Zdrava prehrana - 1. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Zimska tradicionalna jela na zdraviji način

Zima je i dosta kuhamo grahorice, kiseli kupus i repu. S njima obično, ruku pod ruku idu slanina i kobasice. No jesu li oni baš najkvalitetniji odabir?

zdrava zimska jela kiseli kupus kobasice slanina

U ovo doba godine na stolu nam je češće grah varivo s kobasicom, kiseli kupus sa slaninom i slično. Ta masna, energijom bogata jela bila su prije 100-tinjak godina primjerena ljudima koji su cijeli dan orali ili kopali. No, vremena se mijenjaju i naravno da „purica z mlinci“ više nije za one koji rade u uredu te se inače slabije kreću. Tradicije i masne zimske hrane se je teško odreći, no želimo li sačuvati i unaprijediti svoje zdravlje, treba biti otvoren kompromisima.

Bogati vegetarijanski tjedni jelovnik

Želimo li uvesti neka poboljšanja u svoju prehranu, krenimo od onog što je dobro i pohvalno. Kiseli kupus, repa i mahunarke svakako su dobrodošle namirnice naših jelovnika. Mudro kombinirane s drugom hranom doprinose poboljšanju prehrambenih navika, jačanju imuniteta i očuvanju zdravlja.

Kiseli kupus i repa

Kiseli kupus i repa dobivaju se aktivnošću bakterija mliječno-kiselog vrenja. Njihova je korist za zdravlje višestruka. Ove namirnice su bogate vlaknima koja pomažu radu crijeva i njihovom redovitom pražnjenju. Od nedvojbene je to koristi u zimskim mjesecima kada jedemo malo težu hranu i, nažalost, ne krećemo se dovoljno. Osim toga, kisela repa i kupus sadrže vitamin C i dobre probiotičke bakterije, a uz to njihova prisutnost na jelovniku poboljšava iskoristivost hranjivih tvari iz druge hrane. Sve to zajedno doprinosi, u ovom nezgodnom vremenu, prijeko potrebnom jačanju imuniteta.

Ako je suditi po hladnoći ove jeseni, zimu ćemo dobro zapamtiti. Zasigurno će biti dosta sarme na stolu. No, o svojoj prehrani i zdravlju trebamo brinuti svaki dan. Želite li smanjiti prisutnost masti i kolesterola u jelu, nadjev za sarme neka bude od nemasnog mesa. Uz sarme neka na tanjuru bude dosta kiselog kupusa, a pire krumpir, umjesto s vrhnjem, napravite s mlijekom ili, još jednostavnije, pripremite čisti slani krumpir s peršinom.

Tu je i mađarski Szekely gulaš; pikantno jelo od kiselog kupusa, luka i svinjetine. Udomaćio se u našoj kuhinji. Meso koje koristite u njegovoj pripremi neka bude nemasno, a slaninu izostavite. I njegov prilog može biti kuhani krumpir. U igri su još palenta i kuhani ječam.

Ječam     

Iako je, nažalost, rijetko prisutan na našem jelovniku, ječam je prilog i sastojak variva za poželjeti. U njemu je beta-glukan, topljivo prehrambeno vlakno. Doprinosi aktivnošću makrofaga koji proždiru nepoželjne mikroorganizme i tako jača naš imunitet. Kako biste povećali sadržaj vlakana u prehrani, kao prilog mesnim umacima zajedno skuhajte rižu i ječam. Mali savjet: kada stavite ječam i rižu kuhati u vodu, jednom promiješajte i to je to. Nemojte više miješati jer će ječam zagorjeti.

Zanimljivo jelo s ječmom svakako je i maneštra. Svatko za ovo varivo ima svoj recept, no nepogrešiva je kombinacija graha, ječma, kukuruza, luka, češnjaka i mrkve. I u nju se mogu dodati kobasice. Umjesto toga, daleko je zdravije skuhati maneštru bez mesa, pa joj naknadno pridružiti kosani nemasni odrezak. Za konkretan i kvalitetan ručak, dodajte još salatu od svježeg ili kiselog kupusa, svježe skuhane cikle, zelenu salatu ili slično.   

Mahunarke

O mahunarkama je već bilo riječi, no ipak treba podsjetiti kako su itekako korisne tijekom zimskih mjeseci. Sadržaj bjelančevina i vlakana u njima nam daje osjećaj sitosti, a činjenica da se jednostavno kombiniraju s cjelovitim žitaricama navodi na njihovo češće uključivanje u naš jelovnik.

Jedno od starih jela dalmatinska je jota – jušno jelo od kiselog kupusa i graha. I ovdje se, umjesto masnih suhomesnatih proizvoda, preporučuje kosani odrezak ili kotlet s kojeg je uklonjena vidljiva mast. Jota se izvrsno ljubi s crnim ili integralnim kruhom. Ako je k tome još i domaći, gastro doživljaj je zajamčen.      

Češnjak

Mnogi imaju odbojnost prema češnjaku, no tko ga jednom prigrli, teško se odriče dobrobiti koje nudi zdravlju. Ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje te je od koristi u liječenju različitih tegoba dišnih putova. Uz to se znanstvenim istraživanjima pokazalo kako česta prisutnost češnjaka u prehrani smanjuje rizik za pojavu gripe i prehlade.

Češnjak se odlično uklapa u sva variva i umake. Super je i namaz od  svježeg sira, čilija i  češnjaka. S raženim kruhom i kiselim mlijekom jača vaš imunitet već od samog jutra.

karantena-stres-imunitet-zdrava-prehrana-prejedanje

Da, može se! Izgubite višak „karantenskih“ kilograma te istovremeno ojačajte imunitet

Manjak fizičke aktivnosti, stres i emocionalno prejedanje kod mnogih su ostavili traga na liniji. Uz ove savjete vratite vitak...

SAZNAJTE VIŠE

Imuno namaz       

Sastojci:

  • svježi sir
  • češnjak
  • mljevena čili paprika

Priprema: pomiješajte zajedno svježi sir, mljeveni čili i sitno izrezani češnjak. Pripremite ovu smjesu svaki put svježu jer stajanjem češnjak mijenja okus namazu

Vjerujem da ćete neke od ovih ideja primijeniti i u svom jelovniku. Svima želim dobro zdravlje i da zajedno što bezbolnije prebrodimo ovu krizu.

Vesna Bosanac je autorica knjige „Prehrana mladih sportaša“. Savjete o prehrani sportaša možete pronaći na njezinom Instagram profilu te na stranici www.prehranasportasa.com.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button