Muško zdravlje - 14. travnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Celer za bolju “muškost” – mit ili istina?

Konzumacija celera i njegovog soka novi je zdravstveni trend u kojem se tvrdi da ova namirnica povoljno djeluje na muško seksualno zdravlje. No postavlja se pitanje potvrđuju li ovu tvrdnju i znanstvena istraživanja?

celer za muškost

Konzumacija celera i njegovog soka postala je sve popularnija u posljednjih nekoliko godina zbog, kako se tvrdi, zdravstvenih koristi među kojima je i povoljan utjecaj na seksualno zdravlje muškaraca.

No iako brojni medijski izvori navode ovu tvrdnju, znanstveni podaci o specifičnim zdravstvenim koristima konzumiranja celera ipak su ograničeni. Je li onda konzumacija celera samo mit ili ipak ima koristi za muškarce?

Stručnjaci zdravstvenog web portala Healthline.com istražili su potencijalne učinke celera na nekoliko pokazatelja muškog seksualnog zdravlja. Donosimo ih u nastavku teksta.

Što je mit, a što znanstvena činjenica?

U medijima i na društvenim mrežama kruže različite tvrdnje i mitovi o prednostima jedenja celera. Evo što znanost kaže o nekima od njih.

Od hrkanja do povećane prostate: Koje su najčešće zdravstvene tegobe muškaraca

Povećava li celer razine androsterona?

Androsteron je steroidni hormon koji se prirodno proizvodi u tijelu, posebno u testisima, a manjim dijelom u nadbubrežnim žlijezdama. To je metabolit testosterona i može se pretvoriti u druge hormone poput dihidrotestosterona ili estrogena. Androsteron se također izlučuje putem znoja i urina, a ima važnu ulogu u regulaciji raznih fizioloških procesa, uključujući razvoj sekundarnih seksualnih karakteristika, poput rasta dlaka i promjena u glasu kod muškaraca.

Nekoliko medijskih izvora tvrdi da je celer bogat androsteronom i da zbog toga može dovesti do povećanja razine testosterona i seksualne želje kod muškaraca.

Iako postoje istraživanja koja pokazuju da celer sadrži androsteron, nema dokaza da konzumacija celera ili njegovog soka povećava razine androsterona ili poboljšava seksualnu želju kod muškaraca.

Može li se ovo povrće smatrati afrodizijakom?

Afrodizijak je namirnica ili lijek koji može potaknuti seksualnu želju. Da bismo shvatili kako djeluje, trebamo razmotriti i što su feromoni. To su kemijski hormoni koji djeluju izvan tijela i igraju ulogu u raznim fenomenima među koje se ubraja i seksualna privlačnost.

Androsteron se smatra feromonom jer se u malim količinama nalazi u ljudskom znoju.

Prema nekim medijskim izvorima, celer može djelovati kao afrodizijak zbog svojih feromonskih svojstava iako je o ovoj temi provedeno vrlo malo znanstvenih istraživanja. Potrebna su dodatna ispitivanja kako bi potvrdio potencijalni učinak celera na seksualnu želju.

Ostale potencijalne koristi jedenja celera

Iako su podaci o specifičnim učincima konzumacije celera na muško seksualno zdravlje ograničeni, celer može pružiti neke druge potencijalne koristi.

Celer može potaknuti plodnost

Celer je bogat vitaminom C i fitonutrijentima – antioksidativnim spojevima biljnog podrijetla koji imaju protuupalna svojstva. Iako antioksidansi mogu pomoći kod smanjenja rizika od nastanka brojnih bolesti, mogu povoljno utjecati i na muško seksualno zdravlje.

Konkretno, postoje istraživanja koja sugeriraju da visok unos antioksidansa može pomoći kod poboljšanja broja i pokretljivosti spermija, oba ključna faktora za mušku plodnost.

U jednom je istraživanju na životinjama potvrđeno povećanje proizvodnje spermija pri dodatku ekstrakta lista celera. Međutim, važno je naglasiti da su ekstrakti puno koncentriraniji i ne treba ih nužno uspoređivati s običnom konzumacijom celera. Štoviše, potrebna su dodatna istraživanja na ljudima kako bi se utvrdile specifične koristi celera za mušku plodnost.

Celer može pomoći kod snižavanja krvnog tlaka

Celer i njegov sok mogu pomoći u kontroli krvnog tlaka. Razlog najvjerojatnije leži u prirodnim nitratima koji se nalaze u celeru, a koji mogu povoljno utjecati na zdravlje srca i pomoći kod snižavanja krvnog tlaka. A povišeni krvni tlak u nekim je istraživanjima doveden u vezu s erektilnom disfunkcijom kod muškaraca.

Ipak, redovita konzumacija širokog spektra voća i povrća, uključujući celer, može poboljšati simptome erektilne disfunkcije, iako su potrebna dodatna istraživanja o ovoj temi kako bi se utvrdile specifične koristi.

Na kraju krajeva, ovisno o stupnju problema s povišenim krvnim tlakom, pacijentima se propisuju lijekovi za snižavanje tlaka. Stoga se je najbolje konzultirati sa svojim liječnikom u takvim situacijama.

Celer je bogat vitaminom K

Celer je bogat izvor vitamina K, pri čemu 1 šalica (124 grama) pruža oko 30% dnevnog unosa ovog minerala za muškarce.

Vitamin K važan je nutrijent za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.

Iako bakterije u našim crijevima proizvode nešto vitamina K, ovaj mineral potrebno je unositi putem namirnica kako bi se zadovoljila dnevna potreba za njim (oko 120 mg za muškarce).

Redovita konzumacija celera odličan je način za održavanje razine vitamina K, što promiče zdravlje kostiju i učinkovito zgrušavanje krvi.

muskarci zdravlje u srednjim godinama

Kako ostati zdrav: savjeti za muškarce u srednjoj životnoj dobi

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Konzumacija celera i njegovog soka novi je zdravstveni trend u kojem se tvrdi da ova namirnica povoljno djeluje na muško seksualno zdravlje, iako tvrdnju ne potkrepljuju i znanstveni podaci.

Iako može marginalno doprinijeti plodnosti te pomoći kod regulacije krvnog tlaka, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdili specifični učinci na druge čimbenike koji se odnose na muško seksualno zdravlje.

S tim u vezi, uključivanje celera u prehranu izvrstan je način za iskorištavanje njegovih antioksidativnih svojstava.

Korišten izvor: https://www.healthline.com/nutrition/celery-benefits-for-men

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button