Neurologija - 22. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Svjetski dan mozga: obratimo pozornost na bolnu istinu migrene

Ovogodišnji Svjetski dan mozga posvećen je široko rasprostranjenom fenomenu migrene

Svjetski dan mozga

Skrenuti pozornost na „bolnu istinu“ migrene cilj je ovogodišnjeg Svjetskog dana mozga. Osnovan na inicijativu Svjetske federacije neurologa, Svjetski dan mozga obilježava se 22. srpnja s ciljem podizanja svijesti o bolestima mozga te poticanja šire javnosti o potrebi očuvanja njegova zdravlja.

Svake godine u fokusu pažnje je jedna značajna neurološka tema, a ove godine to je migrena. Ovogodišnju inicijativu Svjetske federacije neurologa slijedi čak 120 organizacija diljem svijeta koje svaka na svoj način nastoji ukloniti stigmu koja još uvijek prati migrenu te time proširiti svijest o neugodnim simptomima  migrene i njenom utjecaju na narušenu kvalitetu života pacijenata.

Ne postoji čovjek koji nije iskusio glavobolju, ali kad boli, ta misao ne pomaže

Svaki sedmi čovjek pati od migrene

U svijetu od migrene pati svaka sedma osoba. No unatoč njenoj raširenosti, migrena je još uvijek nedovoljno prepoznata te joj se nedovoljno posvećuje pažnja.

Mnogi pružatelji medicinskih usluga još uvijek nemaju dovoljno znanja niti raspoloživih oruđa kojima bi ispravno dijagnosticirali i učinkovito tretirali migrenu. Posljedica toga je ta da većina ljudi koja pati od migrene uopće ne prima pomoć koja im je potrebna.

Kako napominje profesor Wolfgang Grisold, Glavni tajnik Svjetske federacije neurologa: „Manje sredstava se troši na istraživanje migrene nego na sve druge teške bolesti… Podizanje svijesti o migreni pomoći će znanstvenoj zajednici da se učinkovitije založi za potrebe goleme većine oboljelih.“

Hashtagom protiv migrene

Migrena je vrlo neugodna neurološka bolest. Prate je ozbiljna glavobolja, narušavanje kognitivnih sposobnosti, mučnina, povraćanje, vrtoglavica, osjetljivost na svjetlo, zvuk i dodir. Često puta je povezana s drugim bolestima kao što su srčani udar, epilepsija, depresija, kronični bol… Pacijentima olakšanje od migrene mogu pružiti rana dijagnoza te pristup učinkovitim načinima tretiranja migrene.

Ključni faktor koji bi mogao pridonijeti poboljšanju njege bolesnika oboljelih od migrene je širenje svijesti o ovoj bolesti. Upravo stoga ove je godine pokrenuta i velika inicijativa Svjetske federacije neurologa na društvenim mrežama u kojoj se oboljele od migrene poziva da podijele svoju „bolnu istinu“ o migreni putem komentara i hashtagova #worldbrainday i #thepainfultruth.

Cilj je ohrabriti pacijente da progovore o svojim iskustvima u vezi s migrenom kako bi se njihov glas bolje čuo, a sama bolest postala vidljivijom u javnosti.

glavobolja

Ima bezbroj lica: Glavobolja može biti simptom ozbiljnih poremećaja i bolesti

U većini slučajeva glavobolja je simptom poremećaja koji se relativno lako mogu otkloniti, ali može signalizirati i ozbiljna, po...

SAZNAJTE VIŠE

Tek tako bi se migreni mogla posvetiti dovoljna pažnja koja bi, ispravno usmjerena, potaknula šire društvo i znanstvenu zajednicu da odvoji više resursa za njeno istraživanje.

I edukacija je važna u tom pogledu zbog čega će se na službenoj internetskoj stranici Svjetskog dana mozga moći pogledati izlaganja najvažnijih eksperata o temi migrene te predložiti načini kojima bi se mogli podići standardi njege oboljelih pacijenata.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button