Dječje zdravlje - 15. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Iva Palčić, dr.med., spec. pedijatar, uži spec. pedijatrijske nefrologije, Poliklinika Helena

Fimoza: Koji su simptomi i kako se liječi ova muška briga

Fimoza je nemogućnost prevlačenja kožice prepucija preko glansa, a ovo su njezini najčešći simptomi prema kojima ćete znati prilagoditi liječenje

Fimoza: Koji su simptomi i kako se liječi ova muška briga

Muško spolovilo prekriveno je elastičnom kožom koju nazivamo prepucij. Osnovna zadaća prepucija, čija je unutrašnja strana sluznica, jest da prekriva i štiti vrh penisa – glans – te omogućava da je površina glansa meka, vlažna i osjetljiva.

To je osobito važno u periodu kada je dijete u pelenama jer bakterije iz stolice reagiraju s urinom i stvaraju amonijak koji može dovesti do upale glansa kao i pelenskog osipa.

Učinite prvo ljetovanje svog djeteta sigurnim za njegovo zdravlje

Što je fimoza?

Fimoza je nemogućnost prevlačenja kožice prepucija preko glansa. Razlikujemo fiziološku od patološke fimoze koju treba liječiti. Kod rođenja prepucij je povezan sa glavićem penisa što nazivamo fiziološka fimoza i to je potpuno normalna pojava. Kako beba raste dolazi do spontanog odvajanja kožice od glavića penisa. Kod neke se djece to događa brzo po rođenju, no kod neke puno kasnije u djetinjstvu. Kada dolazi do odvajanja kožice ponekad vidimo bjelkaste naslage po glaviću i bjelkasto žućkaste nakupine ispod kožice što nazivamo smegma.

Smegma se sastoji od odumrlih stanica koje su povezivale prepucij sa glavićem. Te naslage s glavića možemo kod kupanja očistiti vodom ili dječjim uljem. Nikako se ne smije na silu prevlačiti prepucij preko glavića jer može doći do krvarenja, ožiljaka i ozlijede penisa te sekundarne infekcije.

Kada se kožica može normalno prevući dječaci se trebaju naučiti sami oprati glavić, uvijek dobro isprati nakon sapunjanja i prevući kožicu natrag. Nije preporučljivo koristiti antiseptička sredstva i agresivne losione za čišćenje penisa.

Što je patološka fimoza i kako je prepoznati?

Patološka fimoza koja se mora prepoznati i liječiti je stanje kada imamo izrazito suženje prepucija koji se ne može navući unatrag niti kada se razdvoji od glavića penisa. Stanje može biti prirođeno ili nastati sekundarno nakon ozljede prepucija prilikom nasilnog prevlačenja u ranoj dobi, u slučajevima kada je dijete nepotpuno obrezano, te kod nekih kožnih bolesti.

Da dijete ima patološku fimozu, roditelji mogu prepoznati po sljedećim simptomima:

  • tanak mlaz urina, kapanje mokraće
  • napinjanje kod mokrenja i bolno mokrenje
  • nadimanje prepucija prilikom mokrenja
  • ponavljajuće upale prepucija
  • nemogućnost prevlačenja prepucija unatrag, iako se odvojio od glavića

U tim slučajevima treba se obavezno potražiti savjet liječnika jer uz fimozu i gore navedene simptome mogu biti pridružene i druge bolesti i stanja poput infekcije mokraćnih kanala, suženja uretre i slično.

Pravila njege kože za svakog člana obitelji

Znate li njegovati kožu ili se vodite za univerzalnim pravilima? Ovisno o dobi i karakteristikama, naš najveći organ ima...

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje fimoze

Ako fimoza uzrokuje tegobe, treba je što prije liječiti. Prva linija liječenja danas je primjena kortikosteroidne kreme na rubove prepucija, dva puta dnevno kroz 4 do 6 tjedana. Primjenom kreme dolazi do stanjenja i omekšavanja kožice prepucija koja se onda uspijeva prevući preko glansa.

Uspješnost takve terapije je prema nekim autorima i do 85%, najčešće unutar prva 2 tjedna lokalne terapije. U slučaju da takva terapija nije učinkovita primjenjuje se cikrumcizija tj. kirurško obrezivanje.

Što je parafimoza?

Nasilno prevlačenje prepucija se ne preporučuje jer može dovesti do parafimoze. Parafimoza je stanje kada je prepucij stegnut iza glavića penisa i ne može se prevući natrag. Može biti izrazito bolno i dovesti do otoka glavića, kao i do njegove nekroze.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button