Zanimljivosti i savjeti - 26. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Prepoznajete li se? Ovo je 5 razloga zašto ste stalno umorni

Ako ste već dulje vrijeme umorni i bez energije, i uz dovoljan broj sati sna, provjerite ove simptome jer mogu upućivati na neke zdravstvene probleme

5 razloga zasto ste stalno umorni

Ujutro se teško budite, stišćući „snooze“ nekoliko puta, do podne ispijate treću kavu, poslije ručka jedva držite oči otvorene a navečer se osjećate slomljeno od žongliranja poslovnim i obiteljskim obavezama? Normalno je s vremena na vrijeme osjećati pad energije, ali ako se već dulji period borite s potrebom za snom usred dana, moguće je da nešto nije u redu.

Nemojte problem gurati pod tepih i rješavati ga energetskim pićima, kavom ili čokoladom. Donosimo popis pet stvari koje biste trebali prekontrolirati.

Odgodite budilicu: Znanstvenici otkrili zašto bi žene trebale spavati dulje od muškaraca

Izvadite krv

Muči li vas kroničan umor, usprkos kvalitetnom snu, zamolite liječnika za kompletnu krvnu sliku. Tako ćete provjeriti razine crvenih i bijelih krvnih stanica koje su odgovorne za prijenos kisika iz pluća u tkiva i za obranu organizma.

Ako ste vegetarijanac, zatražite i kontrolu vitamina B12 i feritina, proteina koji skladišti željezo u krvi. Niske razine obaju molekula mogu biti uzrok stalnom osjećaju slabosti i pospanosti.

Prekontrolirajte hormone štitnjače

Zbog nedovoljno aktivne štitne žlijezde možete se osjećati iscrpljeno.

Smanjeno lučenje hormona tiroksina (hipotireoza) usporava rad metabolizma pa uzrokuje umor, manjak koncentracije i slabost mišića. Neki od ostalih simptoma hipotireoze su dobivanje na težini, osjećaj hladnoće (i po toplom vremenu) te zatvor.

Funkcioniranje štitnjače možete provjeriti ciljanom krvnom pretragom (TSH, T3 i T4). Hormonima štitnjače jod je „gorivo“ bez kojeg ne mogu raditi. Mlijeko, škampi, puretina i blitva izvori su joda pa ih, uz liječničku preporuku, češće konzumirajte.

Provjerite manjka li vam magnezij

Magnezij je esencijalni mineral koji održava zdravlje živčanog sustava i mišićne funkcije, jednako kao što regulira šećer u krvi krvni tlak. Ali, jednako je važan i za proizvodnju energije. Bez magnezija, tijelo ne može proizvesti trifosfat ili ATP koje je glavno unutarstanično skladište energije.

Osnovni simptomi nedostatka magnezija su umor, slabost, grčevi u mišićima, bolovi, sindrom „nemirnih nogu“, problemi sa spavanjem, gubitak apetita. Imate li neke od ovih simptoma, jelovnik obogatite namirnicama bogatim magnezijem. To su namirnice poput avokada, sušenog voća, orašida i sjemenki. Također možete obogatiti jelovnik dodacima prehrani.

Štitnjača Mala žlijezda koja može uzrokovati velike probleme

Štitnjača: Mala žlijezda koja može uzrokovati velike probleme

Ako ne proizvodi uravnoteženu količinu hormona, nanosi štetu organizmu. Njena je primarna zadaća kontrola tjelesnog metabolizma, odnosno brzine kojom stanice...

SAZNAJTE VIŠE

Vodite brigu o mentalnom zdravlju

Na iscrpljenost gledamo uglavnom kao na fizički problem. Ali, zapravo, kroničan osjećaj umora jedan je od ključnih simptoma depresije pa nije na odmet, sumnjate li na to, preispitati svoje mentalno zdravlje.

Loše raspoloženje i depresija na život bacaju sivilo i smanjuju osjećaje zadovoljstva. Tipično ponašanje osobe koja pati od depresije uključuje zatvaranje u sebe i otkazivanje druženja na račun umora, ali ako zagrebete malo dublje pod površinu problema, razlog odbijanja socijalnih kontakata češće leži u trajnom lošem raspoloženju koje osobu može učiniti anksioznom.

Ako sumnjate na ovu dijagnozu, budite blagonakloni prema sebi i potražite pomoć i savjet obitelji, prijatelja ili stručnjaka.

Odložite mobitel prije spavanja

Ako ste cijeli dan prilijepljeni na ekrane; na poslu ste za računalom, u slobodno vrijeme na tabletu a navečer gledate televiziju ili „surfate“ po mobitelu, razlog vašeg umora može se skrivati upravo iza tih nesvjesnih radnji.

Brojne studije su pokazale da izlaganje jakom bijelom i plavom svjetlu, koje isijava iz digitalnih uređaja, može poremetiti kemikalije u našem mozgu, a posebno melatonin, hormon koji „smiruje“ sve funkcije u organizmu. Kada je razina tog hormona poremećena, spavamo loše što u konačnici rezultira time da smo čitav dan umorni, iako u krevetu provedemo osam sati. Barem sat vremena prije spavanja ugasite sve digitalne uređaje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button