Obiteljsko zdravlje - 29. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Kako omega-3 pomaže djeci u razvoju?

Omega-3 masne kiseline imaju važnu ulogu u funkciji stanica te održavanju zdravlja srca, mozga, bubrega, očiju i kože. Stoga o njihovom odgovarajućem unosu treba misliti od najranije dobi

omega3 masne kiseline

Sumnjam da postoji čitatelj ovog portala koji nije bar jednom čuo o važnosti omega-3 masnih kiselina, a mnogi su sigurno kupili i neki od pripravaka u ljekarni. No što su točno omega-3 masne kiseline, zašto su nam važne te jesu li nam potrebni dodaci prehrani ili nam priroda nudi dobre i kvalitetne izvore?

Trebaju li djeca dodatke prehrani?

Ono što je sigurno jest da ih naše tijelo ne može proizvesti te ih moramo unositi bilo putem hrane ili putem raznih pripravaka. No, možda vas opterećuje još jedno pitanje: kako su bitne te masnoće kada nas se sa svih strana upozorava da smanjimo unos masnoća u organizam?

Zašto su nam važne omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su vrsta nezasićene masti, odnosno to je vrsta masti koja je dobra za razinu kolesterola. S druge su strane zasićene masti koje podižu razinu kolesterola.

U prehrani zdravoj za srce stoga je dobro zamijeniti zasićene masti nezasićenima. Postoje različite vrste omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u različitim namirnicama. Glavne su vrste:

  • ALA (alfa linolenska kiselina),
  • EPA (eikosapentaenska kiselina) i
  • DHA (dokozaheksaenska kiselina).

ALA se uglavnom nalazi u biljnim uljima, orašastim plodovima i sjemenkama, dok se EPA i DHA mogu proizvesti u našem tijelu, ali u malim količinama koje ne zadovoljavaju naše potrebe. Najviše ih ima u masnoj ribi kao što su sardine, losos i skuša.

Zašto moramo uzimati odgovarajuću vrstu omega-3 kiselina? One imaju važnu ulogu u funkciji stanica i održavanju zdravlja srca, mozga, bubrega, očiju i kože. EPA i DHA su posebno važne jer mogu pomoći u:

  • snižavanju triglicerida,
  • poboljšanju cirkulacije,
  • sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka,
  • snižavanju krvnog tlaka (ali se ne može koristiti kao samostalni lijek za snižavanje tlaka),
  • održavanju ujednačenog ritma srca.

Potrebe djece za omega-3 masnim kiselinama

Zbog svega gore navedenog, potrebno je što prije početi razmišljati i osiguravati djeci odgovarajuće doze omega-3 masnih kiselina.

Dok je dijete na majčinom ili umjetnom mlijeku (formula), ono dobiva dovoljne količine omega-3 kiselina. No kad započinje s prehranom koju koriste odrasli može se početi voditi računa o unosu i omega-3 masnih kiselina, s time da su, nažalost, najbogatiji izvori omega-3 kiselina (ribe i orašasti plodovi), ujedno i najveći alergeni.

Prema klinici Mayo, preporučene doze omega-3 masnih kiselina za djecu su sljedeće

Dob Doza
0 – 12 mjeseci 0,5 grama dnevno
1 – 3 godine 0,7 grama dnevno
4 – 8 godina 0,9 grama dnevno
Dječaci Djevojčice
9 – 13 godina 1,2 grama dnevno 1,0 grama dnevno
14 – 18 godina 1,6 grama dnevno 1,1 grama dnevno

Dokazi o potrebi nadomještanja omega-3 kiselina putem tableta, sirupa i drugih pripravaka su mješoviti. Čini se da u zdrave djece školske dobi uzimanje dodatka omega-3 nema mnogo učinka na kognitivne sposobnosti i uspjeh u školi. No kod djece koja imaju poremećaj pažnje i hiperaktivnost ili ADHD, čini se da su koristi veće.

Općenito, malo je nuspojava povezano s uzimanjem dodatka omega-3. Ali, kao i sa svim dodacima prehrani, razgovarajte s djetetovim liječnikom prije nego što vaše dijete počne uzimati dodatak omega-3 masne kiseline kako biste bili sigurni da je to dobar izbor.

Na listi namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama ponajprije su razne vrste riba te se ističu skuša, losos, brancin i sardine. Tu su i sjemenke te orašasti plodovi, pa vrijedi spomenuti chija sjemenke, soju, sjeme konoplje i lana.

PROMO
Möller's Omega-3 ulje jetre bakalara imunitet prehrana zdravlje

Möller’s Omega-3: ostanite zdravi, ojačajte imunitet

Odgovarajući unos omega-3 izuzetno je važan za naše zdravlje, a današnja prehrana rijetko zadovoljava potrebe. Stoga razmislite o nadoknadi

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Omega-3 masne kiseline su izuzetno značajne za normalan rad našeg organizma ali ih, srećom, većina ljudi može unijeti u organizam u dovoljnoj količini redovitom i kvalitetnom prehranom. Stoga je vrlo važno naučiti djecu pravilnoj prehrani koja će uključivati izvore bogate omega-3 masnim kiselinama.

U slučaju da prehrana iz bilo kojeg razloga ne može zadovoljiti potrebe organizma, svakako tražite savjet liječnika ili ljekarnika o potrebi njihove nadoknade.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button