Dijabetes - 15. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Samokontrola šećera: gotovo najvažniji čimbenik u liječenju šećerne bolesti

U kontroli i liječenju dijabetesa pacijent igra najvažniju ulogu. Bez njegovog aktivnog sudjelovanja, liječenje nije moguće provesti

kontrola dijabetesa dijabetes secerna bolest lijecenje secerne bolesti

Šećerna bolest, kao niti jedna druga bolest, zahtjeva punu uključenost oboljelog, prvenstveno u pridržavanju plana prilagođene prehrane, održavanju tjelesne aktivnosti i tek potom u uzimanju propisanih lijekova.

Kako bi se smanjile oscilacije šećera u krvi (zapravo glukoze u krvnoj plazmi), previše snižene ili povišene vrijednosti (hipoglikemije i hiperglikemije) koje nastaju zbog velike ovisnosti razine glukoze o uzetom obroku, tjelesnoj aktivnosti i dozi lijeka, bolesnik mora redovito samokontrolirati šećer.

Neovisno jeste li veliki ili mali, o dijabetesu se misli dok smo zdravi

Zašto je važno vođenje dnevnika

Rezultati samokontrola glukoze u krvi bilježe se u dnevnik mjerenja, a pacijentu omogućuju razumijevanje utjecaja vrste i količine obroka, intenziteta tjelesne aktivnosti i redovitosti uzimanja lijeka na sadržaj glukoze u krvi. Tako pacijent može bolje održavati dogovorene ciljne vrijednosti glikemije.

Naime, cilj liječenja šećerne bolesti jest održavanje ciljne vrijednosti šećera kako bi se smanjio rizik nastanka komplikacija bolesti. Također, dnevnik daje liječniku uvid u kretanje vrijednosti glukoze u duljem periodu kako bi se mogla prilagoditi terapija.

Vaš „kućni laboratorij“

Za kućno mjerenje glukoze u krvi bolesnici dobivaju komplet za mjerenje, koji se sastoji od glukometra (aparatića), senzor elektroda (test – trakica) i lanceta s lancetarom (iglica) za vađenje krvi iz prsta.

Na tržištu se nalaze glukometri različitih proizvođača, više manje podjednake kvalitete, a uz svaki tip dolaze određene senzor elektrode. Razlikuju se u obliku i veličini brojeva na zaslonu te nekim znakovima upozorenja hipo ili hiperglikemija u vidu različitih boja ili zvučnih signala.

Za mjerenje je važno da pacijent uvijek koristi samo svoj glukometar, zbog toga što će dozvoljeno malo odstupanje u izmjerenim vrijednostima uvijek biti isto, pa neće utjecati na rezultat. Nikad nije dobro provjeravati i uspoređivati rezultate svojeg glukometra s nečijim tuđim, već ako mu treba provjeriti točnost, tada se može napraviti kontrola nalaza šećera iz iste kapljice krvi na glukometru i u laboratoriju.

Vrijeme i učestalost mjerenja glukoze u krvi različito je od pacijenta do pacijenta i ovisi o planu liječenja. Najčešće se mjeri ujutro natašte, prije jela i dva sata nakon jela, no neki mogu mjeriti i tijekom noći ili nakon tjelesne aktivnosti, a svi trebaju mjeriti ako se osjećaju loše.

Upute za ispravno mjerenje

Za ispravno mjerenje treba slijediti upute kako bi se izbjegli pogrešni rezultati:

  • Ruke je potrebno oprati toplom vodom i sapunom te ih dobro posušiti. Topla voda poboljšava kapilarnu cirkulaciju i olakšava dobivanje kapljice krvi nakon uboda. Jagodica prsta se ne smije gnječiti, već se može blago izmasirati prst pokretima od korijena do vrha. Gnječenjem prsta rezultat može biti lažno snižen ili povišen čak i do 20%. Vlažne ruke ili ostaci hrane na rukama mogu dati pogrešne rezultate.
  • U kućnim uvjetima dezinfekcija alkoholom nije potrebna, a i kada se koristi treba dobro posušiti prst, obrisati prvu kapljicu krvi i za mjerenje upotrijebiti drugu kapljicu. Miješanje alkohola s krvi uzrokuje lažno sniženi rezultat.
  • Pripremiti lancetar, glukometar i test-traku te nakon umetanja test-trake u glukometar pričekati signal da je aparat spreman za mjerenje.
  • Za ubod treba uvijek koristiti novu lancetu, jer je korištena tupa i uzrokuje bolni ubod i ozljedu. Svaki lancetar omogućuje različitu dubinu uboda, ovisno o debljini kože. Kapljica krvi treba biti dovoljno velika (kao bubamara) jer premala kapljica uzrokuje pogrešku (neki glukometri pokazuju grešku i dozvoljavaju dopunjavanje test – trake). Iskorištene lancete najbolje je odložiti u čvrstu posudu te dogovoriti s liječnikom gdje je odlagati kad se napuni.
  • Test-trake treba čuvati točno prema uputama proizvođača (paziti na temperaturu čuvanja i vlagu) i nikada ne koristiti one kojima je prošao rok trajanja. Kod nekih se razlikuje rok trajanja prije i nakon otvaranja kutije
vitamini i minerali za dijabetes

Obratite pažnju na ove minerale i vitamine koji pomažu kod dijabetesa

Dijabetes je bolest od koje pati velik broj ljudi, no znate li koji vitamini i minerali igraju važnu ulogu...

SAZNAJTE VIŠE

Rezultat treba zabilježiti u dnevnik mjerenja te ako je moguće upisati i prethodni obrok (sadržaj, vrijeme mjerenja) i/ili tjelesnu aktivnost. Za unos više podataka postoje vrlo praktične aplikacije za pametne telefone.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button