Obiteljsko zdravlje - 16. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Jedan od najčešćih simptoma: a kako vas boli glava?

Iako ne patimo svi od migrena, teško će se naći čovjek koji nikada nije iskusio glavobolju. No, sigurno ste se i vi uvjerili da glavobolja nije uvijek ista

glavobolja simptomi glavobolje vrste glavobolje migrena

Glavobolja je jedan od deset najčešćih simptoma zbog kojih se posjećuje liječnika. Uobičajeno ih dijelimo na primarne i sekundarne.

Primarne nastaju zbog poremećaja funkcije središnjeg živčanog sustava. Tu prvenstveno ubrajamo migrene, tenzijske i cluster glavobolje. U sekundarne glavobolje ubraja se niz glavobolja koje su posljedica sistemske bolesti ili intrakranijskog procesa te glavobolje nastale zbog zloupotrebe analgetika.

Spas za mnoge: Dolazi li konačno lijek protiv migrene?

Tenzijske glavobolje

Tenzijsku glavobolju karakterizira difuzna tupa bol tipa stezanja ili pritiska, obično blagog do umjerenog intenziteta. Bolesnik obično može funkcionirati uz bol. Češće se javljaju kod žena, a mogu biti povremene ili kronične (bol traje više od 15 dana mjesečno, barem šest mjeseci).

Smatralo se da nastaju kao posljedica pretjerane napetosti vratnih mišića, međutim, novije spoznaje upućuju na promjene u neurotransmiterima i receptorima na moždanim stanicama, slično kao kod migrene.

Akutni napadaj se zaustavlja analgeticima. Kronične tenzijske glavobolje, u dogovoru s neurologom, liječe se redovnim uzimanjem drugih vrsta lijekova kako bi se smanjio intenzitet i učestalost napadaja.

Migrene

Migrene se također češće javljaju kod žena. Bol je umjerenog do jakog intenziteta, češće jednostrana, pulsirajuća, a pogoršava se fizičkom aktivnošću. Postoji obiteljska predispozicija za razvoj migrenozne glavobolje, a zanimljivo je da se bol vrlo rijetko javlja tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće.

Mogu se pratiti četiri faze: prodromalna faza, aura, faza glavobolje i faza nakon glavobolje. Simptomi koji prethode glavobolji opisuju se kao nervoza, iritabilnost, hiperosjetljivost te se često ne prepoznaju. Potom mogu slijediti vidne senzacije: ispadi dijela vidnog polja, mrlje, linije u boji koje se nazivaju vidnom aurom, te nekad trnci u različitim dijelovima tijela. Glavobolja je obično jaka, praćena nepodnošenjem svjetla, buke i mirisa, mučninom i povraćanjem. Nakon neurološke obrade, zbog smanjenja intenziteta i učestalosti napadaja može se preporučiti redovno uzimanje nekih antidepresiva, antikonvulziva ili drugih lijekova.

Cluster glavobolje

Cluster glavobolje se češće javljaju kod mladih muškaraca. Karakterizira ih period (često kroz tjedan dana) intenzivnih glavobolja koje najčešće traju 30 do 45 minuta, smiruju se i javljaju ponovno tokom dana. Bol je jednostrana, u području oka, praćena suzenjem oka, crvenilom spojnice, osjetljivošću i crvenilom ili bljedoćom iste strane lica. Može biti spušten očni kapak i sužena zjenica.

Napadaje provociraju alkohol, noćne apneje i histamin. Nakon perioda glavobolje slijedi miran period bez simptoma.

Glavobolje zbog lijekova

Glavobolje uzrokovane prekomjernim uzimanjem lijekova po učestalosti su na trećem mjestu. Karakterizira ih glavobolja barem 15 dana u mjesecu u periodu od tri mjeseca, uz uzimanje analgetika. Najčešće nastaju kod bolesnika koji migrenoznu ili tenzijsku glavobolju sami tretiraju kombiniranim pripravcima, opioidnim i drugim analgeticima.

Pretpostavlja se da učestala primjena lijekova za bol dovodi do smanjenog praga podražljivosti za bol. Glavobolja se javlja svakodnevno, već nakon buđenja, popušta uzimanjem analgetika, a prestankom djelovanja lijeka jača. Preporučuje se smanjenje, pa i ukidanje analgetika uz psihološku potporu i eventualnu terapiju simptoma ustezanja (apstinencije).

Ostali uzroci glavobolja

Glavobolja može pratiti greške vida, povišen krvni tlak, tumore, ozljede, imunološki posredovane upale krvnih žila glave (vaskulitise), virusne i bakterijske infekcije mozga, moždanih ovojnica, sinusitise, upale tkiva u očnoj šupljini, stvaranje ugrušaka i češće hemoragijski moždani udar.

vrtoglavica

Vrtoglavica: Poremećaj ravnoteže koji nipošto ne treba podcjenjivati

Mogu biti trajne, jednokratne, lažne, položajne, otogene… U svakom slučaju, poremećaj ravnoteže ne treba podcjenjivati jer neke vrtoglavice mogu...

SAZNAJTE VIŠE

Takve glavobolje važno je prepoznati kako bi se liječio uzrok. Najdramatičniju sliku daje krvarenje nakon prsnuća krvnožilnih malformacija ili proširenja (aneurizmi). Bol se tipično opisuje kao izuzetno jaka, kontinuirana, difuzna, praćena mučninom, povraćanjem, zakočenim vratom, neurološkim ispadima te poremećajem svijesti, a liječenje je kirurško u specijaliziranim centrima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button