Koronavirus - 6. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Smije li majka sa sumnjom na COVID-19 dojiti?

Svjetska zdravstvena organizacija ohrabruje majke da nastave s dojenjem uz pridržavanje mjera prevencije

COVID-19 i dojenje majcino mlijeko zaraza koronavirus

S novonastalim stanjem svjetske epidemije bolesti COVID-a 19, pojavilo se i pitanje može li se on i njegov uzročnik SARS-CoV2 prenijeti s majke na dijete tijekom dojenja. Stoga je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) 23. lipnja donijela preporuke vezane uz dojenje i COVID-19, a o čemu je izvijestio i Hrvatski zavod za javno zdravstvo podsjećajući na Svjetski tjedan dojenja od 1. do 7. kolovoza.

Pratite trudnoću iz tjedna u tjedan i s radošću dočekajte novi život

Sustavnim pregledom dostupne znanstvene literature u analizu su uključena 153 rada o dojenju majki koje su imale bolest COVID-19. Dojenčad i uzorci majčinog mlijeka od 46 majki koje su imale bolest COVID-19 testirani su molekularnom metodom (RT-PCR).

Rezultati testiranja su pokazali da je 13 dojenčadi bilo je pozitivno na bolest COVID-19, a kod 43 majke mlijeko je bilo negativno. Kod tri majke kod kojih je nađen pozitivan nalaz mlijeka na genetski materijal virusa (nevijabilan virus), jedno dijete je imalo pozitivan nalaz na bolest COVID-19, no nije poznato je li zaraza nastala zbog prijenosa preko mlijeka ili bliskog kontakta s majkom. Druga dva djeteta su bila negativna (jedno je dojeno, a drugo je hranjeno izdojenim mlijekom bez otkrivenih virusnih čestica. Kod 80 % (12/15) uzoraka majčinog mlijeka nađena su zaštitna protutijela IgA.

Još nema čvrstih zaključaka

Usprkos određenim ograničenjima istraživanja kao što su korištenje podataka iz prikaza pojedinačnih slučajeva ili istraživanja s malim brojem ispitanika, nedovoljno podataka o jačini i trajanju zaštite djeteta protutijelima IgA, nepoznati podaci o putu prijenosa infekcije na dijete i zaraznosti virusa te nepoznanicama može li se SARS-CoV2 prenijeti majčinim mlijekom ili bliskim kontaktom s majkom, sadašnji podaci nisu dostatni za zaključak da se bolest COVID-19 može prenijeti s majke na dijete pri dojenju.

Zaključno, SZO preporučuje da bi majke s potvrđenim COVID-om 19  ili sumnjom na COVID-19 trebale započeti ili nastaviti dojenje, uključujući i zajednički boravak rodilje sa svojim čedom (rooming-in) te prakticiranje kontakta „koža na kožu“, posebice po rođenju i u prvim danima uspostavljanja dojenja.

Kod male djece je mogućnost zaraze s novim koronavirusom mala, a infekcija je obično blaga ili asimptomatska, pa koristi dojenja te zajedničkog boravka majke i djeteta nadmašuju nedostatke. U ovom trenutku, rezultati istraživanja pokazuju da je COVID-19 puno manji rizik za dijete nego druge infekcije od kojih dojenje štiti.

Preporučene mjere prevencije

Pritom je važno pridržavati se mjera prevencije kontaktnog prijenosa koronavirusa s majke na dijete. Majka treba nositi masku u blizini djeteta te redovito prati ruke prije i nakon bliskog kontakta s djetetom.  Koristi dojenja i interakcije između majke i djeteta u zaštiti od infekcija i za poboljšanje zdravlja, posebice je važno u kriznim stanjima, kada mogu biti ugroženi higijena i opskrba čistom vodom, osiguravanje trajnih zaliha zamjenske hrane i dostupnosti zdravstvenih i drugih službi.

Brojne koristi dojenja

Dojenje ima pozitivne zdravstvene i druge učinke na dijete (poticaj tjelesnog, emocionalnog, osjetilnog i kognitivnog razvoja, pomaže u zaštiti od nekih infekcija)  i majku (smanjenje rizika za rak jajnika i dojke, pomoć u regulaciji tjelesne mase, pozitivan utjecaj na fonancije obitelji, okoliš i dr.).

Osim što pruža prvu, najbolju i lako dostupu i besplatnu hranu za dijete, to je i jedinstvena mjera očuvanja zdravlja djece od najranije dobi, zajedno s drugim oblicima ostvarivanja blizine majke i djeteta, koji su značajan doprinos zdravlju i razvoju novorođenčadi. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje početak dojenja neposredno po rođenju te isključivo dojenje (samo majčino mlijeko u prehrani, bez ikakvih namirnica i vode) u prvih šest mjeseci djetetova života. Potom slijedi postupno uvođenje dohrane uz nastavak dojenja do druge godine djetetova života i dulje, ako majci i djetetu to odgovara.

trudnoca porod trudnice dojenje koronavirus

Trudnoća u vrijeme pandemije: Pripremite se za porod i dojenje online

Porod i dojenje važni su za buduće trudnice osobito u doba pandemije koronavirusa... o toj temi sada se mogu...

SAZNAJTE VIŠE

Koliko je dojenje poželjno i važno, pokazuje i činjenica da se već godinama obilježava Svjetski tjedan dojenja od 1. do 7. kolovoza , što je jedan od mnogo načina promicanja dojenja. U tome možete pomoći i vi, tako da svako pozitivno iskustvo vezano uz dojenje podijelite s budućim majkama i budete im podrška.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button