Lijekovi i terapije - 29. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Možemo li se nadati univerzalnom cjepivu protiv gripe?

Traži se cjepivo na koje gripa neće imati utjecaja, tj. takvo koje bi djelovalo na brze promjene virusa gripe te nas uspješno zaštitilo i od pandemija

Cjepivo gripa

Neki gripu shvaćaju vrlo ozbiljno i odgovorno, dok drugi misle da je poput obične prehlade. I jedno i drugo vrijedi, no ne za sve. Gripa je znatno snažnija od obične prehlade te će čak i zdravu, snažnu osobu oboriti s nogu, ali za desetak dana sve će biti kao prije. Međutim, kod male djece, starijih osoba, kroničnih bolesnika, trudnica i svih onih koji imaju narušen imunosni status gripa se može zakomplicirati i prouzročiti tešku bolest.

Nažalost, s obzirom na to da bolest uzrokuju virusi gripe, zapravo nemamo pravih lijekova. Postoje specifični protuvirusni lijekovi, no oni pomažu u smanjenju simptoma samo ako se uzmu dovoljno rano, već pri pojavi prvih simptoma, što je često teško prepoznati.

Što učiniti kada nas pokosi gripa?

Cjepivo i gripa – ima li mana?

Kada je gripa u pitanju, zasad je jedina koliko-toliko učinkovita zaštita cjepivo protiv gripe. No ono ne djeluje uvijek dovoljno dobro pa se neke osobe mogu razboljeti unatoč cijepljenju. Ipak, važno je razumjeti da kod cijepljenih osoba gripa nikada nije tako snažna. A komplikacije u obliku pridruženih bolesti, poput teške upale pluća ili pogoršanja postojeće kronične bolesti kojih se bojimo, u pravilu se neće razviti.

Današnje cjepivo protiv gripe je vrlo specifično jer su i virusi vrlo specifični. Naime, virusi gripe tipa A vrlo brzo mutiraju, odnosno mijenjaju se pa se svake godine treba pripremiti novo cjepivo. Druga cjepiva kojima se cijepimo, primjerice ono protiv dječjih zaraznih bolesti, u pravilu su uvijek ista. Naime, ti virusi se ne mijenjaju pa zaštita tim cjepivima vrijedi niz godina. Kako se virusi gripe mogu promijeniti već tijekom jedne godine, Svjetska zdravstvena organizacija prati kretanje virusa i procjenjuje koji tip će biti dominantan u sezoni pa se zapravo predviđa sastav cjepiva. Tako se jedne godine može dogoditi da je sastav dobro predviđen, no druge predviđanja mogu biti pogrešna. A to će prouzročiti znatno slabiji učinak cjepiva.

Rizik izbijanja pandemije

Osim toga, virus tip A ponekad može cirkulirati i među životinjama te se znatno promijeniti. Tada imamo pojavu pandemijske gripe koja zahvaća gotovo cijeli svijet i za koju, prve godine izbijanja, nemamo cjepivo. Posljednja takva pandemija izbila je 2009. godine, poznata pod nazivom svinjska gripa. Tijekom povijesti pandemije gripe su prouzročile smrt milijuna ljudi, a stručnjaci predviđaju da će se one javljati i u budućnosti. Svjetska zdravstvena organizacija gripu smatra velikim zdravstvenim problemom na globalnoj razini jer se virusom u sezoni zarazi oko pet milijuna ljudi, a od njezinih posljedica umre 650.000 osoba u svijetu.

Zbog toga znanstvenici već nekoliko godina istražuju kako pripremiti univerzalno cjepivo protiv gripe i time spasiti milijune života. Osim znanstvenika, mnogi donatori poput Zaklade Melinda i Bill Gates uključili su se u istraživanja pružajući znatne financijske potpore znanstvenicima.

Korak do rješenja

Zasad su u istraživanjima najdalje stigli istraživači s britanskog Oxforda i australskog Sveučilišta u Melbourneu. Oni istražuju pripravu cjepiva koje aktivira imunosni sustav prema proteinu sadržanom u jezgri virusa, a koji se ne mijenja. Dosadašnja cjepiva koriste protein na površini virusa, upravo onaj koji se mijenja svake godine. Potom to novo cjepivo stimulira imunosni sustav kako bi potaknuo proizvodnju takozvanih T-stanica koje se aktivno bore uništavajući sam virus, a ne kao dosad kako bi se samo proizvodila antitijela koja onesposobljavaju virus.

Prehlada ili gripa?

U jeku sezone virusa: s prehladom je lako, ali gripu morate shvatiti ozbiljno

Sezona gripe koja je sporadično započela već u studenome prošle godine, a očekuje se da će trajati do ožujka,...

SAZNAJTE VIŠE

Dosadašnja testiranja novog cjepiva pokazala su zadovoljavajuće rezultate. Ono se pokazalo učinkovitim ne samo protiv trenutačno cirkulirajućih tipova virusa gripe, nego i za podvrste ptičje i šišmišje gripe. Reakcija je bila takva da znanstvenici smatraju kako bi jedna doza cjepiva bila dovoljna i za zaštitu od pandemijskih virusa gripe. Dakle onih koji još nisu nastali, no mutacijom će nastati i prouzročiti ozbiljno obolijevanje.

Osnovna sigurnost novog cjepiva već je testirana te se provode klinička testiranja na 500 osoba u fazi u kojoj se ispituje potrebna doza i drugi važni parametri poput farmakokinetike (procesi apsorpcije, raspodjele, metabolizma i izlučivanja lijeka) i farmakodinamike (promjene što ih lijek izaziva u čovjeku, kao i mehanizmi tih promjena).

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button