Zdrava prehrana - 21. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Bobičasto voće: zdravlje u šarenim bojama

Kao prirodan izvor vlakana, šećera, vitamina i mineralnih tvari, voće je uvijek izvrstan desert ili užina. A posebno je, zbog obilja antioksidanasa, na cijeni bobičasto voće: maline, borovnice, ribizli i kupine

bobičato voće

Za ljetnih vrućina mnogi traže osvježenje u prirodi. U šumarcima su divlje borovnice, a uz putove kupine. Dosjetljiva djeca će ih, poput nekoć njihovih roditelja, nanizati na čvrstu stabljiku trave pa ih odjednom „sasuti“ u usta. Neopisiva je to sreća.

Kako ukloniti ostatke pesticida iz voća i povrća

Često nismo svjesni vrijednosti bobičastog voća, no jedno je sigurno; prava je šteta dopustiti mu da propadne kad nudi obilje blagodati za dušu i tijelo.     

Riznica antioksidanasa

Svakodnevno konzumiranje voća neophodna je karika očuvanja zdravlja i liječenja bolesti. Posebno se radujemo bobičastom voću jer ga nema tijekom cijele godine.

Osim primamljivog mirisa i okusa, cijenjeno je i zbog bogatstva antioksidanasa. Među njima značajno mjesto imaju flavonoidi, izoflavoni i lignani koji pokazuju antikancerogeni učinak. U skupini flavonoida valja istaknuti prisutnost antocijanina odgovornih za primamljivu boju. Značajno pomažu u sprečavanju pojave raka mokraćnih putova, poboljšavaju pamćenje te sprječavaju prerano starenje.    

Elagična kiselina još je jedan cijenjeni sastojak bobičastog voća. Ispoljava antivirusno, protuupalno i antioksidativno djelovanje te zaštitno djeluje protiv raka pluća, jednjaka i debelog crijeva.

Bobičasto je voće izvor i kvercetina – antioksidansa koji potiče mokrenje te pomaže u liječenju reumatskih tegoba. Jača imunitet i djeluje protiv alergija. Također ima antikancerogeni učinak.     

Makro i mikronutrijenti

Među vitaminima, u bobičastom voću se svojom prisutnošću ističu vitamini C, E, mnogi vitamini B skupine, kao i karotenoidi. Posebno se sadržajem vitamina C ističu kupine. Svi ovi nutrijenti zajedno jačaju imunitet te ublažavaju upalne procese, a korisni su i u sprečavanju pojave bolesti srca i krvnih žila.

Od mineralnih tvari, u bobičastom voću nalazimo kalij, kalcij, magnezij i željezo. Iako je njihova prisutnost u voću manja nego u povrću, svakako doprinose ukupnom zadovoljavanju dnevnih potreba organizma za njima. Njihov doprinos zdravlju ogleda se u dopremi kisika do stanica, održavanju ravnoteže elektrolita, aktiviranju hormona, formiranju kostiju i sličnom.          

Bobičasto voće sadrži zanemarivu količinu ulja što ga čini dobrodošlom namirnicom kod redukcijskih dijeta. Od jednostavnih šećera, ovo voće sadrži značajan udio fruktoze, šećera nižeg glikemijskog indeksa od glukoze, zbog čega je poželjno u prehrani dijabetičara. 

Tablica: Pozitivne karakteristike bobičastog voća

Voće Aktivni sastojci Učinak
Borovnica Antioksidansi, vitamin C, E, vitamini B skupine, karotenoidi, selen, cink, željezo, mangan, lutein, zeaksantin Ima antikancerogeno i protuupalno djelovanje, normalizira šećer u krvi, zaštitno djeluje na zdravlje očiju, potiče cirkulaciju, snižava kolesterol u krvi, djeluje zaštitno protiv pojave Alzheimerove bolesti.   
Kupina Fenoli, mangan, folat, vlakna, vitamin C Ispoljava antibakterijsko, antivirusno i antikancerogeno djelovanje, snižava kolesterol u krvi, jača krvne žile.
Malina Željezo, kalij, bakar, lutein, vitamini B skupine, vitamini C, E te drugi jaki antioksidansi Ima antikancerogeno djelovanje, doprinosi zdravlju očiju.
Ribiz Antioksidansi, kalcij, cink, magnezij, kalij, karotenoidi, riboflavin Djeluje protuupalno, snižava kolesterol u krvi, potiče probavu, pozitivno utječe na rad jetre, gušterače, slezene i bubrega.

Čaj od listova bobičastog voća

Plodovi i listovi bobičastog voća korisni su i u liječenju upale grla i ždrijela, a uz to pomažu protiv mučnine, proljeva i šećerne bolesti.

voda u hrani-namirnice za hidraciju.jpg

Sočno voće i povrće koje će utažiti vašu žeđ

Uživajte ovog ljeta u voću i povrću bogatom vodom, a pritom ukusnom i zdravom. Žeđ ugasite i napitcima...

SAZNAJTE VIŠE

Čaj se priprema tako da se jedna jušna žlica suhih listova bobičastog voća prelije s tri decilitra kipuće vode. Promiješa se, pokrije, ostavi stajati 10-ak minuta, pa se procijedi. Čaj se može piti topao, a ljeti rashlađen.

Za nadati se je da vam je ovaj tekst pobudio želju za zdjelicom sočnog bobičastog voća. Neka vam je uslast!

Autorica teksta dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja je i autorica knjige „Prehrana mladih sportaša“. Pratiti ju možete i na stranici www.prehranasportasa.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button