Muško zdravlje - 26. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - Luka Penezić, dr. med., FEBU, specijalist urolog, subspecijalist urološke onkologije, Klinika za urologiju, KBC Zagreb

Obrezivanje kod odraslih muškaraca: kada, zašto i kako?

O obrezivanju se uglavnom govori u kontekstu religijskih razloga. No za ovaj operativni zahvat postoje i medicinske indikacije, među kojima je najčešća fimoza

obrezivanje kod odraslih

Prepucij je kožni nabor koji pokriva glavić penisa kod muškaraca. Ima niz značajki koje pridonose zaštiti i održavanju higijene genitalnog područja.

Uloga prepucija i važnost higijene

Jedna od ključnih funkcija prepucija je sprječavanje iritacije i isušivanja glavića penisa, pružajući prirodnu barijeru koja štiti osjetljivu kožu od vanjskih utjecaja. Tijekom seksualne stimulacije, prepucij također može pružiti dodatnu senzaciju i olakšati pokretljivost tijekom penetracije.

Neugodne muške tegobe: oboljenja penisa

Međutim, nedostatak redovite higijene može dovesti do nakupljanja bakterija, smegme i drugih štetnih tvari, što može povećati rizik od upala i drugih zdravstvenih problema. Zbog toga je važno održavati urednu i redovitu higijenu genitalnog područja, posebno ispod prepucija, kako bi se spriječio nastanak takvih tegoba.

Obrezivanje kao dio religijskih obreda ili tradicija

Obrezivanje, kirurški zahvat uklanjanja prepucija, predstavlja važnu proceduru iz različitih razloga, uključujući religijske, medicinske i higijenske. Obrezivanje je praksa koja datira iz drevnih vremena i ima duboke korijene u različitim kulturama i religijama širom svijeta. U nekim kulturama se obrezivanje obavlja kao dio religijskih obreda ili tradicija, dok u drugima zbog higijenskih ili preventivnih razloga.

Rutinsko obrezivanje u nekim vjerskim zajednicama, iako duboko ukorijenjeno u tradiciji, izaziva kontroverze zbog kršenja individualnih prava djeteta. Ovaj postupak često nije medicinski potreban te može uzrokovati bol i komplikacije. Međutim, zagovornici argumentiraju da obrezivanje ima higijenske i kulturne prednosti.

Zdravstvene i higijenske koristi obrezivanja

Dokazano je kako obrezivanje smanjuje rizik od stjecanja spolno prenosivih bolesti, uključujući HIV, genitalni herpes i HPV.

Preporuke najvažnijih svjetskih pedijatrijskih i kirurških društava uglavnom se slažu kako postoje zdravstvene i higijenske koristi od obrezivanja, ali se rutinsko obrezivanje djece ne preporučuje. Naglašava se važnost informiranog pristanka roditelja i individualiziranog pristupa, uzimajući u obzir medicinske, kulturne i religijske aspekte.

Medicinske indikacije za obrezivanje kod odraslih

U kontekstu medicinskih indikacija, obrezivanje može biti preporučeno kao terapijska opcija za određene zdravstvene probleme. Kirurško uklanjanje prepucija može biti neophodno u slučajevima kada konzervativne terapije nisu uspjele u rješavanju medicinskih problema ili kada postoji rizik od komplikacija.

Indikacije za obrezivanje kod odraslih uključuju:

 • Fimozu – fimoza je stanje u kojem je prepucij sužen ili zategnut, što otežava izlaganje glavića penisa. Ovo može uzrokovati poteškoće pri mokrenju, bol tijekom spolnog odnosa i povećani rizik od infekcija.
 • Ponavljajući balanitis i balanopostitis – balanitis je upala glavića penisa, a balanopostitis upala glavića i prepucija.
 • Parafimozu – parafimoza je hitno medicinsko stanje koje se javlja kada se suženi prepucij povuče iza glavića penisa i ne može se vratiti na svoje normalno mjesto. Ovo može uzrokovati značajnu nelagodu i povećati rizik od oštećenja tkiva. U hitnim slučajevima, obrezivanje može biti potrebno kao hitna intervencija za rješavanje parafimoze.
 • Prevenciju i liječenje karcinoma penisa/prepucija – iako je rizik od razvoja karcinoma penisa/prepucija nizak, postoje dokazi kako muškarci s fimozom imaju veći rizik od ovog oblika raka zbog nakupljanja smegme i bakterija ispod prepucija.

Navedene indikacije su samo neki od razloga za koje se može preporučiti obrezivanje, ali svaki pacijent treba biti individualno procijenjen od strane urologa kako bi se utvrdilo je li obrezivanje najbolja terapijska opcija za njihove specifične potrebe i zdravstveno stanje.

Fimoza i uzroci fimoze

Najčešća indikacija za obrezivanje kod odraslih muškaraca je fimoza, stanje u kojem je prepucij sužen, što otežava izlaganje glavića penisa. Etiologija fimoze u odrasloj dobi može biti povezana s prethodnim upalama ili ožiljcima, a najčešće se javlja kod muškaraca koji nisu bili obrezani u djetinjstvu.

Neki od uzroka fimoze kod odraslih su:

 • Ponavljajuće infekcije: balanitis ili balanopostitis mogu izazvati ožiljke i suženje kože prepucija.
 • Lichen sclerosus: kronična upalna bolest kože, poput lichen sclerosusa, može uzrokovati suženje kože na prepuciju.
 • Traume ili ozljede: traume ili ozljede u području genitalija mogu dovesti do ožiljaka i suženja kože.
 • Pretilost i metabolički poremećaji: prekomjerna tjelesna težina i metabolički poremećaji poput dijabetesa mogu povećati rizik od fimoze zbog nakupljanja masnog tkiva i oštećenja krvnih žila i živaca.
 • Genetska predispozicija: u nekim slučajevima, fimoza može biti rezultat genetskih faktora koji utječu na elastičnost kože prepucija.
 • Starenje: s godinama koža gubi svoju elastičnost što, uz ponavljajuće upale, može uzrokovati fimozu kod starijih osoba.
 • Nepravilna higijena: nedostatak higijene može dovesti do nakupljanja smegme ispod prepucija, što može izazvati upale i suženje kože.

Kod odraslih muškaraca, fimoza može uzrokovati nelagodu tijekom spolnog odnosa ili mokrenja, što može značajno utjecati na kvalitetu života.

Operacija obrezivanja kod odraslih

Operacija obrezivanja kod odraslih muškaraca obično se provodi kao jednodnevna kirurgija u lokalnoj anesteziji. Postoji više različitih tehnika obrezivanja, ali su sve temeljene na istim principima: eksciziji prepucija i rekonstrukciji kože šivanjem. Šiva se najčešće brzo, resorptivnim kožnim šavom koji sam otpada nakon nekoliko tjedana tijekom cijeljenja rane.

ozljede testisa

Testisi na udaru: organ najviše izložen ozljedama

Vjerojatno nema muškarca koji nije doživio manju ili veću ozljedu testisa. Snažna bol pri udarcu je uvijek prisutna, no...

SAZNAJTE VIŠE

Moguće komplikacije uključuju infekcije, krvarenje i privremeni gubitak osjetljivosti te preosjetljivost glansa penisa. Postoperativna njega uključuje redovito čišćenje i promjenu zavoja te izbjegavanje korištenja sapuna, pogotovo u ranom postoperativnom razdoblju. Apstinencija od seksualnih aktivnosti preporučuje se tijekom razdoblja oporavka.

Stoga je važno provesti temeljitu procjenu rizika i koristi, kao i pružiti pacijentima odgovarajuću podršku i informacije prije, tijekom i nakon operacije.

Zaključno

U zaključku, obrezivanje je jednostavan kirurški zahvat koji se kod odraslih najčešće koristi za liječenje fimoze.

Važno je da odluka o obrezivanju, bilo kod djece ili odraslih, bude temeljena na informiranom pristanku, uzimajući u obzir medicinske, kulturne i religijske čimbenike, te da se postoperativna njega pažljivo provodi radi sprječavanja komplikacija i osiguranja brzog oporavka.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button