Muško zdravlje - 8. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Muška inkontinencija i zaštita: 1 od 4 muškarca suočava se s istjecanjem urina

Muška inkontinencija je učestala i o njoj otvoreno treba govoriti. A kada primijetite istjecanje urina, štitnici za inkontinenciju mogu vam biti od pomoći. Na taj način diskretno se zaštitite od nevoljnog istjecanja urina

Muska-inkontinencija_TENA-Men-stitnici_movember

Ublažite utjecaj inkontinencije i ovaj mjesec u ADIVA ljekarnama potražite TENA Men štitnike na popustu od 15%. Akcija traje od 2. do 30. studenoga 2021.

Sigurno ste već ranije čuli za pojam muška inkontinencija, no jeste li znali da se jedan od četiri muškarca suočava s nevoljnim istjecanjem urina o čemu muškarci najčešće šute. Štitnici za inkontinenciju mogli bi postati njihovi neprimjetni saveznici u situaciji koja ih sputava u svakodnevnim aktivnostima.

Kliknite i preuzmite svoj besplatni uzorak TENA Men štitnika za muškarce

Inkontinencija urina predstavlja nemogućnost kontroliranja ili zadržavanja mokraće te osobama koje se suočavaju s njom predstavlja znatan socijalni i higijenski problem. Pogođene osobe često prekasno posjete liječnika ili ne uživaju u svakodnevnim aktivnostima.

Upravo zato što utječe na svakodnevni život, inkontinencija predstavlja javnozdravstveni izazov budući da može utjecati na kvalitetu međuljudskih odnosa i emocionalno stanje osobe s inkontinencijom.

Problemi s prostatom moraju se pravovremeno otkriti i liječiti

Muška inkontinencija je stvaran izazov

Iako je nešto češća u žena, jedan od četiri muškarca nakon četrdesete godine života može se suočiti s nekim oblikom istjecanja urina. Mnogi muškarci koji imaju istjecanje urina ustručavaju se društvenih aktivnosti. Strah od istjecanja urina postaje značajna prepreka u obiteljskim odnosima, odnosima s partnericom te s drugim ljudima. Strah zbog gubitka kontrole mokraćnog mjehura i strah od mirisa urina utječe na izostanak s posla, izbjegavanje druženja, ograničenja izlaska zbog pristupa toaletu, kao i izbjegavanje spolnih odnosa i intimnosti. Ovaj osjećaj može prerasti u tjeskobu ili smanjeno samopoštovanje.

Mijenja se slika o vlastitom tijelu, a inkontinencija potiče strah od starenja, slabosti, nemoći. No, pravodobno prepoznavanje i priznavanje problema te savjetovanje sa stručnjakom značajno utječe na uspješnost liječenja te na upotrebu kvalitetne zaštite koja osigurava samopouzdanje i omogućuje aktivno sudjelovanje u društvenom životu. Razgovor sa stručnjakom, ali i s drugim ljudima pomaže u osvještavanju da niste jedini s ovim problemom. Stoga je dobro i podijeliti te razmijeniti iskustva samopomoći.

Postoje razne vrste inkontinencije, ali one najčešće su urgentna inkontinencija i kapanja. Također su poznate i kao kapanje nakon mokrenja te terminalno kapanje. Nerijetko se javlja njihova kombinacija.

Ako i vas muči inkontinencija te vas zanima koja bi bila najbolja zaštita, savjet potražite kod svog ADIVA ljekarnika

Urgentna inkontinencija i kapanja

Pojam urgentna inkontinencija odnosi se na nenamjerno istjecanje s intenzivnim osjećajem potrebe ispuštanja urina. Ovo stanje mogu uzrokovati brojni čimbenici. Ponajprije su to preaktivni mišići mokraćnog mjehura, koji uzrokuju nenamjerne kontrakcije zbog čega oboljeli ima osjećaj da mora ispustiti urin. Uzrok može biti i upala mokraćnih putova ili bubrežni kamenci. Također se može razviti i kao komplikacija neuroloških bolesti (udar, Parkinsonova bolest ili multipla skleroza), dijabetesa ili srčanih bolesti.

Stresna inkontinencija je nenamjerno istjecanje urina zbog napora ili naprezanja mjehura, primjerice kod kašlja, smijanja ili kihanja. Nastaje kad oslabe mišići i ligamenti dna zdjelice koji podupiru mjehur te postaju preslabi da bi zadržali urin. Ova vrsta inkontinencije uglavnom se javlja kod žena, no približno 1% muškaraca može je razviti nakon operacije prostate.

Preljevna urinarna inkontinencija označava nenamjerno istjecanje uz istodobno pun mjehur koje je često uzrokovano problemima s povećanom prostatom.

Tip inkontinencije, odnosno njene uzroke, a time i liječenje određuje liječnik. Savjetovanje sa zdravstvenim stručnjakom nužno je za uspješno rješavanje utjecaja inkontinencije na svakodnevni život.

Urinarna tegoba je česta pojava

Inkontinencija – tegoba koju i muškarci dobro poznaju

O urinarnoj inkontinenciji većinom se govori kao o ženskoj tegobi zato što se često pojavljuje u trudnoći i nakon...

SAZNAJTE VIŠE

Savjeti za ublažavanje problema inkontinecije

  • Pomokrite se prije planirane aktivnosti kako biste se opustili
  • Unaprijed saznajte gdje je toalet u prostoru u kojem se nalazite, kako ga ne biste tražili kad osjetite naglu potrebu
  • Nemojte unositi manje tekućine zbog straha da ne dođe do istjecanja urina. Manji unos tekućine uzrokuje dehidraciju i koncentriranje urina, čime se javlja snažniji pritisak
  • Iako je važno piti dovoljno tekućine, smanjite čaj, kavu i alkohol jer oni potiču veće izlučivanje urina
  • Zatražite stručnjaka da vas poduči vježbama za jačanje mišića dna zdjelice i budite ustrajni u vježbanju. Iznenadit ćete se koliko vam ove vježbe mogu pomoći
  • Koristite kvalitetnu zaštitu posebno oblikovanim štitnicima za muškarce koji su vrlo diskretni, a istodobno udobni. Razlikuju se prema različitoj sposobnosti upijanja, od laganih i tankih štitnika, do donjeg rublja s velikom moći upijanja ovisno o stupnju inkontinencije, ali i vrsti planirane aktivnosti i duljini boravka izvan kuće

Svoj besplatni uzorak štitnika za muškarce potražite na https://www.tena.hr/muskarci/proizvodi/besplatni-uzorak?utm_source=adiva.hr&utm_medium=referal&utm_campaign=TENA_Men_2021&utm_content=PR

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button