Dišni sustav - 17. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Zašto štucamo: Uzroci štucavice i kako je zaustaviti

Ako ste se ikada zapitali zašto štucamo, onda trebate znati da štucanje, odnosno štucavica može biti prolazna, trajna (ako traje do dva dana) te dugotrajna

što uzrokuje štucanje i zašto štucamo

Prolazno štucanje u životu je doista često te ga svi s vremena na vrijeme iskusimo ovisno o podražaju dijafragme (ošita). Riječ je o kupolastom mišiću smještenom između pluća i želuca koji se spušta kad udahnemo zrak u pluća, a pri izdisaju se opušta te vraća u početni položaj. No, ako mu nešto smeta ili ga nadražuje, dolazi do njezinog nevoljnog grčenja, iznenadnog uvlačenja zraka te zatvaranja glasnica pri čemu nastaje karakterističan zvuk.

Prema trajanju, štucavica može biti prolazna, trajna (ako traje do dva dana) te dugotrajna ako traje do mjesec dana. Pritom su trajna i dugotrajna štucavica vrlo rijetke – ako štucate dan ili dva, svakako se trebate javiti liječniku kako bi se otkrio uzrok.

Prepoznajete li se? Ovo je 5 razloga zašto ste stalno umorni

Trening disanja u maternici

I dok se u odrasloj dobi štucanje promatra kao simptom, posljedica neke iritacije, bolesti, a ne kao aktivnost koja bi u organizmu imala konkretnu funkciju, kod fetusa i novorođenčadi uloga štucanja je itekako važna. Dr. Peter Kahrilas, profesor gastroenterologije i hepatologije s Medicinskog fakulteta Feinberg Sveučilišta Northwestern u Chicagu, objasnio je štucanje kao važnu vježbu respiratornog sustava fetusa.

Naime, u maternici fetus prima kisik putem placente (posteljice), no čim se dijete rodi, njegov ili njezin život ovisi o sposobnosti samostalnog disanja. Da bi to bilo moguće, dišni sustav mora biti uvježban. Štucanje bi moglo poslužiti u tom treningu fetusa izazivajući ponavljajuće kontrakcije mišića koji omogućavaju disanje, sugerira Kahrilas. „To je gotovo poput izometričkih vježbi… Pokušaš udahnuti, no potom zatvaraš dišni put što otežava udisanje“, objasnio je.

Ovu vježbu fetusi u maternici i novorođenčad često izvode. Studija britanskih znanstvenika objavljena nedavno u stručnom časopisu Clinical Neurophysiology“, navodi da prijevremeno rođena djeca „potroše“ na štucanje otprilike 1% svog vremena, odnosno oko 14 minuta dnevno. Istraživači su također zabilježili štucanje u maternici već u devetom tjednu trudnoće.

Savjeti za samopomoć

Spoznaja o ulozi štucanja u maternici i nakon poroda neće, nažalost, značajnije smanjiti nervozu koju bismo mogli osjetiti kad nas uhvati prolazna štucavica. Ako ste isprobali bakine savjete („drži dah čim dulje možeš“ ili „popij čašu vode“) te vam se nisu pokazali djelotvornima, možda biste kod sljedećeg „napada“ mogli pokušati s nekim od savjeta koje donose britanski NHS (National Health Service) i američki CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Disanje i pokreti tijela

 • Udahnite, zadržite dah desetak sekundi, pa potom polako izdahnite. Ponovite postupak tri ili četiri puta zaredom, a zatim napravite pauzu te pokušajte ponovo 20 minuta kasnije.
 • Dišite u papirnu vrećicu kraće vrijeme – pritom je važno da ne pokrijete glavu vrećicom.
 • Privucite koljena prsima te ih tako držite dvije minute.
 • Lagano pritisnite prsni koš; to se može postići naginjanjem prema naprijed.
Ljekovito bilje i kašalj: Anis, jaglac, timijan, trputac i ostali stižu u pomoć

Ublažite kašalj pomoću ljekovitog bilja

Ljekovito bilje pomoći će vam da ublažite kašalj, a neki od vaših saveznika su anis, jaglac, timijan, trputac, bijeli...

SAZNAJTE VIŠE

Jedenje i pijenje

 • Grgljajte ledenu vodu.
 • Pijte vodu sa suprotne strane čaše – ovu je tehniku teže riječima opisati, no može vam pomoći video. Dakle, napunite čašu vodom do vrha, sagnite se i popijte (koliko možete) vode sa strane čaše koja je suprotna onoj koja vam je najbliža (kad nagnete čašu prema sebi, moguće je da ćete malo vode proliti jer morate piti s „vanjskog“, udaljenog ruba).
 • Kapnite u usta nekoliko kapi octa.
 • Stavite u usta malo kristal šećera, pričekajte da se otopi te ga progutajte.
 • Polako ispijajte vrlo hladnu vodu.
 • Jako polako ispijte čašu tople vode do dna, bez uzimanja daha.
 • Tanku šnitu limuna stavite na jezik i cuclajte poput bombona.

Pritisak na određene točke

 • Povucite jezik rukom, držite ga za vrh i povlačite. Na taj način se stimulira živac vagus te se ublažava grčenje dijafragme što ponekad pomaže u prestanku štucanja.
 • Lagano pritisnite dijafragmu.
 • Lagano pritisnite obje nosnice dok gutate.

Ipak, najvažnije je smiriti se jer će prolazna štucavica najčešće proći sama po sebi – kako je počela, tako će i prestati. Neki čak kažu da ona najbrže i prolazi ako je ignoriramo. No, još jednom spomenimo i to da bi za štucavicu koja traje dan ili dva svakako trebalo potražiti liječnički savjet.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button