Kosti i zglobovi - 25. veljače 2022.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Hallux valgus: sve što morate znati o ovoj tegobi modernih žena

Čukalj je vrlo raširena pojava, posebice u svijetu elegancije i visokih potpetica; gotovo deset puta se češće javlja u žena. Osim što izaziva bolove, predstavlja i značajan estetski problem

Hallux valgus, u našim krajevima poznatiji pod pojmom „čukalj“, jedna je od najčešćih funkcionalno-anatomskih deformacija u modernoj ortopediji. Osim što je riječ o složenom poremećaju u vidu čimbenika koji dovode do njegovog nastanka i bolova koji posljedično nastaju, također predstavlja i značajan estetski problem. Kada tu činjenicu stavimo u kontekst podatka da se „čukalj“ gotovo deset puta češće javlja u žena nego u muškaraca, jasno je zašto je ovaj poremećaj jedan od najčešćih razloga zbog kojeg će moderna žena potražiti pomoć ortopeda.

Nogirajte bolove u petama! Saznajte uzrok i olakšajte si svaki korak

Epidemiologija i čimbenici rizika

Kada govorimo o hallux valgusu, ne govorimo o jednom usamljenom deformitetu, već o cijelom nizu uzročno-posljedično povezanih poremećaja, koji za posljedicu ostavljaju simptomatologiju specifično vezanu uz ovu bolest. Često su u priču uključeni i poremećaji drugog prsta stopala. Postoje dvije vrste hallux valgusa:

  • Hallux valgus vezan uz odraslu dob,
  • Adolescentni/juvenilni hallux valgus, vezan uz dječju dob.

Kao što je već spomenuto, žene su u značajno većem riziku za razvoj čuklja. Otprilike 70% pacijenata u podlozi bolesti ima genetsku predispoziciju.

Čimbenici rizika dijele se na:

  • Intrinzične na koje se ne može utjecati promjenom stila života, poput već spomenute genetske predispozicije i
  • Ekstrinzične, odnosno čimbenike rizika koji su podložni utjecaju stila života, poput nošenja neprikladne obuće.

Opasne uske cipelice

Intenzivno nošenje cipela s uskim prednjim dijelom i visokom petom, značajno utječe na razvoj valgus deformacije palca stopala. Jedna američka studija pokazala je da žene u SAD-u nose, u prosjeku, centimetar uže cipele nego što je širina njihovog stopala!

Normalna funkcija i izgled stopala posljedica su združenog djelovanja ligamenata, tetiva i mišića koji se u njemu nalaze. Svako neprikladno opterećenje uzrokuje mikrotraumu tih struktura, sve do trenutka kada, uslijed nesrazmjera između njihove snage i opterećenja pod kojim se nalaze, dolazi do popuštanja svodova stopala. To će za posljedicu imati stanje koje se naziva „metatarsus latus“, odnosno lepezasto širenje metatarzalnih kostiju stopala.

Simptomi

U kliničkoj slici od simptoma dominiraju:

  • bol u projekciji prvog metatarzofalangealnog zgloba,
  • bolna kvržica na mjestu glavice prve metatarzalne kosti, koja ujedno predstavlja veliku poteškoću pri nošenju različitih vrsta obuće,
  • u težim slučajevima može doći do pritiska na živčana vlakna u tom području, što može dovesti do daljnjeg pogoršanja u simptomatologiji bolesti,
  • često su prisutni i natisci na mjestima najvećeg opterećenja stopala.

U najtežim slučajevima dolazi do potpune luksacije proksimalne falange nožnog palca i njegove potpune devijacije prema drugom prstu. U toj situaciji palac može ići preko ili, češće, ispod drugog prsta stopala.

Poliklinika Ribnjak

U određenom broju slučajeva nastaje i tzv. „flexus deformacija“ drugog prsta, pri čemu dolazi do primjetnog kvrčenja prsta na čijoj se gornjoj strani formira bolni klavus ili „kurje oko“. U velikom broju slučajeva upravo pojava kurjeg oka, uslijed iscrpljenja svih pedikerskih mogućnosti, dovodi pacijenta liječniku.

Što prije se javite liječniku

Neki pacijenti na konzultacije ne dolaze zbog trenutnih poteškoća, već u početnom stadiju bolesti, s brigom oko njenog potencijalnog daljnjeg razvoja. U takvim slučajevima najveća je šansa za uspješno izlječenje, budući da se određenim preventivnim mjerama u vidu ortopedskih uložaka, specijalno dizajniranih cipela i posebnog programa fizikalne terapije namijenjenom jačanju mišića stopala, može uspješno spriječiti razvoj bolesti i eliminirati sve potencijalne čimbenike rizika za njen nastanak.

Konzervativno liječenje

Kako smo već spomenuli, u prvoj liniji liječenja ovog stanja, kod pacijenata s blagom deformacijom ili početnim stadijem umjerene deformacije, primjenjuju se konzervativne metode, odnosno ortopedski ulošci, specijalno dizajnirana obuća, jačanje mišića stopala. Ipak, dokazano je kako konzervativne metode liječenja mogu samo usporiti razvoj bolesti, ali ne i dovesti do izlječenja ili potpunog zaustavljanja progresije bolesti.

Kod pacijenata koji iz raznoraznih razloga nisu kandidati za kirurško liječenje, na primjer ne žele operaciju, pate od raznih komorbiditeta ili imaju recidiv, a imaju definiranu umjerenu deformaciju, jedna od novih metoda ne samo olakšanja bolova već i prvog koraka prema izlječenju ove bolesti, jest metoda aplikacije botulinum toksina tip A (Botoksa).

Botoks u liječenju hallux valgusa

Naime, skupina znanstvenika iz Tajvana provela je dvostruko-slijepu studiju u kojoj su pokušali utvrditi terapeutski učinak intramuskularne injekcije botulinum toksina tip A (BTX-A). U studiji je sudjelovalo ukupno 19 pacijenata, od čega su neki imali poremećaj na oba stopala, pa je tako u studiju uključeno ukupno 29 stopala. Uvjet sudjelovanja u studiji bio je radiološki potvrđena dijagnoza hallux valgusa s MTF kutom (kut otklona) od najmanje 20° na bilo kojem od stopala.

Potencijalno terapeutski učinak intramuskularne injekcije botoksa temelji se na paralizi mišića koju uzrokuje blokiranjem otpuštanja presinaptičkog neurotransmitora acetilkolina na neuromišićnom spoju. Riječ je o dokazano korisnoj metodi liječenja mišićnog disbalansa, mišićnog spazma, spastičnih nožnih prstiju, a važna odlika joj je značajno smanjenje bolova. 

U 14 od ukupno 29 stopala aplicirana je intramuskularna injekcija botoksa, i to u aduktorno mišićje palca, u kratki fleksor i dugi ekstenzor palca, dok je u preostalih 15 stopala u iste mišiće aplicirana injekcija fiziološke otopine. Pacijenti su evaluirani s obzirom na razinu boli i s obzirom na vrijednost MTF kuta odmah nakon primjene injekcije te nakon jednog, dva, tri i šest mjeseci nakon tretmana.

Mjesec dana nakon primjene injekcije kod obje skupine pacijenata primijećeno je smanjenje bolova uzrokovanih deformacijom. Međutim, kod skupine pacijenata koji su dobili injekciju fiziološke otopine bol se je ubrzo ponovno vratila, dok je kod skupine pacijenata koji su dobili botoks zabilježena smanjena razina boli čak i na kontrolnom pregledu šest mjeseci nakon aplikacije. Ohrabruje i činjenica da je kod tih pacijenata radiološki utvrđeno smanjenje MTF kuta, što govori u prilog činjenici da botulinum toksin nema samo blagotvorni učinak na bol, već i pomaže u liječenju stanja u podlozi boli, odnosno hallux valgusa. Nije bilo zabilježenih nuspojava.

Zdravlje stopala_palac, Ahilova tetiva, plantarna fascija

Što sve uzrokuje bol u stopalima?

Za normalan hod ključna je uloga većeg broja struktura, ali spomenimo tri koje su, po učestalosti tegoba, najčešće zastupljene...

SAZNAJTE VIŠE

Kirurško liječenje

Indikacija za kirurško liječenje je svaki simptomima praćen hallux valgus s metatarzofalangealnim kutom većim od 20°.  Suvremena medicina poznaje više od 150 različitih zahvata namijenjenih korekciji hallux valgusa. Veliki broj zahvata su zapravo svojevrsne izvedenice jednog zahvata te se razlikuju samo u nijansama.

O tome koja će metoda biti primijenjena odlučuje niz čimbenika, poput dobi, metatarzofalangealnog kuta, intermetatarzalnog kuta, prisutnosti većih deformacija stopala ili drugih komorbiditeta, očekivane funkcionalnosti zgloba nakon operacije, i drugo.

Poliklinika Ribnjak je prva ustanova u Hrvatskoj koja pruža mogućnost tretmana bolova stopala konzervativnom metodom aplikacije Botoksa u područje mišića u neposrednoj blizini nožnog palca. Za sve upite o ovom funkcionalnom, ali i estetskom problemu današnjice, obratite se stručnjacima Poliklinike.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button