Obiteljsko zdravlje - 16. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Nitko ih ne voli: podočnjaci su češće kozmetički, nego zdravstveni problem

Pojava podočnjaka vrlo je česta i obično nije razlog za uzbunu. No ako podočnjaci postaju sve tamniji, otiču ili vam smetaju, razgovarajte s liječnikom ili dermatologom

podočnjaci

Tamne sjene („krugovi“ ili „kolutovi“, već kako ih tko voli zvati) ispod očiju su česte. Sve te promjene u boji, uključujući one „vrećaste“ nazivamo podočnjacima, no ovom prilikom bit će riječi ponajviše o promjeni boje kože ispod donjih kapaka. Tamni se krugovi mogu pojaviti zbog genetike, alergija ili drugih razloga. Postoje kućni lijekovi i medicinski tretmani koji vam mogu pomoći u smanjenju njihove pojave.

Ove promjene u boji kože ispod očiju stručno se nazivaju periorbitalna hiperpigmentacija (POH), a mogu biti smeđe, plave, crne ili ljubičaste nijanse. Mogu se dogoditi bilo kome, ali su obično češće kod starijih osoba, ljudi s genetskom predispozicijom za ovo stanje te osoba tamnije puti koje su sklonije hiperpigmentaciji oko očiju.

Zašto je prava njega područja oko očiju jednako važna kao i hidratacija lica?

Općenito se vjeruje da je umor najčešći uzrok tamnih kolutova ispod očiju, no to je još uvijek predmet rasprava.

Vodeći uzroci podočnjaka

Doznajte više o vodećim uzrocima podočnjaka:

 • Dob – starenje može biti jedan od najčešćih razloga za tamne kolutove ispod očiju. Kako starite, vaša koža se sve više opušta i stanjuje, smanjuje se količina masti i kolagena koji pomažu u održavanju elastičnosti vaše kože. Kako se to događa, krvne žilice ispod vaše kože postaju vidljivije, utječući na tamnjenje područja ispod očiju. Starenje također može uzrokovati da suzna korita izgledaju šuplje. Zbog toga možete izgledati kronično umorno ili starije.
 • Umor – prekomjerno spavanje ili manjak sna mogu utjecati na boju kože koja postaje blijeda. Posljedično krvne žile i tamna tkiva ispod površine kože mogu postati vidljivija. Nedostatak sna također može dovesti do nakupljanja tekućine ispod očiju, zbog čega one izgledaju natečene. Tamni krugovi mogu zapravo biti i sjene koje bacaju natečeni kapci.
 • Alergije – alergijske reakcije i suhe oči mogu izazvati podočnjake. Kada imate alergijsku reakciju, vaše tijelo oslobađa histamin što može uzrokovati svrbež, crvenilo i natečenost očiju. Češanje kože koja svrbi može izazvati upalu, oticanje i puknuće krvnih žila, što pak dovodi do postupalne pigmentacije.
 • Okularni hipotenzivni lijekovi – određeni oftalmološki lijekovi koji se koriste u liječenju glaukoma (poput latanoprosta i bimatoprosta), mogu uzrokovati POH. Najvjerojatnije će se podočnjaci razviti između trećeg i šestog mjeseca od početka liječenja. Ponekad promjene mogu biti trajne, stoga je važno razgovarati s liječnikom ako primijetite bilo kakvu veću promjenu boje.
 • Naprezanje oka – dugotrajno gledanje u ekrane može vam opteretiti oči te uzrokovati podočnjake.
 • Dehidracija – kada vaše tijelo nije dovoljno hidrirano, koža ispod očiju gubi sjaj, a oči izgledaju upale.
 • Pretjerano izlaganje suncu – dugotrajno izlaganje suncu može uzrokovati stvaranje tamnih kolutova ispod očiju. Ovo je poznato kao postupalna pigmentacija. Previše sunca može proizvesti višak melanina, pigmenta koji koži daje boju, što može dovesti do nastanka hiperpigmentacije.
 • Genetika – nekoliko studija sugerira da genetika pridonosi razvoju POH-a. Jedna studija iz 2014. pronašla je jaku povezanost između POH-a i obiteljske povijesti u 63% sudionika istraživanja. Podočnjaci, dakle, mogu biti naslijeđeni što je vidljivo već u ranom djetinjstvu, a s vremenom mogu posvijetliti ili potamniti.
 • Anemija – ranije spomenuta studija iz 2014. otkrila je da je 50% sudionika s POH-om imalo anemiju. Ali nakon što je njihova anemija izliječena, mnogi su ispitanici izvijestili da su tamni krugovi ispod njihovih očiju također nestali.
 • Čimbenici načina života – brojni čimbenici načina života kao što su pušenje i pijenje alkohola, također mogu biti povezani s razvojem podočnjaka.

Trebamo li se javiti liječniku?

Tamni kolutovi ispod očiju vrlo su česti i obično nisu razlog za uzbunu. Unatoč tome, ako postaju sve tamniji, otiču ili vam smetaju, razgovarajte s liječnikom ili dermatologom. Oni vam mogu pomoći da dobijete ispravnu dijagnozu i odgovarajuće liječenje.

Postoji više testova i pretraga koje liječnici mogu koristiti pri dijagnostici, a ponajprije će obaviti fizikalni pregled te pregled povijesti bolesti. Mogu se učiniti test istezanja vjeđa, pregled procjepnom svjetiljkom, Woodovom lampom, možda će biti indicirati krvni testovi i test funkcije jetre.

Važno je naglasiti da su znanstvena i klinička istraživanja o uzrocima podočnjaka još uvijek ograničena, osobito u usporedbi s njihovom učestalošću te brojem osoba koje žele liječenje. U 2014. godini bilo je procijenjenih 65 citiranih članaka na PubMed-u, u usporedbi sa 150 milijuna Google pretraživanja o temi kako liječiti podočnjake.

Mjere samopomoći

Određeni tretmani mogu vam pomoći da se riješite podočnjaka. Ali oni se uglavnom odnose na kozmetičke razloge, a ne medicinske. Naravno da će na podočnjake utjecati liječenje osnovne bolesti ili tegobe ako su njome i izazvani. Primjerice, ako je krivac za vaše tamne sjene sezonska alergija, podočnjaci će se smanjiti ili nestati po završetku sezone.

Kod kuće možete iskušati sljedeće mjere samopomoći:

 • stavite hladan oblog na kožu ispod očiju u trajanju od 20 minuta,
 • dovoljno spavajte,
 • ostanite hidrirani pijući više vode te uključite više voća i povrća u svoju prehranu,
 • podignite glavu dodatnim jastukom ili dekom složenom i stavljenom pod jastuk dok spavate,
 • stavite ohlađene iskorištene vrećice crnog ili zelenog čaja na oči na 10 do 20 minuta,
 • koristite kreme za oči,
 • prikrijte podočnjake šminkom (korektorom, puderom).

Medicinski tretmani

Za trajniju opciju dostupni su neki medicinski tretmani koji pomažu smanjiti podočnjake. Ipak, važno je zapamtiti da podočnjaci nisu nešto što se mora popraviti. Nema ništa loše u tome da ih jednostavno ostavite na miru.

blefaroplastika ocni kapak vjede

Blefaroplastika: zahvat koji otvara oči

Iako češće spominjana u kontekstu estetske kirurgije, blefaroplastika je zahvat koji se koristi u liječenju raznih stanja očnih kapaka....

SAZNAJTE VIŠE

Neki medicinski tretmani koji se koriste za smanjenje podočnjaka uključuju:

 • kemijski pilinzi za smanjenje pigmentacije,
 • laserska kirurgija za obnavljanje površine kože i njezino pojačano zatezanje,
 • ubrizgavanje pigmenta u istanjena područja kože,
 • dermalni fileri,
 • blefaroplastika,
 • karboksiterapija i drugi.

Naravno, pitanje je dostupnosti pojedinih tretmana na našem tržištu. No prije nego što se odlučite na bilo koji kozmetički zahvat, razgovarajte s liječnikom. Invazivni medicinski tretmani mogu biti skupi i bolni, nose svoj rizik, a i oporavak može dugo trajati.

Korišten izvor: Healthline.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button