Obiteljsko zdravlje - 18. lipnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Kako se hidrirati ako ne želimo stalno piti vodu?

Našem tijelu je potrebna tekućina kako bi normalno funkcioniralo te su poznate preporuke o dovoljnom unosu vode. No, možda ne želite stalno piti „običnu“ vodu ili je uopće ne volite?

hidratacija bez vode-sokovi-juhe

Zdravstvena je preporuka da bismo svakodnevno trebali unijeti 0,3 decilitra tekućine po kilogramu tjelesne mase. Prema tome, odrasloj osobi potrebno je barem 1,5 do 2 litre tekućine dnevno, a na ljetnim vrućinama i(li) pri velikim tjelesnim naporima, još i više.

Voda s okusom te svježi voćni i povrtni sokovi

Voda bi trebala biti glavni izvor hidracije, no mnogima su draže razne alternative jer ne vole „običnu“ vodu. Ona se lako može pretvoriti u ukusan napitak dodavanjem omiljenog svježeg voća, povrća i začinskog bilja poput matičnjaka i mente. To je mnogo poželjnije nego piti industrijski proizvedene aromatizirane vode s različitim okusima.

Koliko vode dnevno nam je doista potrebno?

Doduše, one se smatraju prihvatljivijima od uobičajenih gaziranih pića i sokova jer obično sadrže manje šećera od njih, ali to ipak nije zanemariva količina. Stoga su bolji izbor svježe cijeđeni voćni i povrtni sokovi te biljni čajevi bez dodanog šećera.

Podijeljena mišljenja o mlijeku

Kad je riječ o mlijeku (koje sadrži velik udio vode, pa bi utoliko moglo pridonijeti hidraciji), mišljenja su podijeljena, osobito zbog jaza između onih koji su za i protiv mlijeka životinjskog podrijetla.

Budući da se životinjsko mlijeko najčešće industrijski prerađuje, sve ga je teže nabaviti u prirodnom obliku. U masovnoj proizvodnji mlijeka, životinje obično nemaju prirodnu ispašu i slobodno kretanje, te se tretiraju antibioticima, hormonima rasta i drugim umjetnim dodacima prehrani. Stručnjaci ističu da mlijeko može biti istinski blagotvorno za zdravlje samo ako životinje slobodno pasu i uzgajaju se u prirodnim uvjetima.

Kao ukusne zamjene za životinjsko mlijeko preporučuju se biljni „mliječni“ napici od zobi, riže, badema, kokosa, soje, konoplje… Biljna mlijeka popularna su kao „lakša“ i zdravija jer su osobito bogata najraznovrsnijim mineralima i vitaminima te blagotvornim kiselinama i antioksidansima koji jačaju imunitet. Pri konzumiranju takvih napitaka preporučljiviji su oni bez dodanog šećera.

Juhe i namirnice bogate vodom

Na ukusan način možete se hidrirati juhom, ali pripravljenom od prirodnih sastojaka i blago začinjenom. Instant juhe trebalo bi izbjegavati jer većina njih sadrži znatne količine soli i konzervansa, a nerijetko i šećera.

Unos tekućine odlično možete pojačati i putem „čvrste“ hrane, jer mnoge biljne namirnice imaju visok udio vode. Većina voća i povrća u svježem obliku sadrži 80 do 95 posto vode, a posebice krastavac, lubenica, dinja, tikvica, jagoda, rajčica, naranča, grejp, ananas, grožđe, breskva…

Prvorazredna hrana za „navodnjavanje“ tijela uključuje i zelenu salatu, kupus, paprike, rotkvice te stabljike celera što se poslužuju u obliku popularnih štapića uz namaze, umake i jogurt.

Birajte prema boji

Namirnice bogate vodom ne samo da pomažu u hidraciji, već sadrže i vrijedne nutrijente poput minerala, vitamina, vlakana i antioksidansa. Osobito snažni antioksidansi, koji su među ključnim tvarima za zaštitu tjelesnih stanica od oštećenja i nastanka bolesti, prirodni su pigmenti što voću i povrću daju boju.

kako koristiti blender za smoothie palacinke

Ukusni i zdravi obroci iz blendera

Blenderi su danas sastavni dio gotovo svakog domaćinstva. Pomažu u pripremi zdravih obroka: juha, smoothieja, namaza, palačinki, sladoleda...

SAZNAJTE VIŠE

Primjerice, zelena boja potječe od klorofila koji povoljno djeluje na krvnu sliku i alkalno-kiselu ravnotežu u organizmu te podržava rad dobrih bakterija u crijevima. Žuta, narančasta i crvena boja znači obilje karotenoida (npr. mrkva je bogata beta-karotenom, a rajčica likopenom) koji poboljšavaju rad imunološkog sustava i čuvaju zdravlje očiju, srca i pluća. A za spektar crvene, ružičaste, plave i ljubičaste boje prirodnih namirnica zaslužni su pigmenti antocijanini što imaju snažan antibakterijski i antivirusni učinak, te štite krvne žile i živčani sustav.

Oprez! Alkohol i kava potiču dehidraciju

Alkoholna pića nipošto se ne mogu ubrojiti u alternative vodi jer, među ostalim nepovoljnim djelovanjima na organizam, uzrokuju dehidraciju. Ni kava nije povoljan izbor za utaživanje žeđi jer kofein također potiče dehidraciju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button