Probava - 2. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Zašto nastaje bol u slezeni i kako ga se riješiti?

Slezena ima jako bitnu ulogu u obrani organizma od različitih infektivnih bolesti. Postoje bolesti slezene u kojima ju je ponekad potrebno odstraniti

slezena, bol u slezeni, splenektomija, splenomegalija, hipersplenizam

Postoje bolesti slezene u kojima je ponekad slezenu potrebno odstraniti, a isto tako i prilikom ozljeda trbuha i krvarenja u slezenu.

Slezena je mekan, spužvasti organ koji se nalazi na gornjem dijelu lijeve strane trbuha. Iako je okružena probavnim organima, slezena nema veze s probavom već ima važnu ulogu u hematopoetskom i imunološkom sustavu. Masa slezene je prosječno 150 grama.

Vezivna čahura oko slezene bogata je živcima te ako dođe do povećanja slezene, živci se podražuju i javlja se bol ispod lijevog rebra. Bol se može širiti u leđa ili lijevo rame. Slezena ima jako bitnu ulogu u obrani organizma od različitih infektivnih bolesti. Postoje bolesti slezene u kojima je ponekad slezenu potrebno odstraniti, a isto tako i prilikom ozljeda trbuha i krvarenja u slezenu.

Anemija ili slabokrvnost: Simptomi koje najčešće pripisujete stresu

Splenomegalija – povećana slezena

Kada se slezena poveća (splenomegalija), poveća se njena sposobnost da hvata i pohranjuje krvne stanice. Splenomegalija može smanjiti broj crvenih i bijelih krvnih stanica i krvnih pločica u krvotoku.

Slezenu mogu povećati mnoge bolesti. Kako bi točno utvrdio uzrok, liječnik mora razmotriti poremećaje koji se kreću od raka krvi do kroničnih infekcija. Kada povećana slezena uhvati veliki broj nenormalnih krvnih stanica, stanice slezenu opterete, ometajući njenu funkciju.

Kada slezena ukloni previše krvnih stanica iz krvnog optoka (hipersplenizam), mogu se razviti različiti problemi uključujući anemiju (premalo crvenih krvnih stanica), česte infekcije (zbog premalo bijelih krvnih stanica) i probleme s krvarenjem (zbog premalo krvnih pločica). Prevelika slezena hvata i normalne krvne stanice uništavajući ih zajedno s nenormalnima.

Povećana slezena ne uzrokuje mnogo simptoma i nijedan od njih ne otkriva specifični uzrok povećanja. Kako povećana slezena leži u blizini želuca i može ga pritiskati, osoba se može osjećati punom nakon uzimanja malog obroka ili čak ako i ne jede.

Simptomi povećane slezene

Osoba može imati i bol u trbuhu ili u leđima u području slezene; bol se može širiti u lijevo rame, naročito ako dijelovi slezene ne dobivaju dovoljno krvi i počinju odumirati.  Pretrage krvi pokazuju smanjen broj crvenih krvnih stanica, bijelih krvnih stanica i krvnih pločica. Kada se krvne stanice ispituju pod mikroskopom, njihov oblik i veličina mogu uputiti na uzrok povećanja slezene.

Pregled koštane srži može otkriti rak krvnih stanica (kao što je leukemija ili limfom) ili nakupljanje neželjenih tvari (kao što su bolesti skladištenja ili pohrane). Takvi poremećaji mogu dovesti do povećanje slezene. Pretrage jetrene funkcije pomažu utvrditi je li uz slezenu oštećena i jetra.

Potpuno zdrave osobe tijekom trčanja ili plivanja mogu osjetiti bol ispod lijevog rebrenog luka. Neki smatraju da je razlog boli pomicanje dijafragme (mišića za disanje) zajedno s jetrom i želucem i njihovim ligamentima, drugi smatraju da je uzrok povećan protok krvi kroz slezenu i njeno povećanje, treći da je problem u nepravilnom disanju.

Mora nas ponekad i boljeti

Nisu ugodni, ali su potrebni: zašto nas mora boljeti?

Osjet bola jedan je od vitalnih znakova kojim organizam reagira na vanjski štetni podražaj jer izaziva reakciju tijela i...

SAZNAJTE VIŠE

Život bez slezene je moguć

Ako iskusite bol u trbuhu vezanu za vježbu slijedite sljedeće savjete: usporite malo s ritmom vježbe, duboko i polako udahnite i izdahnite nekoliko puta, rukama pritisnite bolno mjesto, nemojte jesti neposredno pred trening, vježbajte češće i imat ćete manje sličnih tegoba.

Život bez slezene je moguć, zato se u teškim situacijama kad postoji opasnost od rupture (puknuća), slezena kirurški uklanja (splenektomija) da bi se spriječilo masivno krvarenje. Splenektomija je potrebna i u teškim anemijama ili ogromnim splenomegalijama kada izrazito narušava kvalitetu života.

Pacijenti s povećanom slezenom trebaju izbjegavati kontaktne sportove i velike napore. U automobilu treba biti vezan sigurnosnim pojasom i kad je slezena zdrava, jer se time izbjegava ozljeda slezene.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button