Probava - 13. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Frane Herenda

Što nam se iz prirode nudi za gastritis?

U podlozi nastanka upale želučane sluznice mogu stajati razni uzročnici, no postoje načini koji bi nam mogli pomoći

Zdravlje i gastritis

Protuupalno djelovanje kod gastritisa je u konvencionalnoj medicini zanemareno. Srećom, priroda nam je omogućila niz učinkovitih protuupalnih biljaka.

Svake godine u ovo vrijeme može se primijetiti povećanje broja pacijenata s gastritisom i infekcijom Helicobacter pylori. No H. pylori nije jedini uzročnik gastritisa iako jest jedan od najvažnijih čimbenika u nastanku upalne bolesti želučane sluznice uz pojačano lučenje želučane kiseline (zbog stresa?), neodgovarajuću prehranu (većina pacijenata jako dobro osjeti što im škodi, no usprkos tome to nastavljaju uzimati) te, da budem dosadan, alkohol i cigarete. Kako možemo umanjiti štetu?

Ako govorimo o eradikaciji H. pylori, ona se konvencionalnom medicinom obično provodi trojnom terapijom s dva antibiotika i inhibitorom protonske pumpe koji smanjuje lučenje želučane kiseline. U slučaju neuspjeha terapija se ponavlja uz eventualnu izmjenu antibiotika.

>>Rješenje iz prirode: čajevi za gastritis i smirenje želuca<<

Eterična ulja, probiotici…

Na raspolaganju nam je i pomoć iz prirode koja nije u sukobu s konvencionalnom terapijom, a kod gastritisa eterična ulja mogu biti iznimno uspješna. Konkretno, govorimo o mravincu (Origanum vulgare), mažuranu (Origanum majorana) te klinčiću (Eugenia caryophyllata). Naravno, ta eterična ulja se ni u kojem slučaju ne koriste tako da se kapaju u vodu ili ulje pa piju (što se može pročitati na brojnim forumima) jer mogu dovesti do oštećenja u gornjem probavnom traktu, nego isključivo u gotovim kapsulama!

Na našem tržištu nekoliko proizvođača nudi kapsule origana, no postoje i one koje donekle zavaravaju pacijente jer sadrže macerat, a ne eterično ulje origana pa, naravno, izostaje željeni učinak. Postoji niz kontraindikacija i mjera opreza vezanih uz eterična ulja – ne smiju ih koristiti trudnice, dojilje i djeca.

Oprez s origanom potreban je i kod korištenja inzulina te oralnih antidijabetika jer snižava razinu glukoze u krvi, a s klinčićevcem treba paziti u slučaju povišenog krvnog tlaka jer može prolazno povisiti tlak. Neke ljekarne u Hrvatskoj mogu pacijentima izraditi kapsule s origanom i klinčićevcem. Terapija se obično uzima 15 do 20 dana, a smije se koristiti i uz antibiotike s kojima čak djeluje sinergijski.

Probiotici, odnosno specifičan soj Lactobacillus reuteri (Pylopass TM) utječe na smanjenje aktivnosti H. pylori. Volim ga preporučiti nakon ili uz terapiju eradikacije.

Korištenje N-acetilcisteina tijekom nekoliko dana može utjecati na biofilm koji štiti Helicobacter od djelovanja eteričnih ulja i antibiotika.

Protuupalno djelovanje kod gastritisa je u konvencionalnoj medicini zanemareno. Srećom, priroda nam je omogućila niz učinkovitih protuupalnih biljaka koje možemo koristiti. Pacijenti obično misle da nakon eradikacije Helicobactera sve ide “tek tako” nabolje, no često nije tako jednostavno – bol se smanji, ali ostaje.

Biljke u akciji

Od biljaka osobno najviše volim kurkumin. Naravno, nije riječ o kurkumi kao začinu, nego o standardiziranom ekstraktu sa 95%  kurkuminoida, po mogućnosti u liposomima koji omogućuju bolju bioraspoloživost. Potrebno je od 1 do 1,5 g kurkuminoida na dan tijekom nekoliko mjeseci. Ne daje se djeci i trudnicama.

Druga biljka je sladić(Glycyrrhiza glabra), izvrsna protuupalna biljka koju ne dajemo trudnicama, dojiljama, djeci i visokotlakašima. Može se koristiti kao čaj (točnije, dekokt – dva puta na dan po dvije žlice kuhati u pola litre vode 10 minuta, ostaviti da odstoji još 10 minuta i svježe popiti) ili, još bolje, kao glicerolni ekstrakt kojih sad već ima na tržištu.

Matičnjak (Melissa officinalis) je sjajna biljka koja je istodobno i spazmolitik, odnosno smanjuje grčeve ako postoje uz gastritis. Osim toga, blago smiruje, što nije loše jer je kod većine pacijenata u podlozi pojačanog lučenja kiseline – stres. Matičnjak smiju uzimati i djeca, za razliku od svega drugog nabrojenog.

Spomenimo i alginate  kojih ima sve više na tržištu, a jedini se uzimaju nakon obroka jer stvaraju fizičku barijeru želučanoj kiselini i tako omogućuju sluznici želuca da se oporavlja. Pogodni su za trudnice, dojilje i djecu, nemaju interakcija s lijekovima te su posebno pogodni kod pacijenata s refluksom želučane kiseline (zadah, kašljucanje, propadanje zubi…).

Kod gastritisa, dakle, ne treba zaboraviti na upalnu komponentu bolesti. Pokušajte promijeniti i prehrambene navike – svi znamo što nam škodi. Možda bi gastritis, prije nego što dovede do ulkusa ili karcinoma, trebalo iskoristiti kao poticaj za smanjenje ili prestanak pušenja te konzumiranja alkohola. Danas uistinu znamo da ni najmanje količine alkohola i duhana nisu bezopasne.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button