje i nuspojave kao što su nadutost, nelagoda, žgaravica i mučnina. Ostali simptomi uključuju proljev i bolove u trbuhu ili grčeve. U vrlo visokim dozama, previše omega-3 može uzrokovati smanjenu imunološku funkciju ili pojačano krvarenje. Stoga, da, treba uzimati omega-3 kiseline, ali o dozama dozvolite da odluče vaš liječnik ili ljekarnik.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button