Probava - 3. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Vitaminoteka, ADIVA Plus sadržaj

Sindrom iritabilnog crijeva: kako probiotici mogu pomoći

Pravilan izbor i kombinacija probiotika značajno može doprinijeti kontroliranju simptoma sindroma iritabilnog crijeva

probiotici i sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) čest je poremećaj koji se očituje bolovima u abdomenu i promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva u trajanju od najmanje tri mjeseca.

Obično je karakteriziran simptomima poput epizoda proljeva i konstipacije. Zahvaća 10 do 15 % odraslih osoba, a učestalost je dvostruko veća u žena. Točan uzrok nije poznat, no identificirani su neki čimbenici načina života koji utječu na razvoj bolesti i pogoršanje simptoma.

Oprezno s bolovima u želucu!

Klasificira se kao funkcionalni poremećaj budući da dijagnostičke pretrage obično ne ukazuju na vidljive patološke abnormalnosti (strukturne i biokemijske), a dijagnoza se temelji samo na simptomima. IBS je jedan od najčešćih poremećaja koje susreću specijalisti gastroenterolozi (28%) i liječnici obiteljske medicine u svakodnevnoj praksi (12%).

Podvrste poremećaja su:

  • IBS s predominantnom konstipacijom
  • IBS s predominantnim proljevom
  • miješani tip.

Do sada su iskušani brojni načini liječenja koji uključuju dodatke prehrani s vlaknima, probiotike, antidepresive, psihoterapiju, promjene u prehrani, akupunkturu i laksative. Ponekad se sindrom iritabilnog crijeva naziva i trbušnom glavoboljom ili „nervoznim crijevima“.

Probiotici kao pomoć

Svjetska zdravstvena organizacija definira probiotike kao žive mikroorganizme koji mogu imati blagotvorne učinke na zdravlje čovjeka kada se primjenjuju u adekvatnim količinama. Primjerice, bakterije rodova Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus thermophilus neke su od detaljno istraženih probiotičkih sojeva koje imaju dokazan imunomodulatorni učinak te čuvaju integritet crijevne barijere.

Prema rezultatima studija provedenih tijekom posljednjih 50 godina, probiotici imaju blagotvoran učinak na simptome IBS-a (abdominalnu bol, nadutost i vjetrove), posebice ako se koriste probiotici s više sojeva. Probiotici ne samo da štite od infekcija štetnim bakterijama, nego i pomažu u olakšavanju sindroma iritabilnog crijeva.

Probiotičke kulture prirodno su prisutne u fermentiranoj hrani kao što su jogurt i miso, a mogu se i dodavati u hranu ili uzimati u obliku kapsula, granula ili u tekućem obliku.

Kombinacija za iritabilna crijeva

Postoje brojne vrste probiotičkih kultura, ali kada je u pitanju kontroliranje simptoma IBS-a najbolje rezultate pokazuje kombinacija više vrsta kultura (mješavina Lactobacillus i Bifidobacterium vrsta). Upotreba probiotika kroz razdoblje od pet do šest mjeseci značajno smanjuje intenzitet simptoma odnosno ublažava bolove u trbuhu te osjećaj nadutosti.

zdrava probava - probiotici i enzimi

Probiotici i enzimi – prijatelji zdrave probave

Da bi vaša probava funkcionirala kako treba, potrebna joj mala pomoć stoga u pomoć pristižu probiotici i enzimi

SAZNAJTE VIŠE

Blagotvorna svojstva probiotika mogu se pripisati njihovoj sposobnosti da uravnoteže narušenu crijevnu mikrobiotu, održavaju funkciju mukozne barijere te djeluju protuupalno i jačaju imunološki sustav.

Članak u cijelosti pročitajte na stranicama Vitaminoteke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button