Zdrava prehrana - 21. lipnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Iskoristite ljetovanje i uživajte u zdravoj hrani s mališanima

Ljeto je idealno vrijeme za usvajanje dobrih prehrambenih navika, a sve uz obilje zabave, igru te neizostavnu fizičku aktivnost

djeca-ljetovanje i zdrava hrana

Pandemijska ljeta su iza nas i mnoga mala djeca će ove godine ići na svoje prvo, pravo ljetovanje. Lijepo je ljetni odmor pamtiti po zanimljivim događajima i uspomenama. Osim plaže i sladoleda, on nudi mnogo dogodovština koje samo treba otkriti. Zašto se djeca ovoga ljeta ne bi sjećala po danu kada su po prvi put sama ulovila ribu ili ubrala smokvu? Neka im ljetovanje uistinu ostane u nezaboravnom sjećanju.   

Ljeto je idealno vrijeme za usvajanje dobrih prehrambenih navika. Svima, pa tako i djeci, ljeti prijaju osvježavajuće, sirove namirnice te lagana, blago začinjena kuhana jela.

Zlatni savjeti: kako potaknuti zdrave prehrambene navike kod djece

Krenimo od početka dana.

Doručak

Kvalitetan doručak može biti:

 • ječmene pahuljice pomiješane s jogurtom i breskvama,
 • svježi sir, kruh, krastavac i mlijeko
 • frape od zobenih pahuljica, banane i mlijeka
 • palenta, svježi sir i jogurt

Užina

Najsigurnija užina na plaži je voće.     

Ako vaš smještaj nije blizu mora i ne možete skoknuti po hranu kad to zaželite, voće držite u prijenosnom hladnjaku.

U hladnjaku također možete držati vodu, kruh, jogurt, krem sir, sendviče sa šunkom i sirom i slično. Dobro će doći starijoj djeci koja su po cijele dane aktivna, pa je time veća i njihova energetska potreba.

Na plaži se često prodaje kuhani kukuruz. I on je izvor energije koju djeca gube igrom u moru ili na plaži. Svakako je kukuruz bolja užina od čipsa. 

Djeca vole starijima pomagati u pripremi jela. Malu djecu uključite u pripremu voćnog jogurta s borovnicama. S ushićenjem i ponosom će u jogurt dodavati plave bobice.

Ručak ili večera

Važni kriteriji za ljetni ručak i večeru su hranjivost, jednostavnost pripreme i laka probavljivost jela.

Neke od mnogobrojnih ideja su:

 • pečena riba, kuhana blitva, tušt (portulak) i krumpir,
 • salata od kuhane teletine, jaja, krumpira i rajčice,
 • domaća krem juha (tikvice, luk, mrkva, peršinov i celerov korijen, peršinov list), pirjana rajčica s jajem, krastavci kao salata, kruh, 
 • palenta, kuhana, izmiksana tikvica, riba,
 • tjestenina, salsa od rajčice, polutvrdi sir i zelena salata,
 • salata od mladog sira, krastavca, rajčice i paprike, kruh,
 • humus, raženi kruh, zelena salata,
 • kuhana riba, proso, kuhana mrkva,
 • riža, kuhana brokula i samonikle zeljaste biljke (npr. žutenica), kuhana puretina.

Prehrana po dobi za najmlađe

Maloj djeci koja nemaju zube, odabir namirnica prilagodite dobi (kako je predloženo u tablici) te ju zgnječite ili izmiksajte štapnim mikserom. Ništa nemojte prepustiti slučaju, pa štapni mikser ponesite sa sobom; možda ga nećete naći u apartmanu. 

Imaju li vaši domaćini u svome vrtu stabla bresaka ili smokava, djeci će svakako biti zanimljivo jesti ih ako ih sama uberu. Ako u vrtu još postoje i rajčice, paprike i krastavci, dječjoj sreći neće biti kraja – naravno, dopuste li domaćini da im budu pomagači i s kanticama „pomognu“ u zalijevanju povrća. 

Tablica: uvođenje novih namirnica u prehranu djeteta prema dobi

Dob djeteta Nove namirnice
od 4 do 6 mjeseci riža, ječam, zob, izmiksano voće i povrće (osim citrusnog voća, jagoda i rajčice) i domaće povrtne juha
od 6 do 8 mjeseci proso, kukuruz, teletina, kozletina
od 8 do 10 mjeseci kruh, pšenica, čisti jogurt, puretina, janjetina, riba, svježi sir, žumanjak jaja
od 10 do 12 mjeseci kozje i ovčje mlijeko
nakon 12. mjeseca kravlje mlijeko
nakon 13. mjeseca citrusno voće, jagode, svinjetina, cijelo jaje

Povratak prirodi

Ako ljeto provodite na selu, svakako istražite koje samonikle biljke biste mogli kombinirati s blitvom ili špinatom. Uz njih se dobro ljube tušt, žutenica, lavlji zub, kostriš, radič i slični. Nude obilje vlakana, antioksidansa, a tu su još magnezij, kalcij, karotenoidi, vitamini C i K i drugi.

Riba u prehrani male djece

Mnoga veća djeca ne vole ribu. Razlog je jednostavan; riba nije često na jelovniku obitelji. I rješenje je jednostavno – uključite ribu u jelovnik svoga djeteta dovoljno rano kako bi odmalena prihvatilo njezin okus.

Veliki vodič kroz zdravu prehranu mališana

Navike, pa tako i one zdrave, najjednostavnije se usvajaju u djetinjstvu. Donosimo korisne savjete koje svaki roditelj može primijeniti.

SAZNAJTE VIŠE

Štoviše, ako vaši domaćini love ribu, djeci bi sigurno bilo zanimljivo vidjeti kako se to radi. Iskoristite svaku priliku kako bi se djeca priviknula na neprerađenu hranu.

Ljeto u pokretu

I naravno, tjelesna aktivnost je neizostavni dio ljeta. Igra je djeci posao. Potaknite djecu da budu u pokretu. Time se razvija njihov mozak i sprječava pretilost.

I za kraj, želim vam svima ugodno i veselo ljeto s mnogo zajedničkih radosti i uspomena.

Autorica teksta dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja autorica je i ilustratorica edukativnih puzzli “Graško Nestaško”, te slikovnice o prehrani “Naš veseli dan”. Pratiti ju možete na stranici www.prehranasportasa.com     

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button