ADIVA Plus sadržaj - 21. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Mirela Marić, mag. nutricionizma, Poliklinika Aviva, ADIVA Plus sadržaj

Vodič kroz zdravu detoksikaciju

Detoks se ovih tjedana spominje na svakom koraku. No kad se govori o detoksikaciji organizma, koju je svakako poželjno provoditi s vremena na vrijeme, treba znati pravila jer u protivnom možemo ugroziti zdravlje

detoksikacija organizma

Ubrzani tempo života, prisutnost toksina oko nas u hrani i zraku, utječu na opće stanje našeg organizma. Činjenica je kako bismo povremeno trebali očistiti naš organizam od toksina. Općenito, detoksikacijska dijeta je kratkotrajna dijeta koja:

 • minimalizira količinu unosa štetnih tvari- kemikalija,
 • potiče hranu bogatu vitaminima, nutrijentima i antioksidansima, a koju tijelo treba za detoksikaciju te
 • sadrži namirnice i tekućinu, poput vlakana i vode, koji izvlače i eliminiraju otrove povećavajući frekvenciju probave i uriniranja.

Post kao način detoksikacije organizma

Jedna od tradicionalnih metoda čišćenja organizma (ili detoksa), koja se upražnjava u gotovo svim kulturama na svijetu je post.

Promijenite životni stil: Kako trajno smršavjeti?

Vrsta posta može se razlikovati, ovisno o tradicijama. Post u nekim religijama i kulturama zahtijeva odricanje od mesa i drugih proizvoda životinjskog porijekla, cjelodnevno gladovanje ili suzdržavanje od određene vrste hrane određene dane u tjednu ili tijekom godine.

Tijekom posta ne treba jesti nikakvu industrijsku ili brzu hranu, a nikotin, kofein i alkohol treba u potpunosti zaboraviti. Naravno, treba imati na umu da je za pravilnu eliminaciju toksina iz organizma potrebno piti dovoljno vode (preporuke nutricionista su 8 do 10 čaša na dan) te imati na umu da što manje toksina unosimo u organizam.

Metode posta

Uklanjanje otrova iz organizma, što je temeljno značenje pojma detoksikacija, može se provesti na različite načine, a svatko će odabrati prema vlastitim ciljevima i mogućnostima.

Najčešće koristimo nekoliko metoda posta: post vodom, post sokovima, post kašama od svježeg voća i povrća, dijeta sa sirovom hranom i eliminacijska dijeta.

 • Post vodom – najjednostavniji, ali i najintenzivniji način detoksikacije. Tijekom posta uzima se samo voda, i to po mogućnosti izvorska. Potrebno je piti najmanje dvije litre vode dnevno. Trajanje posta ovisi o općem stanju pojedinca. Ovakva detoksikacija je najbrža, ali i potencijalno najopasnija. Ubrzano izlučivanje nakupljenih toksina može prouzročiti razne tegobe jer brzo dolazi do iscrpljenosti i nemogućnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Stoga se ovaj post preporučuje samo kratko vrijeme.
 • Post sokovima – tijekom ovoga posta dopušteni su samo svježe pripremljeni sokovi od sirovog voća i povrća te biljni čajevi i voda. Baza su sokovi od zelenog povrća. Post sokovima čisti tijelo, a u isto vrijeme ga opskrbljuje hranjivim tvarima. Detoks s biljnim sokovima poželjno je provoditi ne duže od tri dana.
 • Post kašama od svježeg voća i povrća – za razliku od posta sokovima, konzumiranje kašama omogućuje i unos vlakana, koja daju osjećaj sitosti te pospješuju izlučivanje stolice. Detoksikacija uslijed posta kašama je srednjega intenziteta, ali se podnosi puno lakše od prethodnih tipova posta.
 • Dijeta sa sirovom hranom – Prehrana sirovom hranom sve češće postaje stilom života brojnih ljudi koji žele poboljšati kvalitetu života. Sirove namirnice se smatraju živima te nam donose vitalnost i svježinu. Sirova hrana sadrži enzime koji pomažu radu jetre i otpuštanju otrova. Ovakva detoksikacija je postupna i najčešće nema nuspojava.
 • Eliminacijska dijeta – Detoksikacija se provodi eliminacijom namirnica koje smo ocijenili potencijalno štetnima za naše zdravlje. To mogu biti prerađene i teško probavljive namirnice, mliječni proizvodi, crveno meso ili pšenica. Eliminacijska dijeta je također izvrsna priprema za post. Takav zdravi režim prehrane nam može biti i uvod za mršavljenje i održavanje tijela u formi tijekom cijele godine.

Općenita pravila detoksikacije

 1. 1. Koji god program detoksikacije odabrali, uvijek je važno da koristimo čiste, organske namirnice.
 2. 2. Izbjegavajte prerađenu hranu, šećer, sol i rafinirane namirnice poput bijelog brašna i riže.
 3. 3. Preporučuje se izbjegavanje namirnica koje izazivaju kiselu reakciju u organizmu, a to su crveno meso, povrće i voće koje sadrži škrob te pšenica i mliječni proizvodi.
 4. 4. Svakako treba izbaciti alkohol, duhan i kofein.
 5. 5. Ako je moguće, provodite čim više vremena na svježem zraku i u prirodi.
 6. 6. Nemojte zaboraviti na tjelesnu aktivnost, ali je prilagodite trenutačnom načinu prehrane i dostupnoj razini energije.

Trajanje detoksikacije

Trajanje ovisi o odabranom tipu detoksikacije, postavljenim ciljevima, ali i općem zdravstvenom stanju pojedinca.

Logično je pravilo da rigorozniji programi detoksikacije (poput posta vodom ili sokovima) traju kraće, a umjereniji dulje.

U svakom slučaju, uvijek je dobro prije početka detoksikacije posavjetovati se s liječnikom. Dakle, razne vrste posta mogu donijeti brojne prednosti za naš organizam – i fizičke i psihičke. S razlogom  ga nazivaju čudotvornom terapijom jer je lista tjelesnih stanja poboljšanih postom dugačka i raznolika. Riječ je o alergijama, artritisu, probavnim smetnjama, kožnim tegobama, kardiovaskularnim bolestima, astmi, karcinomu i drugima.

Prednosti posta

Neke od prednosti posta su:

 • obnavljanje crijevne flore,
 • uklanjanje nadutosti i oteklina,
 • čišćenje kože,
 • gubitak suvišnih kilograma,
 • vitalnost,
 • ublažavanje bolesti i tegoba,
 • jačanje imuniteta,
 • jasnije misli i bolja koncentracija,
 • rasterećenje probavnog sustava,
 • bolje opće raspoloženje.

Prije i nakon posta

Pripremite se za post tako da nekoliko dana prije posta jedete manje obroke i lakša jela. Dok postite, nemojte previše vježbati. Lagana je vježba dobra, čak se i preporučuje, ali teže vježbe ostavite za neko drugo vrijeme. Hodanje je prikladna rekreacija za vrijeme posta.

Ne zaboravite se puno odmarati – kad god osjećate potrebu za snom, odspavajte malo. Prekid posta treba biti lagan, baš kao i početak. Polako uvodite u jelovnik normalnu hranu.

Nemojte se nakon posta vratiti starim navikama. Pokušajte jesti samo ono što je najbolje za vaš organizam!

Nuspojave

Detoksikacija može uzrokovati i neke neugodne nuspojave. To se obično događa odmah na početku, kada nakupljeni otrovi nastoje čim prije izaći iz tijela. Neke od mogućih nuspojava su:

 • glavobolja,
 • mučnina,
 • curenje iz nosa ili
 • proljev.

Nemojte posustati, jer su upravo to simptomi započetog uklanjanja otrova iz tijela i ne bi trebali potrajati. Spomenute tegobe će ubrzo zamijeniti blagotvorni učinci detoksikacije. Uklanjanje otrova iz organizma donosi brojne dobrobiti koje se očituju na različite načine, a to varira od osobe do osobe.

detoksikacija i zdrava prehrana - stetne tvari

Poticanjem prirodnih procesa detoksikacije do dobrog zdravlja

Nerazumno je voditi neuredan život, a onda dva, tri puta godišnje provoditi tzv. kure detoksikacije da bismo se riješili...

SAZNAJTE VIŠE

Kada i kome se detoksikacija ne preporučuje

Detoksikacija se ne preporučuje u sljedećim stanjima:

 • ako ste dijabetičar ovisan o inzulinu,
 • ako ste trudni ili dojite,
 • ako uzimate lijekove kod kojih je važna stabilna koncentracija krvi,
 • ako bolujete od bilo koje bolesti u kojoj bi promjena kemijske ravnoteže u organizmu mogla biti opasna,
 • ako bolujete od raka ili druge bolesti u naprednom stadiju i zbog toga naglo gubite na težini,
 • detoksikacija se ne preporučuje djeci.

Detoksikacija, osobito dužega trajanja, trebala bi se provoditi uz nadzor liječnika. Posebno je važno konzultirati se s liječnikom ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button