ADIVA Plus sadržaj - 2. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Mirja Zupčić, mag. nutr., Vitamini.hr, ADIVA Plus sadržaj

Kako ukloniti ostatke pesticida iz voća i povrća

Uobičajene metode uklanjanja ostataka pesticida s površine namirnica su pranje vodom, guljenje, blanširanje i kuhanje. No jesu li doista učinkovite?

uklanjanje pesticida-voce i povrce

Pesticidi su zlata vrijedni kada ih promatramo iz perspektive njihovog učinka na suzbijanje bolesti i štetnika biljaka čime osiguravaju dobar urod. Kod dobre poljoprivredne i proizvodne prakse, količina ostataka pesticida u voću i povrću ne prelazi granicu dopuštene količine pesticida, no svjedoci smo čestih izvješća o povlačenju proizvoda s tržišta zbog ostataka pesticida u hrani.

Potrošače zabrinjavaju ostaci pesticida u hrani zbog njihovog dokazanog negativnog učinka na zdravlje. Određeni pesticidi su neurotoksični, karcinogeni te mogu narušiti reproduktivno zdravlje i uzrokovati proizvodnju abnormalnih stanica u organizmu.

Izbjegnite ljetne probavne smetnje

Metode uklanjanja ostataka pesticida

Uobičajene metode uklanjanja ostataka pesticida s površine namirnica su pranje vodom, guljenje, blanširanje i kuhanje.

Pranje voća i povrća vodom važan je prvi korak prije konzumacije jer se tako, osim nečistoća, uklanjaju i ostaci nekih pesticida. Nažalost, ispiranje vodom neće uspjeti ukloniti sve ostatke pesticida s površine namirnica jer su neki pesticidi hidrofobni odnosno netopivi u vodi. Istraživanja pokazuju kako se ispiranjem vodom može ukloniti između 25 i 60% ostataka pesticida, međutim, ispiranje treba trajati najmanje pet minuta.

Voće i povrće može se i namakati u vodi nakon ispiranja; no, dodatno namakanje neće značajno smanjiti količinu pesticida.

Soda bikarbona bi mogla pomoći

Jedna od često prakticiranih kućnih metoda uklanjanja pesticida s površine namirnica je i uranjanje u otopinu sode bikarbone. Istraživanje objavljeno 2017. godine znanstvenika sa Sveučilišta u Massachusettsu ispitivalo je učinkovitost uranjanja jabuka sorte gala u 1% otopinu sode bikarbone pri uklanjanju dvije vrste pesticida – tiabendazola i fosmeta. Rezultati su pokazali kako je soda bikarbona uspješno uklonila 80% tiabendazola te čak 95,6% fosmeta nakon 12 do 15 minuta stajanja u otopini.

higijena hrane koronavirus termicka obrada pranje hrane

Higijena prije, za vrijeme i nakon kuhanja: Lekcije koje nas je korona naučila

Koronavirus nam je skrenuo pažnju na to koliko je važna higijena hrane; no iako se virus ne prenosi hranom...

SAZNAJTE VIŠE

Kupke sa sodom bikarbonom uzrokuju razgradnju pesticida i dobivanje različitih metabolita. S obzirom na to da dobiveni kemijski spojevi još nisu dovoljni ispitani, pranje voća i povrća uranjanjem u otopinu sode bikarbone nije univerzalno prihvaćeno, ne samo zbog potencijalnog štetnog učinka na zdravlje ljudi, već i zbog mogućeg negativnog utjecaja na okoliš.

Članak nastavite čitati na portalu Vitamini.hr.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button