Dijeta i mršavljenje - 17. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Moderna bajka o flasterima za mršavljenje

Kada je riječ o čudima i čarolijama, mnogi u njih i dalje žele vjerovati. No, transdermalni flasteri koji će otopiti višak kilograma u tren oka i bez vašeg truda, nisu baš ništa više od bajke za odrasle

flasteri-za-mrsavljenje-mrsavljenje-gubitak-kilograma-visak-kilograma

Flasteri za mršavljenje sve su popularnija alternativa dijetama. Jer dijeta, dakako, zahtijeva određenu discipliniranost, dok proizvođači flastera za mršavljenje tvrde da se pomoću njih tjelesna težina može normalizirati bez ikakvog truda i promjene životnih navika. Samo se jednom dnevno nalijepi flaster na problematičnu zonu koju želite stesati (npr. trbuh ili bokovi) i to je – to.

Je li dijeta 16:8 baš toliko dobra kao što se priča?

Navodno možete i dalje jesti što hoćete i ne morate vježbati, a flaster će već u roku od jednog ili dva tjedna potaknuti tijelo da počne ubrzano „sagorijevati“ masnoće. Tako u mjesec dana možete izgubiti čak desetak ili više kilograma. Navodno…

Transdermalni flasteri u medicini

Priča o flasterima za mršavljenje moderna je bajka koja se poziva na naizgled uvjerljive činjenice. Naime, tehnologija transdermalnih flastera – koji otpuštaju aktivne tvari kroz kožu u krvotok – primjenjuje se u medicini. Postoje, primjerice, transdermalni flasteri za sprečavanje simptoma bolesti kretanja (takozvane putne mučnine), za odvikavanje od cigareta te za kontracepciju i hormonsku nadomjesnu terapiju u (post) menopauzi. Također, postoje flasteri s analgeticima za liječenje boli. Ali i flasteri što sadrže određene lijekove za neuropatiju, hipertenziju, migrenu, ADHD, depresiju, demenciju…

Kao glavna prednost transdermalne primjene lijekova, navodi se zaobilaženje probavnog sustava. Budući da se lijek ne uzima na usta, on ne opterećuje jetru i druge organe važne za metabolizam. Ujedno se sprječava gubitak aktivnih sastojaka koji inače u znatnim količinama „nestanu“ u probavnim procesima. Direktnim prelaskom iz kože u krvotok poboljšava se bioraspoloživost, a time i učinkovitost lijeka.

No, to doista nije lako postići. Koliko god se koža doimala mekanom i osjetljivom, ona je ustvari vrlo otporna barijera. Velik je izazov za znanstvenike „provesti“ kroz kožu ljekovite sastojke iz transdermalnih flastera kako bi se u organizmu kontrolirano otpuštali u određenim vremenskim razmacima. Stoga je vrlo ograničen broj lijekova s dokazanim terapijskim učinkom u transdermalnom obliku.

Bio jednom jedan čaroban flaster…

Među njima nisu flasteri za mršavljenje – važeći je stav svjetske znanstvene zajednice da nema uvjerljivih dokaza o njihovoj djelotvornosti. Flasteri za mršavljenje, kao i brojni drugi pripravci, još uvijek se nalaze u sivoj zoni. Prodaju se ponajprije online, bez odgovarajućeg nadzora, s mnogo bombastičnih izjava o superdjelotvornim prirodnim sastojcima, a često su to egzotične biljke i gljive o kojima šira javnost ne zna ništa. Nema jamstva da su proizvodi stručno ispitani. Stručnjaci se u pravilu spominju tek općenito i maglovito, bez konkretnih poveznica.

Ipak, sve vrvi tvrdnjama da flasteri nisu učinkoviti samo u mršavljenju, nego „pomažu regulirati funkcije endokrinog sustava“ kao i povišen tlak i kolesterol u krvi. Sve je popraćeno „čudesnim“ svjedočanstvima ljudi bez prezimena. Kažu, nikako nisu mogli smršavjeti, ali napokon im je s flasterima život krenuo nabolje te su sada vitki, sretni i uspješni.

Pravilno i zdravo mrsavljenje

Pravilno i zdravo mršavljenje

Pretilost je stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu. Za mršavljenje s dugoročnim uspjehom pretile osobe moraju imati dobru...

SAZNAJTE VIŠE

Možda je najveća ironija to što u preporukama za uporabu flastera za mršavljenje (koji navodno ne zahtijevaju ništa osim toga da ih nalijepite na kožu) uvijek stoji  da bi za najbolji učinak trebalo piti puno vode, izbjegavati hranu koja obiluje mastima i šećerom te provoditi umjerenu tjelesnu aktivnost (npr. hodanje ili bicikliranje) najmanje pola sata dnevno.

Vraćamo se, dakle, na ono što duboko u sebi već znamo – da ključ promjene nije u čudotvornim pripravcima, nego u jednostavnim životnim navikama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button