Otorinolaringologija - 20. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Ana Penezić, dr. med., specijalist otorinolaringolog, KBC Sestre Milosrdnice, Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata

Trauma nosa: što učiniti ako „slomimo“ nos?

Prijelomi nosa najčešća su vrsta prijeloma kosti lica. Međutim, oni su često neprepoznati i neliječeni u trenutku ozljede

prijelomi nosa slomljen nos lom nosa fraktura nosa ozljede

Prilikom traume nos je predodređen za ozljedu svojim središnjim položajem i projekcijom na licu. Studije su pokazale da većina prijeloma nosa uključuje septum, odnosno nosnu pregradu, a manji dio i lom nosnih kostiju.  Prijelomi nosnih kostiju najčešće se događaju u tučnjavama (34%), nesrećama (28%) i pri bavljenju sportom (23%).

O prijelomima nosa

Prijelomi se mogu klasificirati kao otvoreni ili zatvoreni, ovisno o narušavanju integriteta sluznice i kože. Brzo utvrđivanje i zbrinjavanje ozljede u ranom razdoblju nakon ozljede je imperativ kako bi se izbjegle potencijalne komplikacije prijeloma nosa i nosne pregrade. Potvrda da nije prisutan septalni hematom presudna je kako bi se izbjegla daljnja oštećenja tkiva i moguće infektivne komplikacije.

Prijelomi, iščašenja, uganuća: Kako postupiti kod najčešćih ozljeda

Dugoročno praćenje omogućuje liječniku-otorinolaringologu da procijeni rane i kasne posljedice ozljede nosa. Kirurška intervencija moguća je u ranom razdoblju nakon prijeloma ili mnogo kasnije, nakon što je prijelom već zacijelio (šest mjeseci do godinu dana).

Postoje i različite vrste nosnih fraktura, ovisno o načinu na koji je nosna kost slomljena. Ako je nosna kost pukla ali se nije pomaknula, stanje nije tako ozbiljno kao kod puknuća nosnih kostiju s pomakom iz njihove uobičajene pozicije. Takve frakture su ozbiljnije i zahtijevaju liječenje. 

Anatomija nosa

Da bismo razumjeli koji dio nosa može biti slomljen, važno je poznavati anatomiju nosa. 

Nosna piramida sastavljena je od dvije nosne kosti i frontalnog (prednjeg) nastavka gornje čeljusti (maksile). Debljina kostiju smanjuje se prema vršku nosnih kostiju; kao rezultat toga, većina prijeloma događa se u donjoj polovici nosnih kostiju.

Gornje lateralne hrskavice čine srednji nosni svod. Pričvršćene su za nosne kosti prema gore, četverokutnu hrskavicu septuma prema medijalno, a prema dolje za donje lateralne hrskavice (tj. alarne hrskavice).

Nosni septum ima hrskavični i koštani dio koji su obloženi mukoperihondrijem i mukoperiostom, sluznicama iz kojih hrskavica i kost dobivaju krv. Gubitak veze između perihondrija i hrskavice (kao kod septalnog hematoma) može prekinuti opskrbu krvlju i dovesti do resorpcije septalne hrskavice, te moguće naknadne deformacije poput sedlastog nosa.

Koža nosa ima obilnu opskrbu krvlju i različitu debljinu duž nosa, kao i među pojedincima. 

Koji su simptomi nosne frakture?

Simptomi puknuća nosnih kostiju uključuju: 

 • bolnost
 • oteklinu
 • poteškoće prilikom disanja na nos
 • krvarenje iz nosa
 • bistri iscjedak iz nosa
 • gubitak njuha
 • narušavanje estetskog izgleda

Dijagnosticiranje

Prilikom pregleda pacijenta utvrđuju se prohodnost nosa i stanje sluznice nosa. Ovisno o procjeni težine ozljede liječnik će odlučiti treba li učiniti dodatne pretrage, poput RTG snimke nosnih kosti ili kosti lica. 

Uporaba radiološke obrade kod prijeloma nosa je kontroverzna. Stari prijelomi, vaskularne linije i linije spajanja kostiju mogu dovesti do lažno pozitivnih rezultata. Novije studije također su pokazale da radiološke snimke nisu korisne u dijagnozi i liječenju prijeloma nosa. Fotografije su korisne i potrebne za dokumentaciju te za usporedbu s fotografijama prije ozljede. Na temelju fotografije pacijenta prije ozljede liječnik može donijeti odluku o daljnjem liječenju.

Liječenje nosnih fraktura

Ako pacijent može disati na nos i nema vidljivog pomaka nosne piramide, već samo otok mekih tkiva nosa, najvjerojatnije će biti dostatno nekirurško suportivno liječenje – hladni oblozi, mirovanje, držanje glave na povišenom i uzimanje lijekova protiv bolova (analgetika). 

Frakture bez pomaka nosnih kosti ne zahtijevaju kirurško liječenje. Tijekom prvih nekoliko dana važno je pokušati smanjiti otok mekih tkiva u području nosa. To možete ako stalno držite glavu iznad razine prsa (spavati na povišenom), stavljanjem hladnih obloga svakih sat do dva na 10 do 15 minuta. U slučaju bolova, važno je uzeti analgetik kojeg je propisao nadležni liječnik; najčešće su djelotvorni analgetici koji se mogu i bez recepta kupiti u ljekarni (npr. ibuprofen).

Liječnik provjerava stanje pacijenta nakon nekoliko dana, najčešće zbog provjere stanja sluznice nosa. To je također trenutak u kojem se razgovara i o oporavku te mogućem vraćanju normalnim aktivnostima nakon traume nosa. 

Tek manji broj fraktura, najčešće one koje se kompliciraju pomakom nosnih kostiju, zahtijeva kirurško zbrinjavanje. Otorinolaringolozi najčešće zbrinjavaju frakture nosnih kostiju s pomakom u hitnoj službi nakon čega pacijent ima nosnu tamponadu i gips koji omogućava imobilizaciju nosne piramide. 

Kada se javiti otorinolaringologu?

Ako vas zanima kada se nakon liječenja trebate obratiti otorinolaringologu, savjetujemo da se javite ako: 

 • bolovi ili otok nosa postaje sve jače izražen
 • primijetite obilno krvarenje ili curenje bistre tekućine iz nosa
 • ako nakon hitne operacije i vađenja tampona iz nosa i dalje imate osjećaj otežanog disanja na nos. 
krvarenja iz nosa krv krvarenje uzroci terapija prevencija epistaksa

Što učiniti kad nam krvari iz nosa

Više je čimbenika koji mogu dovesti do krvarenja iz nosa, od onih čestih (poput manipulacije prstom po nosu), do...

SAZNAJTE VIŠE

Prva pomoć prilikom krvarenja iz nosa nakon udarca/traume

Ako nakon traume ili udarca u nos počne krvarenje iz nosa, nekoliko je korisnih savjeta: 

 • Nagnite se prema naprijed dok sjedite ili stojite. Nemojte ležati ili zabacivati glavu unatrag
 • Čvrsto stisnite nos u području ispod razine nosnih kostiju
 • Držite hladan oblog na nosu tijekom nekoliko minuta (ako upotrebljavate vrećice sa smrznutim namirnicama, najprije ih omotajte krpom ili ručnikom)

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button