Ljekovito bilje - 23. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Frane Herenda, mag. pharm.

Ulja kao prirodna zaštita od sunca i komaraca

Ponekad je zdravlje iz prirode najbolji izbor, a dobar primjer je prirodna zaštita od sunca i komaraca koja samo čeka da je otkrijete.

Ulja kao prirodna zastita od sunca i komaraca

Prirodna zaštita od sunca i komaraca bolja je za vašu kožu, a i ne kaže se bez razloga da je najbolje – zdravlje iz prirode.

Ulje neema

Ljeti nas znaju mučiti insekti. Samo jedno biljno ulje od onih koja su dostupna kod nas pokazuje repelentno djelovanje i to je ulje neema (Azadirachta indica). Budući da sadrži azadirahtin A, djeluje kao insekticid, a nije štetan primjerice za pčele, ptice i gliste.

To ulje ne smije se piti, ali se smije mazati na tijelo. Dapače, djeluje protuupalno, tako da ima učinak i ako se pokaže nedjelotvornim kod prevencije uboda. Jedini manji problem je što je hladno tiješteno ulje, koje je bogato aktivnim sastojkom, poprilično neugodna mirisa. Stoga ga je pametno koristiti u kombinaciji s eteričnim uljima, ali i drugim uljima, pa njega zamiješati otprilike 10%. Ako vam nije strano mazati kožu uljima, ovo je zanimljiva mogućnost, a miris ćete popraviti nekim eteričnim uljem.

Što nam se iz prirode nudi za gastritis?

Eterična ulja

Kod eteričnih ulja imamo već bolji izbor. Standardi su eterično ulje limunskog eukaliptusa i citronele javanske. Par postotaka jednog od tih ulja u ulju neema, poslužit će kao dobar repelent. Ako radite kombinacije s ovim eteričnim uljima, kod odraslih i starije djece možete ga nanijeti izravno na kožu. Za mlađe postoji i narukvica na koju se mogu nakapati eterična ulja, pa iako relativno ograničenog djelovanja, ipak su bolja zaštita nego da ih nema. Ista eterična ulja mogu se koristiti u prostoru. Najbolji način je koristiti difuzer jer aromalampice frakcioniraju eterična ulja.

Tu je i lavandin, ponos Dalmacije, koji uvijek kritiziram da razbuđuje a ne smiruje, te da je najbolji izbor za tjeranje buba. Tako da mu eto namjene – zbog visokog udjela kamfora, to je pravo eterično ulje za ljeto. Djeluje i repelentno, ali i blago protuupalno, a miris će odgovarati većini.

Ako govorimo o pravoj lavandi (Lavandula angustifolia), nju uistinu uvijek vrijedi imati sa sobom ljeti – kad god se dogodi ubod komaraca ili nekog drugog insekta, opeklina ili oderotina. To je jedno od rijetkih eteričnih ulja koje možete izravno nakapati na kožu, nerazrijeđeno. Djelovat će umirujuće, ali i protuupalno te regenerativno.

komarci, priroda, kako se riješiti komaraca

Isprobajte ih! Učinkoviti trikovi da se riješite dosadnih komaraca

Ako još niste nabavili neku od zamki za komarce, mogli biste pokušati s povoljnijim, a podjednako učinkovitim rješenjem –...

SAZNAJTE VIŠE

Birajte hranjiva ulja

Ulja koja vrijedi imati za korištenje prije sunčanja svakako su ona hranjiva, koja čuvaju vlažnost kože, hrane kožu mineralima, vitaminima, kvalitetnim esencijalnim i polu esencijalnim masnim kiselinama, omekšavaju je… Tako da će čileanska malina biti odličan izbor, a tu su još i sezam, kokos, te karite i kakao maslac. Od macerate izbjegavajte onaj gospine trave (fototoksičan je!). Ali uvijek možete posegnuti za maceratom mrkve i oraha koji su bogati karotenoidima.

Nemojte se previše pouzdati u zaštitne faktore koje donose biljna ulja poput sezama i čileanske maline. Radije se zaštitite izbjegavanjem sunca i korištenjem drugih sredstava, a biljna ulja shvatite kao ishranu kože i pomoć pri hidrataciji. Jer ljeto je ipak razdoblje kad se koža lako oštećuje i lako gubi vlagu.

Ako ipak zanemarite savjete o sunčanju i pretjerate, srećom imamo dovoljno potrebnih ulja da saniramo barem dio. Tu je protuupalni i regenerativni macerat nevena, a možete posegnuti i za gospinom travom – ako se ne mislite ostatak dana izlagati suncu. Tu je i izvrsno protuupalno ulje tamanu, iako nekad zna stvarati iritiacije i još uvijek ima “paprene” cijene. Ako vam treba antioksidativno ulje, tu je ono pšeničnih klica koje je bogato vitaminom E.

Ako ste skloni reakcijama kože na suncu ili želite dodatnu zaštitu iznutra, posegnite za karotenoidima. Beta karoten je uvijek zanimljiv, no astaksantin će biti izvrstan izbor. Sad već imamo i proizvode s konkretnim dozama astaksantina. On će se ugraditi u kožu i davati lijepi, prirodni, ružičasti izgled kože, a uz to što će štititi od oksidativnih oštećenja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button