Dječje zdravlje - 21. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Prim. mr. sc. Jasenka Ille, pedijatar, subspec. pedijatrijske endokrinologije, dijabetologije i bolesti metabolizma, Poliklinika Arista

Kako pomoći djeci pri gubitku suvišnih kilograma?

Debljina i s njom združene bolesti poprimile su epidemijske razmjere kod djece i adolescenata

debljina, dijete, pretilost, djeca, balansirana dijeta

Utvrdi li se da je dijete pretilo, najbolje ga je uputiti na pregled pedijatru endokrinologu koji će odrediti osnovne pretrage, utvrditi o kakvom je tipu pretilosti riječ te preporučiti daljnji postupak.

Razvoj pretilosti ovisi o nizu genetskih, socioekonomskih i faktora okoline. Pretilost je kod djece, kao i kod odraslih, povezana s povećanim rizikom nastanka brojnih zdravstvenih komplikacija, od razvoja šećerne bolesti tipa 2 do ortopedskih bolesti i psiholoških problema. Upravo je zato iznimno važno rano prepoznavanje prekomjernog dobivanja na težini u odnosu na linearni rast, a posebnu ulogu u praćenju rasta i razvoja djeteta imaju pedijatri u primarnoj zaštiti, ali i obiteljski liječnici.

Poseban je naglasak na prevenciji debljine jer su mogućnosti učinkovite terapije ograničene.

Utvrdi li se da je dijete pretilo, najbolje ga je uputiti na pregled pedijatru endokrinologu koji će odrediti osnovne pretrage, utvrditi o kakvom je tipu pretilosti riječ te preporučiti daljnji postupak.

U terapiji debljine nužan je multidisciplinaran pristup koji uključuje dijetu, fizičku aktivnost i psihološku potporu.

Istraživanje: Hrvatska među prvih 5 europskih zemlja po broju pretile djece

Važnost balansirane dijete

Ako su dijete i njegova obitelj motivirani za promjenu načina prehrane, već blago ograničenje kalorijskog unosa može biti učinkovito.

Treba izbjegavati kalorijski bogatu, ali nutritivno siromašnu hranu i pića kao što su slatki napici, sportska pića, voćni sokovi, većina fast fooda te snackovi. Već ukidanjem unosa pića i hrane bogate kalorijama smanjuje se kod adolescenata kalorijski unos za 500 do 1000 kcal na dan.

Preporučuje se:

  • kontrola kalorijskog unosa smanjenjem veličine obroka
  • smanjenje udjela zasićenih masti u prehrani djece starije od dvije godine
  • povećanje unosa hrane bogate vlaknima (voće i povrće)
  • redovito uzimanje obroka, posebno doručka te izbjegavanje neprestanog grickanja tijekom dana.

Postoji niz redukcijskih dijeta, no za djecu su primjenjive isključivo tzv. balansirane dijete s određenim omjerom ugljikohidrata, masti i bjelančevina. One su se ujedno pokazale kao jedine kojih se može lakše pridržavati tijekom duljeg razdoblja.

Balansirane dijete sadrže 45 do 50% ugljikohidrata, 30 do 35% masti te 15 do 20% bjelančevina.

Ukupno smanjenje kalorijskog unosa jače utječe na smanjenje tjelesne težine od selektivnog smanjenja ugljikohidrata i masti. Treba paziti i na unos mikronutrijenata (željezo, kalcij, cink, magnezij, folna kiselina, vitamini…).

Kod djece je iznimno važno postići sklad između smanjenja kalorijskog unosa koji dovodi do redukcije težine te održavanja normalnog rasta i razvoja djeteta. No treba znati i da djeca dio svoje debljine izrastu te kako je ponekad dovoljno da stagniraju težinom, a rastom će doći do normalizacije omjera težine i visine.

djeci treba osigurati minerale i vitamine

Trebaju li djeca dodatak vitamina i minerala?

Nema roditelja, bake ili djeda koji se nije zabrinuo za zdravlje djeteta ili unučeta, koji nije pokušao na razno-razne...

SAZNAJTE VIŠE

Vježbanje je obavezno

Dijetna terapija kod djece mora biti kombinirana s vježbom kako bi rezultati bili dugoročni. Redovito vježbanje, uz smanjenje kalorijskog unosa, dovest će do veće redukcije težine od dijete bez fizičke aktivnosti. Prema preporukama The American Hearth Association, sva djeca u dobi iznad dvije godine trebala bi svakodnevno najmanje 30 minuta sudjelovati u zabavnim, umjereno intenzivnim aktivnostima.

Osim toga, trebala bi imati najmanje 30 minuta pojačane fizičke aktivnosti tri do četiri puta tjedno kako bi održala dobru kardiorespiratornu funkciju. Posebno je važna redovitost u vježbanju. Ona je izazov i u terapiji, ali i u prevenciji pretilosti djece i adolescenata.

Psihološka podrška

Uvođenje dijete ne smije se shvatiti kao kazna. Djeca čija je obitelj uključena u provođenje redukcije gube znatno više težine te je dulje održavaju od djece iz obitelji u kojima ostali članovi u tome ne sudjeluju. Psihološka potpora djetetu na redukcijskoj dijeti iznimno je važna. Uloga je psihologa omogućiti djetetu promjenu načina prehrane i održavati mu motivaciju.

Mogu li pomoći lijekovi?

Farmakološka terapija debljine još je kontroverzna. „Rezervirana“ je samo za izrazito pretilu djecu i adolescente kod kojih debljina i prateće bolesti opstaju usprkos svim pokušajima provođenja dijete i fizičke aktivnosti. Smije se provoditi samo pod strogim liječničkim nadzorom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button