Probava - 21. ožujka 2019.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar

Ljekovitim biljkama protiv gastritisa: Anđelika i gorka ognjica

U prevenciji gastrointestinalnih smetnji pravilna prehrana ima važnu ulogu, a treba izbjegavati pušenje i pretjeranu konzumaciju alkoholnih pića i kave

ljekovitim biljkama protiv gastritisa, anđelika

Problemi u gastroenterološkom području vrlo su čest razlog dolaska u ljekarne.

Tegobe koje se opisuju najčešće su žgaravica, bol u gornjem dijelu abdomena, nadimanje, podrigivanje, vraćanje hrane u jednjak, mučnina.

Skup opisanih simptoma može značiti postojanje neke bolesti, kao što su na primjer peptički ulkus, gastroezofagalni refluks (GERB), upalna bolest crijeva, gastritis… Pod pojmom žgaravica mislimo na „goreću“ bol koja je nastala zbog izlaganja sluznice jednjaka solnoj kiselini. To je ujedno najčešći razlog odlaska u ljekarnu.

Žgaravicu i neugodnu bol u želucu može uzrokovati i dugotrajna primjena lijekova pa se u terapiju često uključuje i lijek koji će spriječiti moguće probleme. Važno je simptome prepoznati na vrijeme i otići liječniku po savjet. Ako je riječ samo o žgaravici, kao jedinom simptomu ili uz simptome nadutosti, vraćanja sadržaja i boli, možemo si pomoći i sami.

U ljekarni možete dobiti stručni savjet o liječenju tih simptoma. Ako u dva tjedna nema poboljšanja, obvezan je odlazak liječniku na daljnje pretrage.

Rješenje iz prirode: čajevi za gastritis i smirenje želuca

Liječenje gastritisa

U liječenju i prevenciji gastrointestinalnih smetnji prehrana ima važnu ulogu. U velikom broju slučajeva pravilna prehrana pridonosi uspostavi bolje probave. Vrlo je važno i izbjegavati čimbenike rizika kao što su pušenje, pretjerana konzumacija alkoholnih pića i kave, neadekvatna prehrana, prekomjerna tjelesna masa, dugotrajna upotreba lijekova… Stoga kao prvi korak u liječenju bolesti gastrointestinalnog trakta treba promijeniti životne navike (prestati pušiti, smanjiti tjelesnu težinu, jesti nemasnu hranu…).

Na tržištu možemo pronaći velik broj preparata koji nam mogu pomoći. Na raspolaganju su nam antacidi (sredstva za neutralizaciju viška kiseline), antagonisti H2 receptora (lijekovi koji sprječavaju stvaranje kiseline), inhibitori protonske pumpe, enzimi koji pospješuju probavu, biljni pripravci u obliku čajeva, tinktura ili kapi, probiotici, prebiotici i simbiotici.

Sinergijsko djelovanje

U liječenju gastritisa mogu nam pomoći i neke ljekovite biljke. Najčešće se primjenjuju čajevi sljeza, lana, kamilice, komorača, stolisnika, metvice, kima, kičice, maslačka, pelina. Vrlo se često i kombiniraju različite biljke koje djeluju sinergijski.

Osim čajeva, na tržištu postoje i biljne kapi koje se mogu preporučiti za liječenje gastrointestinalnih smetnji. Takve se kapi primjenjuju više puta na dan. U jednim takvim kapima je i gorka ognjica, gotovo nepoznata biljka izvanrednog terapijskog djelovanja. Osim nje, u sastavu tih biljnih kapi je anđelika, biljka koja također povoljno djeluje na probleme s gastrointestinalnim traktom.

Gorka ognjica 

Iberis amara L. pripada porodici Brassiceae. Rasprostranjena je na području Europe, po poljima i toplim mjestima koja su sunčana i suha. To je jednogodišnja biljka koja raste kao grm i naraste između 10 i 30 cm. Cvate od travnja do rujna, ima malene bijele cvjetove i male plodove veličine od 3 do 5 mm.

Za izradu ljekovitih pripravaka koristi se ekstrakt svježe biljke. Ekstrakt je izrazito gorkog okusa. Od biljke se koristi zelen (nadzemni dio stabljike) s plodovima. Preparati koji su registrirani na bazi gorke ognjice koriste se za tegobe kod funkcionalne disfunkcije (loše probave), sindroma iritabilnog crijeva i gastritisa. Preparati gorke ognjice smanjuju pretjerano stvaranje kiseline u želucu i istodobno olakšavaju probavu.

Gorka ognjica ima vrlo malo nuspojava

Ta biljka izaziva vrlo malo nuspojava, što joj daje posebnu prednost. Primjena se ograničava samo kod težih oboljenja gastrointestinalnog trakta kao što su npr. čirevi ili karcinom. Djelatne tvari koje se nalaze u biljci i koje su odgovorne za njezino djelovanje su amini, kukurbitacini, sumporni spojevi i uljni glikozidi. Znanstvenim je studijama dokazano povoljno djelovanje tog biljnog pripravka kod gastritisa.

Anđelika  

Angelica archangelica L., Apiaceae višegodišnja je biljka koja naraste do 3 m. Raste na vlažnu i sjenovitu tlu, uz potoke i izvore te na planinskim travnjacima. Vrlo je tražena biljka pa se često uzgaja. U ljekarničke svrhe koristi se korijen biljke (Angeliceae radix) koji je oficijelan i u farmakopejama.

Prema definiciji, anđelikin se korijen sastoji od podanaka sa sukorijenjem debelim i do 5 cm, sive je boje ili ponekad crvenkaste ili smeđe. Korijenje se iskapa u rujnu ili listopadu, uzdužno se reže na tanke režnjeve i suši na povišenoj temperaturi (40 °C) i dobroj ventilaciji. Čuva se zaštićeno od svjetlosti u dobro zatvorenim posudama (ne plastične posude).

artičoke - gorke tvari za bolju probavu

Upoznajte gorke tvari koje su spas za bolju probavu

Istraživanja dokazuju djelotvornost gorkih tvari kod poticanja i jačanja imunološkog sustava te kroničnog umora

SAZNAJTE VIŠE

Eterična ulja korijena anđelike

Anđelikin korijen sadrži eterična ulja kao glavnu sastavnicu i ima širok spektar primjene. U Europi se korijen anđelike spominje tek od 16. stoljeća. U fitoterapiji se rabi kao stomahik, spazmolitik i diuretik u obliku gorkih, aromatičnih pripravaka kod probavnih tegoba. Vrlo se često kombinira s drugim biljkama sličnog djelovanja.

Iz korijena biljke anđelike može se dobiti i eterično ulje. Dobiva se parnom destilacijom svježih podzemnih dijelova anđelike. Eterično ulje anđelike ima sasvim drukčiju primjenu. Ono ima antibakterijsko i fungicidno djelovanje. U velikim dozama je toksično.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button