ADIVA Plus sadržaj - 27. rujna 2023.
AUTOR ČLANKA - Božidar Perić, dr.med., spec. interne medicine, subspec. endokrinologije i dijabetologije, Poliklinika Perić – Staničić, ADIVA Plus sadržaj

Borba protiv najčešće metaboličke bolesti današnjice: lijekovi za liječenje debljine 

Pandemijski razmjeri debljine nameću pitanje jasnije strategije aktivnog pristupa liječenju. Uz nezaobilazne promjene u životnom stilu, na raspolaganju nam je i nekoliko lijekova koji pomažu u smanjenju tjelesne težine

lijekovi za liječenje debljine 

Debljina kao bolest je usko povezana s nizom drugih bolesti, poput povišenog krvnog tlaka, povišenih razina masnoća, intolerancije glukoze i/ili šećerne bolesti, kao i s malignim bolestima te bolestima sustava za kretanje (lokomotornog sustava). 

Navedeni rizični čimbenici povećavaju učestalost kardiovaskularnih bolesti, još uvijek vodećeg pojedinačnog uzroka smrti u razvijenim zemljama, uz značajno rastući trend i među zemljama u razvoju.  

Pristupi i strategije u liječenju debljine nisu ograničeni na isključivo medicinsko zbrinjavanje, riječ je o općedruštvenom problemu. U prevenciju i liječenje neophodna je uključenost roditelja, odgajatelja, učitelja, zdravstvenih djelatnika, lokalnih i nacionalnih zdravstvenih vlasti – općenito, šire društvene zajednice.  

Endokrinolozi upozoravaju: Debljina može biti simptom bolesti

Prvi korak u liječenju: promjena životnog stila 

Ako se odgovarajućom endokrinološkom obradom isključilo postojanje bolesti i/ili stanja koji samostalno mogu dovesti do prekomjerne tjelesne težine, odnosno pretilosti (bolesti štitnjače, hipofize, nadbubrežnih žlijezda), potrebno je započeti s aktivnim liječenjem. 

U samom početku važno je naglasiti kako nijedan terapijski pristup u liječenju debljine ne isključuje provođenje odgovarajuće prehrane i redovite tjelovježbe. Prehrana mora biti zdrava i uravnotežena, s reduciranim unosom ugljikohidrata i mora se izbjegavati rafinirane namirnice te sastojke s visokim glikemijskim indeksom. Shodno tome, i kalorijski unos mora biti dostatan.  

Mogućnosti tjelovježbe su brojne i prilagodljive individualnim potrebama. Općenito je nužno provoditi kontinuiranu tjelesnu aktivnost, dominantno aerobnu, uz povremeno provođenje vježbi jačeg intenziteta. 

Farmakološko liječenje debljine  

U liječenju debljine danas nam je dostupno nekoliko lijekova.  

Među najčešće korištenim lijekovima za liječenje debljine su metformini. Svojim djelovanjem snižavaju bazalnu i postprandijalnu hiperinzulinemiju, smanjuju proizvodnju glukoze u jetri te olakšavaju ulazak i iskoristivost glukoze u perifernim stanicama. Time pojačavaju inzulinsku osjetljivost na periferiji i poboljšavaju inzulinsku rezistenciju. Neki od metformina su u Republici Hrvatskoj odobreni i za liječenje predijabetesa i intolerancije glukoze, kao i za liječenje dijabetesa u trudnoći (gestacijski dijabetes). 

Druga skupina lijekova, nepravedno zanemarena u liječenju debljine su inhibitori gastrointestinalne lipaze dugog djelovanja poput orlistata.

Sukladno odobrenju Europske agencije za lijekove (EMA), za liječenje pretilosti indicirana je kombinacija naltreksona i bupropiona (MySimba). Točan mehanizam djelovanja još nije razjašnjen, a dosadašnje spoznaje o načinu djelovanja govore u smjeru inhibicije ponovne pohrane dopamina i norepinefrina u živčanim stanicama (neuronima). Nedostatak liječenja kombinacijom naltreksona i bupropiona je relativno širi spektar kontraindikacija te nisu pogodni za osobe s nekontroliranom hipertenzijom, tumorom središnjeg živčanog sustava, bipolarnim afektivnim poremećajem, kao i za one s teškim jetrenim i bubrežnim oštećenjem. Nisu pogodni ni kod osoba liječenih lijekovima iz skupine opioida i inhibitora monoaminooksidaze (antidepresivi). 

Sve zastupljeniji modalitet medikamentoznog liječenja debljine odnosi se na lijekove iz skupine GLP-1 agonista (analozi glukagonu sličnog peptida-1). U Republici Hrvatskoj registrirani lijek za liječenje debljine je liraglutid, čiji je mehanizam djelovanja vezanje za GLP-1 receptor koji dovodi do njegove aktivacije. Snižava tjelesnu težinu u ljudi uglavnom kroz gubitak masnog tkiva, dominantno visceralnog. Regulira apetit pojačavanjem osjećaja punoće i sitosti te ublažavanjem osjećaja gladi posljedičnog smanjenom unosu hrane. Stimulira lučenje inzulina i snižava lučenje glukagona u ovisnosti o glukozi, što utječe na koncentraciju glikemije natašte i nakon obroka. Također, poboljšava i održava funkciju beta stanica gušterače. 

mršavljenje, dodaci prehrani

Mogu li nam dodaci prehrani pomoći u mršavljenju? Tu je odgovor

U kombinaciji s redovitom tjelesnom aktivnošću ovakav pristup daje kvalitetne i, što je osobito važno, dugotrajne rezultate. Mršavljenju pomoćnim...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno 

Globalni razmjeri debljine nameću potrebu aktivnijeg liječenja debljine. Uz kontinuirano provođenje pravilne prehrane i redovite tjelovježbe, na raspolaganju nam je nekoliko lijekova s potencijalno vrlo povoljnim učincima u redukciji i kontroli tjelesne težine.  

Indikaciju za medikamentoznu terapiju mora postaviti liječnik, specijalist endokrinolog, uz redoviti nadzor ishoda liječenja. Uz redovite endokrinološke kontrole, a u sklopu interdisciplinarnog djelovanja, ne manje važnu ulogu imaju liječnici obiteljske medicine, nutricionisti, psiholozi i, svakako, članovi obitelji. 

Dodatne stručne savjete potražite u Poliklinici Perić-Staničić.   

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button