Dječje zdravlje - 13. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević , dr. med., spec. pedijatar, ADIVA Plus sadržaj

Udarac u glavu: kada dijete hitno odvesti liječniku

Tijekom djetinjstva smo puni modrica jer su padovi vrlo česti, pa tako ni udarci u glavu nisu rijetkost. No, s obzirom na to da mogu biti opasni, treba znati kada dijete hitno odvesti liječniku

udarci u glavu kod djece

Udarci u glavu su, nažalost, vrlo česta pojava u dječjoj dobi. Vrlo živahna, hiperaktivna i manje spretna djeca su općenito sklonija ozljeđivanju, pa tako i udarcima u glavu.

Posebnu pažnju treba posvetiti prevenciji padova djece najmlađe dobi (novorođenčad, dojenčad) sa stolova za prematanje, kreveta ili u kadi. U ovim situacijama posljedice mogu biti iznimno teške, a ponekad i fatalne.

Sportske ozljede kod malih profesionalaca: edukacija i prevencija

Što učiniti kada se dijete udari u glavu?

Udarci u glavu mogu biti opasni jer može doći do prijeloma kostiju glave (lubanja, nos, vilica), do potresa mozga ili do krvarenja u mozak. S druge strane, djeca (posebice ona predškolske dobi) se često udaraju u glavu, bilo zbog padova ili zbog naleta na okolne predmete.

U pravilu, kod padova s veće visine je sila udarca veća, pa time i opasnost od krvarenja u mozgu i prijeloma kostiju lubanje.

Srećom, najčešći su udarci u okolne predmete (rub stola, dovratak i sl.) pri čemu oštri rubovi mogu izazvati veći krvni podljev; on može vrlo ružno izgledati, no bez odraza na mozak. U tom slučaju se stavlja hladni oblog, a dijete treba uspravno sjediti.

Simptomi na koje morate odmah reagirati

Ako je dijete nakon udarca bilo ošamućeno, ako je izgubilo svijest ili ako je povratilo, treba ga bez odgađanja odvesti u hitnu službu bolnice. Isto tako treba postupiti ako dijete i više sati nakon pada postane blijedo, mirno te mu se javi nagon na povraćanje.

Ponekad se na mjestu udarca pojavi „tjestasti“ otok koji se postupno širi. Nema promjene boje kože i otok je bezbolan na dodir. To može biti znak puknuća lubanjske kosti i prodora likvora (tekućine koja oplahuje mozak) u potkožje. Ako je vidljiv otok u području nosa, ako je nos deformiran ili ako su ozlijeđeni zubi, treba se javiti u hitnu službu bolnice. Dijete treba poleći sa značajno povišenim uzglavljem. U slučaju krvarenja iz nosa, treba ga zaustaviti pritiskanjem nosnica rupčićem ili gazom. Zabacivanje glave ili stavljanje hladnih obloga na vrat se u ovom slučaju ne smije raditi.

Krvarenje iz uha upućuje da je došlo do puknuća lubanjske kosti u kojoj je smješteno srednje uho te je potrebno zatražiti neodložnu pomoć.

Vrlo rijetko se događa da se nakon pada pojavi bistar vodenasti iscjedak iz nosa ili uha. To upućuje na prijelom kostiju baze lubanje i puknuće moždane ovojnice kroz kojeg istječe likvor. Zbog velike opasnosti prodora bakterija u likvorski prostor, potrebno je bez odlaganja zatražiti pomoć.

Ponekad se nekoliko dana nakon udarca jave krvni podljevi oko oba oka (podljevi u obliku naočala) što je također znak puknuća kostiju lubanjske baze.

Otvorene rane i krvarenje – je li uvijek potrebno šivanje?

Najčešće su površinske ozljede kože nakon pada. Ozlijeđen je samo površinski sloj kože koji izgleda kao da je izgreban brusnim papirom te može manje ili izraženije krvariti.

Hitna pomoc

Što je opravdano, a što nije: kada se zove hitna pomoć?

Više od polovine intervencija Zavoda za hitnu medicinu nije bilo hitne naravi, a i hitna pomoć na broju 194...

SAZNAJTE VIŠE

Krvarenja nikad nisu obilna i životno ugrožavajuća. Oderotinu treba poviti sterilnom gazom i zavojem ili flasterom.

Kada se uslijed pada koža rascijepi cijelom dubinom, tada krvarenje može biti obilnije, no u pravilu niti ono nije životno ugrožavajuće. Iznimno, ako je do ozljede došlo oštrim predmetom, odnosno kad može doći do ozljede i većih krvnih žila u dubini kože, tada krvarenje bude obilno i potrebno ga je zaustaviti pritiskom smotuljka sterilne gaze na ranu sve do dolaska hitne pomoći.

Posjekotine koje zahvaćaju cijelu dubinu kože (vidljivo zjape) treba kirurški zbrinuti u roku od nekoliko sati.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button