Dječje zdravlje - 13. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kako probiotici mogu pomoći djeci

Probiotici se nerijetko daju djeci u obliku dodataka prehrani, a njihovo korištenje podupiru i znanstvena istraživanja. No treba uvijek znati kada i što se preporučuje

probiotici za djecu-dodatak prehrani

U svijetu dodataka prehrani probiotici se često traže i koriste se za obnavljanje dobrih bakterija u tijelu. Mogu pomoći kod stanja poput sindroma iritabilnog crijeva, ekcema i prehlade. Većina odraslih koristi probiotike bez negativnih nuspojava, ali mnogi postavljaju pitanje jesu li sigurni i za djecu.

Neravnoteža među mikroorganizmima

Za početak treba razjasniti što su probiotici, poznati i kao „dobre“ bakterije. Dakle, nisu sve bakterije loše, odnosno patogene. One korisne naše tijelo treba kako bi ostalo zdravo. Bakterije tako pomažu u probavi, apsorpciji hranjivih tvari, kao i u borbi protiv patogenih bakterija, napadača, onih koje nas čine bolesnima.

Jesu li probiotici hit ili stvarni spas

U tijelu imamo cijelu zajednicu mikroorganizama koja se zove mikrobiota. Osim što obuhvaća dobre i loše bakterije, tu su još i virusi te gljivice. Mikroorganizmi žive na našoj koži, u utrobi, urogenitalnom traktu, u našoj slini… Kada se poremeti ravnoteža u mikrobioti između dobrih i loših mikroorganizama, može doći do infekcije i bolesti. Poznat je primjer uporabe antibiotika koji ubijaju bakterije uzročnike infekcije. No oni također uništavaju i neke od dobrih bakterija koje drže loše bakterije pod kontrolom. To pak ostavlja otvorena vrata drugim lošim organizmima da se razmnože i preuzmu „kontrolu“, što može uzrokovati sekundarne infekcije. Uobičajene sekundarne infekcije uključuju gljivične infekcije, infekcije mokraćnog sustava i crijevne infekcije.

Probiotici u vidu pripravaka sadrže žive, dobre bakterije koje se prirodno nalaze u vašem tijelu. Mogu imati jednu vrstu bakterija ili mješavinu nekoliko vrsta.

Probiotici u prehrani djeteta

Djeca razvijaju svoj mikrobiom (podrazumijeva cjelokupni genetski materijal tih mikroorganizama koji čine mikrobiotu) u maternici i tijekom ranog djetinjstva. Smatra se da je nezdrav mikrobiom odgovoran za mnoge bolesti. Probiotici mogu igrati ulogu u održavanju zdrave ravnoteže mikrobioma, ali nije jasno kako.

Probiotici se dodaju nekim namirnicama poput jogurta i uzgojenog svježeg sira. Oni se prirodno nalaze u fermentiranoj hrani poput mlaćenice (eng. buttermilk), kefira i kiselog zelja. Sirovi sir od nepasteriziranog mlijeka još je jedan izvor probiotika.

No dok neki stručnjaci podržavaju zdravstvene dobrobiti svježeg sirovog mlijeka i proizvoda od sirovog mlijeka, ističe se da to nije najbolji izbor za djecu jer svježe sirovo mlijeko može sadržavati opasne bakterije.

Probiotici za djecu

Probiotici se nerijetko daju djecu u obliku dodataka prehrani. Neka su istraživanja o njihovim koristima su ohrabrujuća:

  • Pregled objavljen u stručnom časopisu „American Family Physician“ otkrio je da probiotici mogu doprinijeti liječenju upalne bolesti crijeva. Oni također mogu smanjiti trajanje proljeva uzrokovanog gastroenteritisom. Kada se daju trudnicama i dojiljama, probiotici mogu smanjiti razvoj ekcema i alergija kod njihove dojenčadi.
  • Studija objavljena u JAMA Pediatrics otkrila je da davanje probiotika dojenčadi u prva tri mjeseca života može pomoći u sprječavanju kolika, zatvora i refluksa kiseline.
  • Pregled istraživanja iz 2015. zaključio je da su probiotici bolji od placeba u smanjenju učestalosti i trajanja infekcija gornjeg dišnog sustava kod sudionika studije. Također je smanjena upotreba antibiotika te je bio kraći izostanak iz škole zbog prehlade.

Postoji mnogo anegdotskih dokaza koji podupiru korištenje probiotika kod djece. Ali konkretne zdravstvene dobrobiti mogu ovisiti o soju. Soj probiotika koji pomaže vezano uz jedno stanje može biti beskoristan u slučaju drugog. Iz tog razloga (i zbog nedostatka istraživanja), ne postoji jasan odgovor treba li djetetu davati probiotike, osobito tijekom duljeg vremena.

Treba reći i to da davanje probiotika djeci koja nisu zdrava nije bez rizika. Djeca s oslabljenim imunološkim sustavom mogu doživjeti infekciju. Druga mogu imati plinove i nadutost. Probiotici mogu izazvati ozbiljne nuspojave kod vrlo bolesne dojenčadi. Stoga se svakako preporučuje da tražite savjet pedijatra prije nego što probiotike uključite u prehranu djece.

PROMO
BIOLEVEL-dodaci prehrani za djecu

Jedinstveni BIOLEVEL proizvod u obliku čokoladnih medvjedića prilagođen je dječjim potrebama

Raznolika i uravnotežena prehrana najbolji je način osiguravanja vitamina i minerala. No, ponekad je potrebno posegnuti za dodatkom prehrani.

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Dobivanje hranjivih tvari iz cjelovite hrane, obično je najbolji izbor. Ali u slučaju probiotika, vaše dijete možda ih neće moći dobiti dovoljno samo tako. Probiotici u hrani možda neće preživjeti procese proizvodnje i skladištenja. Osim ako nemate laboratorij u kuhinji, nema načina da točno znate koliko je preživjelo.

A kada je riječ o dodacima prehrani, svakako kupujte provjerene proizvode kako biste mogli biti sigurni da ste dobili točno navedenu vrstu i dozu probiotika. Prethodno svakako tražite mišljenje pedijatra ako je vaše dijete bolesno ili općenito ima oslabljen imunološki sustav.

Korišten izvor: Healthline.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button