Lijekovi i terapije - 1. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

L- karnitin: daleko više od pomagača u mršavljenju

L-karnitin pomaže tijelu u proizvodnji energije te je nužan za funkciju srca i mozga, kao i za kretanje. Iako organizam prima karnitin s hranom, u određenim uvjetima ta količina nije dovoljna za energetski metabolizam i vitalnost

l-karnitin za mrsavljenje

Esencijalna hranjiva tvar karnitin derivat je aminokiselina lizina i metionina, a za njegovu sintezu potrebno je prisustvo željeza te vitamina C, B6 i niacina (B3). Od dva izomera karnitina, samo je L-karnitin biološki aktivan. L-karnitin se u organizmu sintetizira najvećim dijelom u jetri (90%) i bubrezima, odakle se transportira u druga tkiva. Najveće koncentracije nalaze se u mišićima.

U prirodi se pojavljuje u obliku L-karnitina, a u organizam ga se može unijeti  hranom, najvećim dijelom one životinjskog podrijetla (riba, svinjetina, govedina, perad…). Hrana biljnog podrijetla sadrži ga vrlo malo.

Višestruke funkcije u organizmu

Glavna uloga L-karnitina je transport dugih lanaca masnih kiselina do mitohondrija, dijela stanice gdje se odvija izgaranje masnih kiselina koje potom služe kao izvor energije. Drugim riječima, L-karnitin pomaže tijelu u proizvodnji energije te je nužan za funkciju srca i mozga, kao i za kretanje. Ako nema dovoljno karnitina, masti se ne koriste za stvaranje energije nego se pojačano talože u mišićima i masnim tkivima.

Zbog njegove aktivnosti, L-karnitin ima višestruke funkcije u organizmu:

 • usporava proces starenja,
 • smanjuje količinu triglicerida i povećava količinu HDL kolesterola što prevenira srčane bolesti,
 • pomaže obnovi stanica u slučaju bolesti ili oštećenja uzrokovanih intenzivnim treningom,
 • jača opći imunitet tijela,
 • štiti tkiva od oštećenja u slučaju pomanjkanja kisika jer poboljšava oksigenaciju tkiva i organa,
 • pomaže u sprečavanju srčane aritmije i
 • koristan je za živčani sustav i mozak – pridonosi boljem raspoloženju i koncentraciji, pa pomaže i u prevenciji Alzheimerove bolesti.

Ako ga nema dovoljno…

Nedostatak L-karnitina u ljudskom tijelu dovodi do:

 • razvoja bolesti kardiovaskularnog i živčanog sustava,
 • povećanog kolesterola u krvi,
 • metaboličkih poremećaja,
 • patologije bubrega i jetre.

L-karnitin i sportaši

Iako organizam prima karnitin s hranom, u određenim uvjetima, primjerice kad se njegova potrošnja poveća forsiranim treningom, ta količina nije dovoljna za energetski metabolizam i vitalnost.

Brojni znanstveni radovi upravo se bave korištenjem L- karnitina kod aktivnih sportaša – natjecatelja. Jedno je istraživanje pokazalo da se suplementacijom može povećati kapacitet treninga, no ti rezultati nisu potvrđeni kasnijim istraživanjima. Međutim, utvrđeno je da korištenje L-karnitina pomaže kod kroničnog umora i smanjuje bolnost mišića (usporava stvaranje mliječne kiseline u mišićima), što je posebno važno sportašima.

Područja istraživanja i mogućnosti primjene L-karnitina

Istražuju se i nove mogućnosti povoljnog djelovanja L-karnitina na druge tjelesne sustave.

Novija istraživanja vezana uz starenje, za sada samo na laboratorijskim životinjama, pokazuju rezultate terapije kombinacijom acetil-L-karnitina i alfa lipoične kiseline na poboljšanje memorije. Također, neke preliminarne studije na bolesnicima s Alzheimerovom bolesti pokazuju da pacijenti stari do 65 godina pokazuju određeno usporenje napredovanja bolesti (suplementacija po 3 g/dan tijekom 12 mjeseci).

U tijeku su i kliničke studije koje se provode na pacijentima koji su doživjeli srčani udar, o dodatku L-karnitina standardnoj kliničkoj terapiji za bolesti srca kako bi im se produžilo vrijeme normalne fizičke aktivnosti.

Istražuje se i potencijalni učinak acetil‐L‐karnitina na smanjenje boli kod dijabetičke periferne neuropatije u dijabetičara, no za sada još nema sigurnih rezultata.

Nakon dokazanog povoljnog učinaka L-karnitina i acetil-L-karnitina na vitalnost spermija, istražuje se i njegov utjecaj na ishod liječenja u neplodnosti muškaraca.

Preporučene doze L-karnitina

Ono što se dosad zna jest da L-karnitin djeluje blagotvorno na srce, na rad živaca i kod svih stanja s manjkom energije i iscrpljenosti (depresija, zamor, stresan rad…).

Za osobe s normalnim potrebama dovoljan je 1-2 g/dan, dok potrebu za većim količinama imaju sportaši te jetreni i bubrežni bolesnici čiji organizam ne može proizvesti dovoljnu količinu.

Preporučena maksimalna dnevna doza je 4 g, po mogućnosti u tekućem pripravku. L-karnitin se sporo apsorbira, pa je potrebno višekratno uzimanje, a za postizanje učinka treba ga uzimati najmanje 4 tjedna.

L-karnitin i mršavljenje

Zbog svojih brojnih svojstava, L-karnitin se naziva i „sagorjevačem masti“, pa je za širu populaciju zanimljiv kao pomoć pri gubitku tjelesne težine, posebno u kombinaciji s redukcijskom dijetom s nižim udjelom kalorija iz ugljikohidrata, što bi trebalo dodatno potkrijepiti istraživanjima.

L-karnitin može pridonijeti procesu mršavljenja gubitkom masti, ali ne potiče pojačano trošenje masnog tkiva. Ne treba ga smatrati čudotvornim sredstvom koje topi masti, ali će osobama koje su odlučile uz proces redukcije tjelesne težine uložiti i nešto energije, pomoći da brže dođu do rezultata.

Uzimanje L-karnitina bez aerobne tjelesne aktivnosti ne daje rezultate, pa je njegovo samostalno uzimanje bez kvalitetnog programa vježbanja manje djelotvorno. Aerobne vježbe, kao što i sam naziv govori, energiju za aktivnost mišića osiguravaju biokemijskim procesima u kojima se tvari iz hrane razgrađuju uz pomoć kisika. Njima se podiže kondicija i tope masnoće, dok se anaerobnim vježbama jačaju mišići. Aerobne vježbe ne izazivaju bol, a osoba koja vježba samo ubrzano diše, puls joj je viši i pojačano se znoji. Dužeg su trajanja (više od 20 minuta), a tu pripadaju brzo hodanje, trčanje, plivanje, vožnja bicikla, planinarenje, aerobik, ples, rolanje, itd.

kreatin dodaci prehrani sport sportasi

Što svaki sportaš mora znati o uzimanju kreatina

Zbog postizanja boljeg rezultata, mnogi sportaši uzimaju dodatke prehrani. Smisleno i ciljano uzimanje može biti korisno ali sobom nosi...

SAZNAJTE VIŠE

Dodatak prehrani

Kao dodatak prehrani, L-karnitin se gotovo rutinski koristi u osoba čije su razine niske zbog određenih genetskih poremećaja ili su, primjerice, podvrgnuti hemodijalizi.

L-karnitin se pokazao korisnim i kod vegana te osoba na restriktivnim dijetama. Ipak, najčešće se koristi i najpoznatija mu je namjena na područjima sporta, rekreacije te mršavljenja. Siguran je, bez poznatih toksičnih učinaka i vrlo čest sastojak formula za mršavljenje.

Eventualne nuspojave moguće su pri vrlo visokim dozama od 5 ili više grama dnevno, a očituju se u vidu probavnih tegoba poput proljeva, grčeva i mučnine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button