Muško zdravlje - 23. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Mr. sc. Vladimir Mozetič, dr. med., mr. sc. Dean Markić, dr. med., Josip Španjol, dr. med., Narodni zdravstveni list

Neugodne muške tegobe: oboljenja penisa

Intimnoj zoni muškaraca rjeđe se pridaje pažnja, pa je tako manje poznato koje sve tegobe mogu pratiti pripadnike „jačeg“ spola

muske tegobe oboljenja penisa fimoza parafimoza impotencija

Penis je muški spolni ud. Građen je od parnih spužvastih tijela koja su ujedno i erektilna tijela. Osim kavernoznih tijela, u penisu se nalazi i mokraćna cijev koja je obavijena spongioznim tijelom. Završetak penisa naziva se glans penisa (glavić), a na njegovom kraju nalazi se vanjski otvor mokraćne cijevi.

Glans je prekriven kožom koja se naziva prepucij, a sastoji se od unutarnjeg lista koji je uz sam glans i od vanjskog lista.

Fimoza

Fimoza je stanje u kojemu se prepucij ne može prevući preko glavića penisa. Može biti prirođena ili stečena. Prilikom rođenja unutarnji list prepucija i glavić su spojeni. Tijekom prve godine života spoj unutarnjeg lista prepucija i glansa počinje nestajati, a krajem prve godine 50% djece ima taj prostor oslobođen. Ipak, u trećoj godini života još oko 50% djece ima fiziološku fimozu, tj. rahlo prirastao unutarnji list prepucija za glans. Prepucij bi se morao nakon treće godine prevući preko glansa penisa. Ako to nije moguće, radi se o fimozi.

Iz urološke ambulante: što su varikokela i hidrokela

Stečena fimoza najčešće se javlja nakon kronične upale prepucija i glansa, a kao posljedica slabog održavanja higijene. Također, sama fimoza onemogućava održavanje higijene i pogoduje razvoju upale, a upala sužavanju otvora prepucija. Tijekom mokrenja dolazi do balonastog napuhavanja prepucija urinom koji zatim u vrlo tankom mlazu izlazi kroz otvor prepucija. Ispod prepucija mogu nastati kamenci, a mnogo je češći i karcinom penisa. Nastajanju fimoze skloniji su dijabetičari i stariji ljudi.

U dječaka do treće godine života nije potrebno poduzimati nikakve kirurške zahvate, osim ako otvor prepucija nije toliko uzak da izaziva smetnje oticanja mokraće. Ako u trećoj godini fimoza ne nestane, urolog mora odstraniti rahle veze prepucija i glansa, a ponekad i izvršiti operacijski zahvat. Fimoza se liječi operacijom, tj. isijecanjem suvišnog dijela prepucija, a zahvat se zove cirkumcizija i radi se u lokalnoj anesteziji. U bolesnika u kojih je prisutna upala, u prvom aktu učini se dorzalna incizija prepucija (dio prepucija zareže se i tako se omogućuje njegovo prebacivanje preko glansa kako bi se mogla održavati higijena), a nakon izlječenja upale uradi se cirkumcizija.

Parafimoza

Parafimoza nastaje ako se prepucij ne može vratiti preko glansa penisa, ostane povučen u koronarnom sulkusu iza glavića i dovede do oticanja prepucija i glansa uz bolove. Parafimoza nastaje najčešće nakon masturbacije i seksualnih odnosa, a može nastati i nakon mijenjanja katetera ili prilikom održavanja higijene. Kompresijom krvnih i limfnih žila nastaje jak otok rahlog tkiva prepucija te se on više ne može vratiti preko glavića.

U početku je blokirana samo venska cirkulacija, a nakon toga dolazi i do blokade arterijske cirkulacije, što može dovesti do gangrene glansa penisa. Zbog djelomične opstrukcije mokraćne cijevi, mogu se javiti i smetnje mokrenja. To je akutno oboljenje koje zahtijeva hitnu urološku intervenciju.

Liječenje se obavlja ručnim vraćanjem prepucija preko glansa, a ako je prošlo dosta vremena od početka smetnji, potrebna je operacija. Prilikom operacije učini se incizija prepucija i nakon toga se prepucij prevuče preko glansa. Naknadno se učini cirkumcizija.

Kratki frenulum

Kratki frenulum („frenulum breve“) stanje je gdje frenulum (tanka kožna opna koja se nalazi između unutarnjeg lista prepucija i glansa) ometa normalno povlačenje prepucija preko glansa. U pravilu, bolesnici dolaze zbog bolova prilikom spolnog odnosa i krvarenja u području frenuluma jer on pukne zbog istezanja tijekom odnosa.

U slučaju pucanja frenuluma treba mjesto krvarenja dezinficirati s dezinficijensom koji u sebi nema alkohola (3% acidi borici), staviti sterilnu gazu i svakako prevući prepucij preko glansa. U slučaju i daljeg krvarenja, može se učiniti kompresija gazom preko prepucija. Definitivna terapija je kirurška (frenulum se presiječe i nakon toga sašije).

Upale

Upala glansa zove se balanitis, upala prepucija postitis, a balanopostitis čini upala i glansa i prepucija. Uzrok upale je različit i kreće se od alergijskih, pa do specifičnih upala (sifilis). U spolno zrelih muškaraca oboljenje može nastati prijenosom gljivica (najčešće kandide) i trihomonasa od spolnog partnera, ali su mogući i drugi uzročnici. Češće se javlja kod bolesnika s fimozom. Higijena spolovila važan je čimbenik u prevenciji upale.

Kod balanopostitisa postoje crvenilo i edem glansa i prepucija. Bolesnik može osjećati žarenje na vrhu spolovila prilikom mokrenja. Kod bolesnika koji često imaju upalu prepucija on može postati tvrd, bijel i skvrčen te se ne može prevući preko glansa penisa i tako nastane fimoza.

Liječenje se obavlja tako da se prepucij nježno povuče preko glansa, ispere blagim, nenadražujućim antiseptičkim sredstvom (3% acidi borici) i zatim namaže antibiotskom i/ili antimikotičnom kremom. U slučaju jake upale, treba davati i antibiotike. Kod ponovnih upala poželjno je učiniti cirkumciziju.

Peyronijeva bolest

Induratio penis plastica ili Peyronijeva bolest je bolest nepoznatog uzroka. Karakterizirana je nastajanjem tvrdog plaka u penisu koji se može i napipati, a čija posljedica je iskrivljenje penisa u erekciji uz bol. Tijekom vremena, kako bolest napreduje, bol obično nestaje, a iskrivljenje penisa povećava se te može onemogućavati spolni odnos.

Liječenje je konzervativno (vitamin E, kortikosteroidi, verapamil) ili operacijsko, gdje se plak izreže, a na njegovo mjesto se postavi zamjena (dio prepucija, vene ili umjetni materijal).

Karcinom penisa

Karcinom penisa je zloćudno oboljenje penisa. Češći je u bolesnika kod kojih nije učinjena cirkumcizija. Najčešće nastaje na glansu ili prepuciju, gdje započinje kao izraslina koja je drukčije boje od okolne kože i koja se povećava. Daljim širenjem dolazi i do povećanja limfnih čvorova u preponama.

Liječenje je kirurško i sastoji se u odstranjenju tumorskog tkiva, a nakon toga se provodi onkološka terapija.

Prijapizam

Prijapizam je iznenadna, neprovocirana, neželjena bolna erekcija koja traje dulje od nekoliko sati. Razlog je erekciji punjenje kavernoznih tijela (isto kao i u normalnoj erekciji), ali postoji zapreka u protoku krvi u venskom sustavu ili promjene na arterijama te ne dolazi do pražnjenja kavernoznih tijela. Prijapizam je u većini slučajeva nepoznatog uzroka, ali se javlja i kod bolesnika oboljelih od leukemije, anemije srpastih stanica, prilikom uzimanja različitih lijekova, uz bolesti perifernog i centralnog živčanog sustava, povrede kralježnice.

To je akutno oboljenje koje zahtijeva hitnu urološku intervenciju. Hitno se izvrši punkcija kavernoznih tijela te isprazni krv iz njih, a u slučaju i dalje prisutne erekcije, treba učiniti premosnicu između kavernoznih tijela i vena natkoljenice.

Impotencija

Pod pojmom impotencije podrazumijeva se nesposobnost erekcije, omlohavljenje penisa prije ili neposredno nakon ulaska u vaginu i prerana ejakulacija. Impotencija može biti organska, funkcionalna i psihogena. Najčešći su razlozi impotencije funkcionalni i psihički. Organski razlozi mogu biti: endokrini (manjak hormona – testosterona), šećerna bolest, Peyronijeva bolest, prirođene greške spolovila, kronični alkoholizam, različiti lijekovi, bolesti srca, jetre, bubrega, živčanog sustava (multipla skleroza), bolesti štitnjače, tzv. muška menopauza, posljedica operacije (radikalna cistektomija i prostatektomija). Kod osoba s funkcionalnom impotencijom anatomski je status uredan. Psihičke smetnje dovode do te vrste impotencije, a najčešće su uzrokovane stresom.

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija – problem koji pogađa sve veći broj muškaraca

Poremećaj spolne funkcije u kojoj muškarac ne može postići ni održati erekciju dovoljne čvrstoće za spolni čin naziva se...

SAZNAJTE VIŠE

Postoji relativno malo lijekova koji poboljšavaju erekciju. U prvom redu to je sildenafil, poznat i pod imenom Viagra. Taj lijek je kod psihogenog uzroka impotencije uspješan i do 80%. U određenim slučajevima može se erekcija postići vakuum-pumpom. Kako bi se izazvala erekcija, u kavernozno tijelo mogu se davati injekcije prostaglandina E ili papaverina. Operacijskim se zahvatom mogu staviti endoproteze u kavernozno tijelo.

Izvor: Narodni zdravstveni list, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button