Obiteljsko zdravlje - 15. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

Roditelji, budite na oprezu: dječji bazenčići nisu sasvim bezazleni

Želite li svojim mališanima priuštiti zabavu u vrtu ili na terasi u bazenu na napuhavanje, svakako usvojite mjere prevencije zbog mogućnosti suhog utapanja te širenja klica

djecji bazeni mjere prevencije utapanje zaraze opasnosti proljev

Nema svatko mogućnost putovanja na more, svakodnevnog odlaska na gradske bazene ili na obližnja jezera i rijeke. S druge strane, djeca obožavaju kupanje, a najčešće im je za veselje dovoljno samo brčkanje u malo vode i zalijevanje prijatelja.

Roditeljske brige: kako znati pije li dijete dovoljno tekućine?

Zbog toga se mnoge obitelji, posebno one s malom djecom, odlučuju na kupnju dječjih plastičnih bazenčića koji se u današnje vrijeme mogu naći čak i u trgovinama mješovitom robom po doista pristupačnim cijenama. Oni koji to mogu, odlučuju se za kupnju bazena na napuhavanje s malim toboganom ili pak dubljih montažnih bazena u kojem se može družiti i četveročlana obitelj.

Utapanje je moguće i u malo vode

No sigurnost uvijek treba biti na prvom mjestu. Prvo i osnovno pravilo koje roditelji uvijek trebaju imati na umu jest da se djeca niti na trenutak ne ostavljaju sama blizu vode. To vrijedi za prirodne vode, bazene, a vrijedi i za plastične bazenčiće, ponajprije kada je riječ o djeci vrtićke dobi. Naime, iako se često misli da se u plitkoj vodi ništa ne može dogoditi, postoji, nažalost, i mogućnost takozvanog suhog utapanja. Riječ je o situaciji u kojoj osoba, umjesto zraka, u pluća udahne vodu.

„Prvi simptomi nakon što se udahne voda mogu biti samo kašalj, no ostali, koji mogu biti fatalni, mogu se razviti i do 24 sata nakon štetnog događaja, a simptomi su edem pluća. Dijete diše plitko i ubrzano, kašlje, ima bolove u prsima, blijedo je, povraća, pojačano se znoji. Ono što roditelji osim smetnji kod disanja mogu zamijetiti su promjene ponašanja i izrazita pospanost koji nastaju zbog nedovoljnog dolaska kisika u mozak, pa sve do gubitka svijesti i krajnje smrtnog ishoda ako se na vrijeme ne intervenira.“, objašnjava dr. Iva Palčić, pedijatrica Poliklinike za dječje bolesti Helena. Pritom napominje da je liječenje uspješno i relativno jednostavno ako se dijete na vrijeme dovede u bolnicu. Sastoji se u primjeni kisika i diuretika – lijekova za izmokravanje koji se, između ostalog, primjenjuju u terapiji edema pluća. Stoga svakako treba dijete nadzirati ako dođe do udisanja vode.

U SAD-u, gdje se puno češće mogu vidjeti bazeni u vrtovima, stručnjaci ističu da se, prema statistikama, oko 70% utapanja manje djece događa u vrijeme kada nije bilo planirano kupanje, odnosno djeca su se iskrala u trenutku dok nisu bila pod ičijim nadzorom. Stoga svakako treba pripaziti da dijete nije samo u vrtu ako ondje postoji dublji bazen koji se ne prazni ili nije pokriven.

Opasnost od širenja „trbušnih“ infekcija

Druga opasnost koja postoji vezano uz dječje bazenčiće je mogućnost jednostavnog prenošenja bakterija. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorava da se kod manjih, privatnih bazenčića ne primjenjuju iste mjere zaštite kao i u slučaju velikih bazena, što se ponajprije odnosi na dezinfekciju vode, odnosno na kloriranje. U malim bazenčićima, naravno, takva sredstva nije niti sigurno koristiti iz više razloga, a dva su osnovna:

  • Teško je odrediti odgovarajuću količinu dezinficijensa jer se velika količina vode gubi prskanjem i izlijevanjem
  • Nemaju filtere za uklanjanje ostataka poput lišća, prljavštine ili stanica kože, pa oni mogu „potrošiti“ dezinficijens, odnosno ne ostane dovoljna koncentracija u vodi za uništavanje klica.

Budući da se dezinficijensi ne dodaju u vodu, klice se lakše šire u toj maloj količini vode. To se ponajprije odnosi na mikroorganizme koji uzrokuju proljev i povraćanje kao što su kriptosporidije, norovirus, shigella i Escherichia coli. Ako je neko dijete bolesno te ima proljev ili dođe do povraćanja u vodi, može doći do širenja zaraze. Već i mala količina povraćenog sadržaja ili fecesa dovoljna je za infekciju zbog čega je potreban velik oprez.

S ciljem sprečavanja infekcija, CDC preporučuje sljedeće preventivne mjere prije, tijekom i nakon igranja u dječjem bazenčiću.

Prije korištenja dječjeg bazenčića

  • ne dopustite djetetu koje ima probavne smetnje da koristi bazen
  • prije igre, dijete se mora otuširati uz korištenje sapuna
  • razgovarajte s roditeljima ili skrbnicima o zdravlju djece prije nego što dopustite da se igraju u vašem bazenu
Rotavirus je čest krivac za proljev i povraćanje kod djece

Kako reagirati kada dijete dobije rotavirus?

Akutni, odnosno iznenadni proljev definiran je kao smanjena gustoća stolice (meka ili tekuća stolica) i/ili povećani broj pražnjenja crijeva...

SAZNAJTE VIŠE

Tijekom kupanja u bazenčiću

  • upozoravajte djecu da izbjegavaju prenošenje vode iz bazena u usta
  • dogodi li se mališanu „nezgoda“, pa se velika nužda obavi u bazenu ili je dijete malo s pelenom za kupanje koju je zaprljalo stolicom, odmah ispraznite vodu, a bazen dobro očistite. U slučaju da je dijete ima proljev, nakon pražnjenja ostavite bazen na suncu najmanje četiri sata

Nakon kupanja

  • ispraznite vodu, operite bazen te ga ostavite da se suši
  • također se preporučuje da bazen stoji suh na suncu najmanje četiri sata

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button