Dijeta i mršavljenje - 20. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Zdravstvene tegobe koje mogu otežati mršavljenje

Nezdrav način života ima brojne negativne posljedice vezano uz naše zdravlje, a koje nerijetko dovode do nakupljanja suvišnih kilograma ili pak otežavaju njihov gubitak

mrsavljenje

Kada je riječ o mršavljenju, najviše se govori o raznim dijetama, vježbama, pripravcima poput čajeva i tableta, tretmanima oblikovanja tijela u kozmetičkim salonima i estetskim klinikama… Uglavnom se sve svodi na neko „izvanjsko“ sredstvo ili zahvat koji se nude kao spasonosno rješenje protiv prekomjernih kilograma, no problem je često mnogo dublji i složeniji.   

Moderna bajka o flasterima za mršavljenje

Mnoge zdravstvene tegobe izravna su posljedica navika tipičnih za današnjicu: stresnog dnevnog tempa bez predaha, loše prehrane, nespavanja, nekretanja, pušenja, alkohola… Njihovi štetni utjecaji „zbrajaju“ se u organizmu, čime se stvara „podloga“ za nastanak raznih poremećaja koji, među ostalim, potiču debljanje. 

Inzulinska rezistencija i rezistencija na leptin

Nezdrav način života smatra se vodećim uzrokom takozvane tihe ili tinjajuće kronične upale, koja se očituje samo „općenitim“ simptomima poput manjka energije, probavnih tegoba, glavobolje, neraspoloženja… Sve je više znanstvenih dokaza da takvi prikriveni upalni procesi u organizmu potiču nastanak brojnih bolesti, od povišenog tlaka, masnoća i šećera u krvi pa sve do neurodegenerativnih bolesti i karcinoma. Također postoje dokazi da tinjajuća kronična upala pridonosi inzulinskoj rezistenciji.

Inzulin ima niz važnih funkcija u organizmu, uključujući to da se pomoću njega tjelesne stanice opskrbljuju glukozom te tako tijelo dobiva potrebno „gorivo“. Pritom inzulin održava razinu glukoze u krvi stabilnom. No, već spomenuti nezdrav način života potiče prebrzi porast razine glukoze u krvi, pa gušterača pojačano izlučuje inzulin nastojeći održati glukozu u normali. Ako je količina inzulina dugotrajno povećana, njegov višak postaje preopterećenje. Uslijed toga smanjuje se osjetljivost stanica na inzulin, a time i njihova sposobnost da preuzmu glukozu. Ukratko, šećer u krvi se nagomilava, umjesto da se iskoristi. To stanje naziva se inzulinskom rezistencijom, a ona je najčešće povezana s debljinom.

Sve je više istraživanja koja povezuju tinjajuću kroničnu upalu i s rezistencijom na leptin, hormon koji regulira osjećaj sitosti u mozgu. Ako mozak ne primi taj signal na odgovarajući način nego postane neosjetljiv na njega, povećava se potreba za hranom, što postaje „okidač“ za debljanje.

Neravnoteža kortizola

Postoje i teorije da su spomenuta stanja rezistencije na inzulin i leptin povezana s neravnotežom kortizola u organizmu.

Kortizol, kojeg izlučuju nadbubrežne žlijezde, najpoznatiji je kao stresni hormon jer olakšava prilagodbu organizma na najrazličitije stresove s kojima se svakodnevno suočavamo. No, kortizol je bitan i za mnoge druge tjelesne funkcije, uključujući rad imunološkog sustava, krvni tlak, metabolizam bjelančevina, ugljikohidrata i masti… Kortizol utječe i na ravnotežu hormona važnih za regulaciju teka: već spomenuti leptin, te grelin. Iz toga je jasno zašto je stres višestruko povezan s debljanjem – među ostalim, zato što povišena razina kortizola može potaknuti prejedanje i nakupljanje masnoća.

Previše kortizola u organizmu pridonosi i nastanku sindroma policističnih jajnika, te hipotireozi (smanjenoj funkciji štitnjače), a za oba ta stanja karakteristično je debljanje, odnosno otežano mršavljenje. 

Neispavanost

I neispavanost može izazvati ozbiljnu hormonsku zbrku praćenu nakupljanjem kilograma. Naime, regenerativni hormoni koji se izlučuju noću dok spavamo – melatonin i hormon rasta – vrlo su važni za metabolizam i normalnu regulaciju teka. Stoga su osobe koje premalo spavaju sklonije impulzivnom posezanju za hranom i debljanju.

debljanje i metabolizam

Nove spoznaje: usporavanje metabolizma nije odgovorno za višak kilograma

Prevladavalo je uvjerenje da debljanje počinje od trećeg desetljeća zbog usporavanja metabolizma, a da poseban problem imaju žene u...

SAZNAJTE VIŠE

Kako „posložiti“ tijelo

Koliko god se ova priča možda doimala kompliciranom, iz nje proizlazi jasno rješenje: za održavanje normalne tjelesne težine ključni su redovito spavanje, uravnotežena prehrana, tjelovježba i rasterećenje od stresa – primjerice, odlično pomažu vježbe disanja i boravak u prirodi.

Stručnjaci preporučuju da je pritom važno imati definiran plan kojim treba obuhvatiti svih 24 sata u danu: buđenje, obroke, higijenu, posao i druge obaveze, tjelesnu aktivnost, odlazak na spavanje… Uspostavite li pravilan bioritam, i vaše tijelo će se skladno „posložiti“.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button