Dječje zdravlje - 6. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Marija Martinović, dr. med., ADIVA Plus sadržaj

Čuvajte djecu od utapanja

Iako je ljeto razdoblje u kojem nastojimo biti bezbrižni i opušteni, doza opreza je svakako potrebna, posebno kada je riječ o djeci i to ne samo maleno

utapanje djece

Utapanje se definira kao zatajenje disanja zbog potapanja u tekućini. Od utapanja najčešće stradavaju djeca mlađa od pet godina, bez obzira na spol te dječaci adolescenti.

Savršen roditelj ne postoji, već samo dovoljno dobar

Osnovu zbivanja prilikom utapanja čini dugotrajna hipoksija (manjak kisika u tkivima). Odmah nakon uranjanja u tekućinu dolazi do zadržavanja daha – apneje. Između dvadesetak sekunda i najviše pet minuta kasnije pojavi se pokušaj udaha. Inhalirana tekućina dotakne glotis i trenutačno nastaje laringospazam, koji ubrzo popušta i tekućina bude udahnuta u pluća uzrokujući plućni edem. U manjeg broja utopljenika laringospazam traje do konačnoga srčanog zastoja – to je tzv. „suho ili sekundarno“ utapanje. U ovom je trenutku hipoksija već toliko izražena da stradali gubi svijest. Javljaju se bradikardija (smanjena srčana frekvencija) i ostale aritmije koje mogu biti fatalne. Konačno, smrt nastupa zbog hipoksije.

O čemu treba misliti kod preživjelih

U djece koja prežive treba pažljivo procijeniti postoje li pridruženi problemi, posebno pothlađenost, otrovanje drogama ili alkoholom i ozljede (osobito vratne kralježnice).

Klinička slika ne ovisi o vrsti vode (slatka ili slana) u kojoj se utapanje dogodilo. Ipak, utapanje u onečišćenoj vodi može uzrokovati infekcije neuobičajenim mikroorganizmima.

Utapanje je obično udruženo s pothlađivanjem, čemu su osobito sklona manja djeca zbog relativno veće površine u odnosu prema tjelesnoj masi.

Kako pomoći ?

Medicinska pomoć utopljeniku usmjerava se na korekciju hipoksije, pothlađenosti i liječenje pridruženih ozljeda.

Ako vaše dijete ima problema s disanjem nakon izlaska iz vode, potražite liječničku pomoć. Iako će u većini slučajeva simptomi nestati sami od sebe, važno je da liječnik pregleda dijete. Ako je dijete imalo nezgodu u vodi, zadatak roditelja je da pomno prati sve promjene u sljedeća 24 sata.

djecji bazeni mjere prevencije utapanje zaraze opasnosti proljev

Roditelji, budite na oprezu: dječji bazenčići nisu sasvim bezazleni

Želite li svojim mališanima priuštiti zabavu u bazenu, usvojite mjere prevencije zbog mogućnosti suhog utapanja te širenja klica

SAZNAJTE VIŠE

Djelujte preventivno!

Najbolje što možete učiniti za svoje dijete jest da spriječite da dođe do utapanja. Evo što savjetuju stručnjaci:

  • uvijek nadzirite dijete kad se nalazi u blizini vode,
  • ne puštajte dijete da pliva na mjestima gdje nema spasilaca,
  • nikad ne ostavljajte dijete samo u vodi premda je plivač,
  • nikad se ostavljajte bebu bez nadzora u blizini bilo koje količine vode, čak ni u vlastitome domu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button