Dodaci prehrani - 12. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Znanstvenici o probioticima: kod kojih tegoba pomažu „dobre bakterije“

Popularnost probiotika iz godine u godinu raste te su namirnice i dodaci prehrani koji ih sadrže predmetom brojnih istraživanja. Osim probavnih smetnji, probiotici mogu pomoći i kod nekih drugih stanja

probiotici-pomoć kod raznih egoba

S rastom popularnosti probiotika, istraživači nastavljaju proučavati ove „dobre“ bakterije. Rezultati pokazuju da mogu pomoći kod probavnih smetnji, kao i kod nekih drugih zdravstvenih tegoba koje variraju od ekcema do dječjih prehlada.

Ovi mikroorganizmi mogu se naći u hrani poput jogurta, kao i u dodacima prehrani koji dolaze u obliku tableta, kapsula, praškova i tekućina. Odabir dodatka prehrani je važan jer nose različite sojeve probiotika, a smatra se da svaki ima različite učinke na vaše zdravlje.

Kako probiotici mogu pomoći djeci

Godine 2008. stručni je odbor na Sveučilištu Yale pregledao istraživanja i ocijenio različite vrste probiotika prema tome koliko dobro djeluju protiv određenih zdravstvenih problema. Dodali su i svoja otkrića 2012. Dakle, ovo su neka od stanja koja su dobila najviše njihovih bodova za primjenu probiotika s ciljem ublažavanja tegoba, o čemu piše WebMD.

Proljev u djetinjstvu

Istraživači su otkrili da probiotici mogu skratiti trajanje proljeva kod djece. No čini se da ne djeluju tako dobro u njihovu sprječavanju. Kod dječjeg proljeva mogu pomoći sojevi Saccharomyces boulardii, Lactobacillus GG, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus casei ili Lactobacillus rhamnosus. Bifidobacterium bifidum u kombinaciji sa Streptococcus thermophilusom može pomoći u zaštiti djece od proljeva uzrokovanog rotavirusom.

Proljev izazvan antibioticima

Ponekad uzimanje antibiotika može izazvati proljev jer ovi jaki lijekovi, tijekom napada na „loše“ bakterije, mogu ubiti i one „dobre“. Probiotici mogu spriječiti ovu vrstu proljeva i kod odraslih i kod djece.

Upalna bolest crijeva (pouchitis i ulcerozni kolitis)

Nekim ljudima koji boluju od ulceroznog kolitisa uklanja se debelo crijevo i nadomješta se kirurški načinjenom vrećicom od tankog crijeva – takozvani pouch – koja se postavlja na mjesto donjeg dijela debelog crijeva. Pouchitis je naziv za upalu te kirurški načinjene vrećice. Studije pokazuju da probiotici mogu spriječiti ovo stanje, ali nisu toliko korisni u liječenju upale.

Probiotici mogu pomoći i u sprječavanju pogoršanja ulceroznog kolitisa, no istraživači ne misle da mogu učiniti mnogo u liječenju napada.

Ekcem

Ako vaše dijete ima alergijsku kožnu reakciju na kravlje mlijeko, probiotici mogu pomoći. Isprobajte Lactobacillus GG, Lactobacillus rhamnosus ili Bifidobacterium lactis za atopijski ekcem. Postoji li ekcem u vašoj obitelji, uzimanje probiotika tijekom trudnoće moglo bi pomoći u prevenciji ekcema kod vašeg novorođenčeta.

Sindrom iritabilnog crijeva (SIC)

Osobe sa SIC-om mogu imati proljev, zatvor ili oboje. Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus, Saccharomyces boulardii ili kombinacija probiotika, mogu pomoći u regulaciji pražnjenja crijeva i olakšati nadutost.

Nekrotizirajući enterokolitis

Prijevremeno rođena djeca su u opasnosti od ove ozbiljne bolesti koja uzrokuje odumiranje tkiva u crijevima. Crijeva se upale i može nastati rupa. Nedavne studije pokazuju da korištenje Lactobacillus rhamnosus GG s dodatkom goveđeg laktoferina može pomoći u održavanju stanja pod kontrolom. Bifidobacterium infantis u kombinaciji s Lactobacillus acidophilus također može pomoći u otklanjanju ovog problema kod bolesne novorođenčadi.

PROMO
BIOLEVEL-dodaci prehrani za djecu

Jedinstveni BIOLEVEL proizvod u obliku čokoladnih medvjedića prilagođen je dječjim potrebama

Raznolika i uravnotežena prehrana najbolji je način osiguravanja vitamina i minerala. No, ponekad je potrebno posegnuti za dodatkom prehrani.

SAZNAJTE VIŠE

Druge moguće primjene probiotika

Istraživači su pronašli i druge načine na koje te dobre bakterije mogu doprinijeti zdravlju. Spominju se sljedeća stanja kod kojih bi probiotici mogli biti od pomoći:

  • dječje prehlade,
  • zdravlje urinarnog trakta i vagine,
  • alergije i astma,
  • intolerancija na laktozu,
  • infekcije želuca i pluća u djetinjstvu,
  • oralno zdravlje,
  • ukočenost zglobova,
  • putnički proljev.

Korišteni izvori: WebMD, Cochrane.org

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button