Dijeta i mršavljenje - 18. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Sve verzije poluprekidanog posta

Intermittent fasting izrazito je popularan u današnje vrijeme jer je prilagođen suvremenom stilu života te nije iscrpljujuć. Međutim, daleko je od idealne dijete prikladne za sve

intermittent fasting dijeta povremeni post

U današnje vrijeme životni tempo vrlo je promjenjiv, pa se osobito cijeni fleksibilnost. Očigledno je to i u prehrambenim trendovima: umjesto strogih dijeta, propagira se praktično jedenje što se ne temelji toliko na ograničavanju, koliko na prilagođavanju. Pritom se je modernizirao i post – to više nije klasično poimanje posta kao potpunog i poduljeg odricanja od hrane tijekom kojeg se isključivo pije voda. Suvremene verzije posta balansiraju između nejedenja i jedenja, a najpopularnija je takva metoda takozvani poluprekidani post (intermittent fasting).

Fizička kondicija ili tjelesna težina: što je važnije za naše zdravlje?

Poluprekidani post provodi se naizmjeničnim suzdržavanjem od hrane i konzumiranjem hrane, u određenim vremenskim razmacima tijekom dana. Najčešće se prakticira u omjeru 16:8 (šesnaest sati nejedenja i osam sati tijekom kojih se može jesti) jer se to relativno jednostavno može uklopiti u svakodnevicu. Svatko može odabrati satnicu koja mu najbolje odgovara, a mnogima je najlakše da razdoblje kad se može jesti bude od jutra do popodneva, dok razdoblje posta traje uvečer i tijekom noći. U razdoblju bez hrane piju se voda i nezaslađeni čajevi, a može se piti i kava, ali samo ako nema nepovoljnog utjecaja na zdravstveno stanje i ne potiče želju za jelom.

Izaberite svoju inačicu

Poluprekidani post pojavljuje se u raznim inačicama koje se ponajprije razlikuju u vremenskom rasporedu:

  • Trend intermittent fastinga nastao je iz takozvanog 5:2 posta koji se provodi tako da je pet dana u tjednu prehrana uobičajena, bez kontrole kalorija, a preostala dva dana uzima se mala količina hrane, u prosjeku 500 kalorija dnevno.
  • Već spomenuta satnica 16:8 najomiljenija je verzija intermittent fastinga – šesnaest sati u danu se posti (samo se piju voda i nezaslađen čaj), a tijekom preostalih osam sati može se jesti. 
  • Popularan je i 12-satni post, a najčešće se provodi u razdoblju od 19 sati do 7 sati sljedećeg dana, odnosno preko noći.
  • 24-satni post podrazumijeva da se jednom ili dvaput tjedno posti neprekidno tijekom 24 sata.
  • OMAD (kratica od engleskog naziva one meal a day – jedan obrok dnevno) znači da se u razdoblju od 24 sata, posti tijekom 23 sata, a u preostalih sat vremena osoba može jesti što želi.
  • U naizmjeničnom postu (alternate-day fasting) naizmjence se jedan dan jedu uobičajeni obroci, a sljedeći dan uzima se otprilike 500 kalorija, ili se posti bez imalo hrane.
  • Fleksibilni post podrazumijeva da se jednom u tjednu provodi neki oblik poluprekidanog posta, primjerice 16:8, 12-satni ili 24-satni.

Mjere opreza!

Intermittent fasting je na glasu kao odlična metoda za lakše mršavljenje, pročišćavanje i energiziranje organizma. Naime, kada se na spomenuti način ograniči vrijeme uzimanja hrane, tijelo počinje trošiti vlastite zalihe. Pritom se „resetira“ te počinje učinkovitije proizvoditi i iskorištavati energiju.

U teoriji to zvuči bajno, ali u praksi nije tako jednostavno. Intermittent fasting daleko je od čarobnog rješenja prikladnog za svakoga.

Post može izazvati brojne nuspojave, od razdražljivosti, umora i oslabljene koncentracije do manjka vitamina i minerala, poremećaja krvnog tlaka, pada imuniteta… Također može dodatno narušiti stanje osoba s poremećajima prehrane i hormonskim poremećajima, dijabetičara, bubrežnih i drugih kroničnih bolesnika. Ne preporučuje se ni trudnicama, ni osobama mlađim od 18 godina.

najbolje dijete mrsavljenje volumetrics Jenny Craig Weight Watchers

Top dijete za skidanje kilograma po odabiru stručnjaka

Ponekad nam je teško odlučiti koje su najbolje dijete, a opravdano se postavlja pitanje i koja od njih nam...

SAZNAJTE VIŠE

Post ne smije biti alibi za neumjerenost u razdobljima jedenja, nego treba jesti uravnoteženo – ponajprije raznovrsne prirodne namirnice, a što manje onih industrijski prerađenih. Imate li zdravstvene tegobe i/ili niste sigurni provodite li post na ispravan način, svakako se savjetujte s nutricionistom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button