ADIVA Plus sadržaj - 3. lipnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Martina Linarić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, nutricionist, Specijalna bolnica Sv. Katarina, ADIVA Plus sadržaj

Pretilost kao bolest: pristup liječenju ne može biti isti za sve

Liječenju pretilosti treba pristupiti kroz razne sfere našeg života. Nitko od nas nije isti, čak ni ako gledamo samo kroz životne i prehrambene navike, a kamoli kada uključimo zdravstvene tegobe i genetiku

liječenje debljine

Pretilost je bolest današnjice, a u ovom 21. stoljeću je puno više toga dostupno za efikasno liječenje pretilosti nego što je to bilo davno prije, kada se pretilost uopće nije smatrala bolešću. Štoviše, nekako je bilo društveno prihvatljivo vidjeti ili biti debeljuškasto dijete jer se tada smatralo da je dijete s rumenim obraščićima zdravo dijete.

Problem veći od unosa i potrošnje kalorija

Danas sa sigurnošću možemo reći da je pretilost javnozdravstveni problem za kojeg medicinski stručnjaci priznaju da može nastati pod utjecajem više čimbenika. Čimbenici koji osobe dovode do pretilosti su fizičke, psihološke i genetske prirode.

5 iznenađujućih činjenica o pretilosti

O bolesti se je počelo govoriti kada je 2008. godine komisija stručnjaka iz The Obesity Society pokušala definirati ovu „bolest“. Zaključak je bio da je pojam ipak prekomplicirano definirati jer, za razliku od znanstvenih mjerenja koja iza sebe imaju jednadžbu i brojeve, „bolest“ ne može imati tako jednostavnu definiciju. U rječnicima možemo naići na definiciju bolesti kao „stanje tijela žive životinje ili biljke ili jednog od njegovih dijelova koje oštećuje normalno funkcioniranje i obično se očituje različitim znakovima i simptomima.”

Godine istraživanja dovele su liječnike do zaključka da je pretilost zdravstveno stanje koje je više od koncepta „unesi kalorije, potroši ih“ i kao takvo ga je potrebno sagledavati sa svih razina, a posebno danas uz sve alate i znanja koje nam dostignuća u medicini daju na raspolaganje.

Broj pretile djece u dramatičnom porastu

Ako zavirimo u statističke podatke od 1975. do 2016. godine, prevalencija prekomjerne tjelesne težine ili pretile djece i adolescenata u dobi od 5 do 19 godina na globalnoj razini porasla je više od četiri puta, s 4% na 18% (podatci WHO-a). Nekad se je smatrala problemom samo u zemljama s visokim dohotkom, a sada su prekomjerna tjelesna težina i pretilost u dramatičnom porastu i u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, osobito u urbanim sredinama.

Velika većina djece s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretile djece živi u zemljama u razvoju, gdje je stopa porasta više od 30% veća nego u razvijenim zemljama.

Personaliziran pristup liječenju

Liječenju pretilosti treba pristupiti kroz razne sfere našeg života, uključujući personaliziran pristup svakom pacijentu jer nitko od nas nije isti, čak niti ako gledamo samo kroz životne i prehrambene navike, a kamoli kada uključimo i jednako važne uzročnike poput zdravstvenih tegoba i genetike.

Prvi korak u liječenju pretilosti jest upravljanje očekivanjima pacijenata. Prvenstveno zato što prijelaz na zdraviji način života zahtijeva vrijeme, trud i predanost, upornost, ali i blisku suradnju sa stručnjacima kako bi se postigao dugoročni rezultat. Ponajviše je tu riječ o zaštiti zdravlja i gubitku kilograma kao jednom dugoročnom procesu, ali stoga i trajnom.

Jasno treba dati do znanja pacijentu da se rezultati neće vidjeti odmah; kako se kilogrami nisu sakupili u tjedan-dva, tako se ne mogu ni riješiti u tako kratkom vremenu. Također, potrebno je naglasiti pacijentima da će prolaziti kroz razdoblja u kojima ne gube na težini, iako sve rade kako treba.

Trajni gubitak težine znači biti zdrav, a ne postići broj na vagi. Izbjegavajte vršiti pritisak sami na sebe postavljajući, a zatim pokušavajući ostvariti nerazumna očekivanja. Uz pomoć stručnih osoba najprije morate postaviti realne ciljeve, kao i naučiti sebi dati vremena da ih postignete. Rješenje problema nije u kratkom vremenu izgubiti jako puno kilograma, a potom se vratiti starim životnim navikama, pa tako zasigurno priskrbiti još koju zdravstvenu poteškoću uz vraćanje svih izgubljenih kilograma, pa čak i u većoj mjeri (što ste sigurno već i doživjeli). Na putu postizanja odgovarajuće tjelesne težine sigurno ćete prolaziti kroz razne poteškoće, bit će uspona i padova, ali to je sasvim u redu.

Mršavljenje je u interesu dobrog zdravlja

Najčešća pitanja i odgovori o zdravom mršavljenju

Treba li vam poticaj za dijetu? Korisno je imati na umu da pitanje održavanja odgovarajuće tjelesne mase nije pitanje...

SAZNAJTE VIŠE

Ključ uspjeha je držati se zacrtanog plana i nastaviti put mršavljenja. Promjene načina života neće se dogoditi preko noći. One iziskuju vrijeme. Uz stručnu pomoć niza naših stručnjaka, taj ćete cilj zasigurno dosegnuti jer je promjena koja će vam se događati korjenita te se događa na svim razinama – kako na fizičkoj, tako i na emocionalnoj i duševnoj razini.

Pomoć genetskih testova

Ono što zasigurno pomaže su genetski testovi koje danas možemo vrlo jednostavno obaviti i iz dobivenih rezultata vidjeti što najbolje odgovara vašem organizmu. Na taj ćemo način dobiti puno više informacija o tome kako vaš organizam funkcionira, što mu više odgovara, na koji način probavlja namirnice i koje zdravstvene poteškoće otežavaju ili će otežavati put ka zacrtanom cilju.

Kada unaprijed znamo što će nam stvarati „probleme“, možemo cjelokupan proces mršavljenja još bolje optimizirati kako bi pacijent zaista s puno manje muke došao do željenog cilja, ali i sačuvao zdravlje te si osigurao dugovječniji i zdraviji život.

Moć je u vašim rukama. Jedino što je upitno jest jeste li zaista spremni preuzeti odgovornost te si osigurati zdraviji i kvalitetniji život bez puno odricanja. Javite se s povjerenjem stručnjacima Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button