Dišni sustav - 25. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Apneja u spavanju: Ostajete li noću bez daha? Nije to tako bezazleno

Kod zdravog čovjeka, dišni su putovi stalno prohodni i zrak neometano kola. Kod oboljelih od opstruktivne apneje, tkiva se zatvaraju i blokiraju disanje

apneja, hrkanje, spavanje

Budite li se s glavoboljom i suhim grlom? Osjećate li se neispavano iako ste proveli u snu dovoljno sati? Jeste li preko dana umorni, smušeni i razdražljivi? Možda imate opstruktivnu apneju – bolest dišnih puteva koju obilježavaju uzastopni zastoji u disanju tijekom spavanja.

Zastoji u disanju traju najmanje deset sekundi do cijele minute. Najčešće se javljaju u fazi brzih pokreta očiju (REM) u kojoj su snovi najizraženiji. Do zastoja dolazi zato što se pacijentima tijekom spavanja mišići ždrijela opuštaju, a jezik povlači prema natrag, blokirajući disanje.

Terapija za apneju u spavanju ima za cilj ublažavanje simptoma, a tretmani ovise o težini bolesti. Neliječena opstruktivna apneja dugoročno može uzrokovati visok tlak i druge bolesti srčanog i krvožilnog sustava

Apneja-problem od kojeg pati pet do sedam posto stanovnika

Od apneje u spavanju pati između pet i sedam posto stanovnika. Ova bolest može pogoditi bilo koga, ali žrtve su većinom muškarci starije dobi i prekomjerne težine. Neki faktori povećavaju rizik od obolijevanja:

  • Donja čeljust kraća od donje čeljusti
  • Urođeno suženje otvora između usne šupljine i ždrijela
  • Jezik koji se može uvući duboko u grlo
  • Velike mandule
  • Velika resica
  • Debeo vrat
  • Pretilost

Simptomi

Tipični simptomi apneje u spavanju su glasno hrkanje, česta noćna buđenja, jutarnja grlobolja i glavobolja, pospanost tijekom dana, manjak energije, oslabljeno pamćenje i koncentracija. Apneja u spavanju često ostaje neprepoznata jer pacijent u pravilu ne zna da hrče ako mu to ne priopći netko drugi, dok su ostali simptomi premalo specifični.

Dijagnosticiranje

Dijagnoza se postavlja na temelju simptoma, pregleda usta, nosa i grla te testa spavanja. Radi provođenja ovog testa pacijent ostaje preko noći u zdravstvenoj ustanovi spojen na aparat koji prati i bilježi moždanu aktivnost, pokrete očiju, otkucaje srca i tlak tijekom spavanja. Pacijent se može i sam testirati kod kuće takvim aparatom koji će dobiti u bolnici.

>>Hrkanje kao pojava remeti miran san, ostavlja pacijenta umornim i neispavanim, a onima koji imaju problem, stvara i dodatne zdravstvene tegobe.<<

Težina bolesti ovisi o broju zastoja disanja koje pacijent trpi tijekom noći:

  • Blaga opstruktivna apneja: između pet i 15 zastoja disanja na sat.
  • Umjerena apneja: između 15 i 30 zastoja na sat.
  • Teška apneja: preko 30 zastoja na sat.

Liječenje

Terapija za apneju u spavanju ima za cilj ublažavanje simptoma, a tretmani ovise o težini bolesti. Neliječena opstruktivna apneja dugoročno može uzrokovati visok tlak i druge bolesti srčanog i krvožilnog sustava. Uobičajena terapija sastoji se od primjene aparata CPAP, uređaja koji se tijekom spavanja nosi na licu kao maska i koji ubrizgava zrak kroz nos, čime sprečava zatvaranje dišnog puta. CPAP obično djeluje brzo, ne uzrokujući ozbiljnijih i trajnijih pratećih pojava. Kirurški zahvat preporučuje se ako je apneja uzrokovana prevelikim mandulama ili polipima, ili ako pacijent ne podnosi masku zbog ozljede gornjih dišnih putova. Možete si sami pomoći ublažiti simptome i smanjiti rizik od nastupa bolesti. Pobrinite se za optimalne uvjete spavanja, hranite se zdravo i raznovrsno, držite se podalje od duhana i alkohola te odbacite višak kilograma. Stanje u kojem disanje slabi, ali ne prestaje u potpunosti, naziva se opstruktivna hipopneja u snu.

Inspire – nova nada za oboljele

Za liječenje opstruktivne apneje u Sjedinjenim Državama odobren je baterijski stimulator živca zvan Inspire. Ovaj uređaj nalik na pacemaker usađuje se u prsa gdje detektira usporavanje disanja i šalje električni impuls u živac koji kontrolira jezik. Impuls potiče živac da zadrži jezik u prednjem položaju, čime osigurava prohodnost dišnih putova. Nedavno je istraživanje pokazalo da Inspire smanjuje broj zastoja u disanju kod dvije trećine pacijenata.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button